Ο Αιώνιος Θεός το Άγιο Πνεύμα ήταν σε δράση με τον Πατέρα και τον Υιό κατά τη δημιουργία, την ενσάρκωση και τη λύτρωση.  Ενέπνευσε τους συγγραφείς της Αγίας Γραφής.  Ενέπλησε τη ζωή του Χριστού με δύναμη.  Ελκύει και ελέγχει τις ανθρώπινες υπάρξεις.  Ανανεώνει και μεταμορφώνει στην εικόνα του Θεού εκείνους οι οποίοι ανταποκρίνονται.  Απεσταλμένος από τον Πατέρα και τον Υιό να είναι πάντοτε με τα παιδιά Του, διαχέει τα πνευματικά χαρίσματα στην εκκλησία, την ενδυναμώνει ώστε αυτή να δώσει τη μαρτυρία της για το Χριστό, και σε αρμονία με τη Γραφή την οδηγεί σε όλη την αλήθεια.

Αν και η σταύρωση δημιούργησε αμηχανία, αγωνία και τρόμο στους οπαδούς του Χριστού, η ανάσταση έφερε γλυκοχάραμα στη ζωή τους. Όταν ο Χριστός έσπασε τις αλυσίδες του θανάτου, η βασιλεία του Θεού ανέτειλε στην καρδιά τους.

Τώρα μια άσβεστη φλόγα έκαιγε στην ψυχή τους. Οι διαφορές που πριν από μερικές εβδομάδες είχαν ορθώσει απειλητικά φράγματα μεταξύ των μαθητών, κατέρρευσαν. Εξομολογήθηκαν τις αμαρτίες τους ο ένας προς τον άλλον, και ανοίχθηκαν περισσότερο για να δεχθούν μέσα τους τον Ιησού, τον αναστηθέντα Βασιλιά.

Η ενότητα του ποιμνίου το οποίο είχε διασκορπισθεί, αυξανόταν καθώς περνούσαν τις ημέρες στην προσευχή. Μια αξέχαστη ημέρα προσεύχονταν στο Θεό όταν μια βοή σαν ήχος ανεμοστρόβιλου πέρασε ανάμεσά τους. Σαν να είχε γίνει ορατή η φλόγα που έκαιγε στην καρδιά τους, πύρινες γλώσσες κάθισαν στο κάθε κεφάλι. Σαν μια βίαιη φωτιά, το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε επάνω τους.

Πλήρεις Πνεύματος, οι μαθητές δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη νέα φλογερή αγάπη και χαρά για τον Ιησού. Δημόσια και με ενθουσιασμό άρχισαν να κηρύττουν τα καλά νέα της σωτηρίας. Αναστατωμένοι από το θόρυβο, ένα πλήθος από ντόπιους και από προσκυνητές διαφόρων εθνικοτήτων συνέρρευσαν στο οίκημα. Ξαφνιασμένοι και απορημένοι, άκουγαν – στη δική τους γλώσσα – την ισχυρή μαρτυρία για τα μεγάλα έργα του Θεού να τα παρουσιάζουν με απλοϊκό τρόπο οι Γαλιλαίοι.

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνουν αυτά;» έλεγε ο ένας.  Άλλοι τους περνούσαν για μεθυσμένους. Ο Απόστολος Πέτρος υψώνοντας τη φωνή του πάνω από την οχλοβοή, είπε: «Όχι! Είναι εννέα η ώρα το πρωί. Αυτά που ακούτε και βλέπετε, έχουν γίνει επειδή ο αναστημένος Ιησούς Χριστός κάθισε στα δεξιά του Θεού και τώρα μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα.» (Πράξ. β΄).