Το Άγιο Πνεύμα ήταν σε δράση με τον Πατέρα και τον Υιό κατά τη δημιουργία του κόσμου, την ενσάρκωση του Θεού και τη λύτρωση της ανθρωπότητας.

Ενέπνευσε τους συγγραφείς της Αγίας Γραφής.

Ενθάρρυνε τον Χριστό δίνοντάς του δύναμη στην ζωή του.

Ελκύει και επιβλέπει τις ανθρώπινες υπάρξεις.

Μετασχηματίζει και μεταμορφώνει στην εικόνα του Θεού εκείνους που ανταποκρίνονται στην αγάπη Του.

Απεσταλμένος από τον Πατέρα και τον Υιό για να είναι πάντοτε με τα παιδιά Του, διαχέει τα πνευματικά χαρίσματα στην εκκλησία, την ενδυναμώνει ώστε αυτή να δώσει τη μαρτυρία της για το Χριστό και, σε αρμονία με τη Γραφή, την οδηγεί στην ανακάλυψη της αλήθειας.

Άσβεστη φλόγα αγάπης

Αν και η σταύρωση έφερε τους οπαδούς του Χριστού σε θέση αμηχανίας, αγωνίας και φόβου, η ανάσταση ήταν ένα γλυκοχάραμα στη ζωή τους. Όταν ο Χριστός έσπασε τις αλυσίδες του θανάτου, η βασιλεία του Θεού ανέτειλε στην καρδιά τους.

Τώρα μια άσβεστη φλόγα έκαιγε στην ψυχή τους. Τα τείχη που πριν μερικές εβδομάδες είχαν ανορθωθεί λόγω των διαφορών τους, κατέρρευσαν. Εξομολογήθηκαν τις αμαρτίες τους ο ένας στον άλλον και άνοιξαν τις καρδιές τους για να δεχθούν μέσα τους τον Ιησού, τον αναστημένο Βασιλιά.

Η ενότητα του ποιμνίου που προηγουμένως είχε διασκορπισθεί αυξανόταν καθώς περνούσαν τις ημέρες σε προσευχή. Μια αξέχαστη ημέρα, ενώ προσεύχονταν στο Θεό, μια βοή σαν ανεμοστρόβιλος πέρασε ανάμεσά τους. Σαν να είχε γίνει ορατή η φλόγα που έκαιγε στην καρδιά τους, πύρινες γλώσσες αιωρούνταν πάνω από τα κεφάλια των πιστών. Σαν μια δυνατή φωτιά, το Άγιο Πνεύμα γέμισε τις ψυχές τους.

Πλήρεις Πνεύματος, οι μαθητές δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη νέα φλογερή αγάπη και χαρά τους για τον Ιησού. Γεμάτοι ενθουσιασμό άρχισαν να κηρύττουν δημόσια τα καλά νέα της σωτηρίας.

Αναστατωμένοι από το θόρυβο, ένα πλήθος ανθρώπων, ντόπιων αλλά και προσκυνητών διαφόρων εθνικοτήτων, συνέρρευσαν στο οίκημα. Ξαφνιασμένοι συνειδητοποίησαν ότι άκουγαν – ο καθένας στη δική τους γλώσσα – την ισχυρή μαρτυρία των μεγάλων έργων του Θεού να παρουσιάζεται με τρόπο απλοϊκό και κατανοητό.

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνουν αυτά» έλεγε ο ένας.  Άλλοι τους περνούσαν για μεθυσμένους.

Ο απόστολος Πέτρος υψώνοντας τη φωνή του επάνω από την οχλοβοή, είπε: «Όχι! Είναι εννέα η ώρα το πρωί. Αυτά που ακούτε και βλέπετε, έχουν γίνει επειδή ο αναστημένος Ιησούς Χριστός κάθισε στα δεξιά του Θεού και τώρα μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα» (Πράξεις Αποστόλων 2).