ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10Αποκάλυψη κεφάλαιο 10 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 - το κείμενο10:1-7 ΟΙ ΕΠΤΑ ΒΡΟΝΤΕΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 24ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣΣΗΜΕΙΑ10:7 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥΟ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΟΥ10:8-11 Η ΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο Ιησούς συνεχίζει να δίνει προειδοποιήσεις και να προλέγει γεγονότα που είχαν σχέση με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, την έναρξη των έσχατων καιρών και τη Δευτέρα Παρουσία.

“Τότε, θα σας παραδώσουν σε θλίψη, και θα σας θανατώσουν· και θα είστε μισούμενοι από όλα τα έθνη εξαιτίας του ονόματός Μου” (Ματθαίον 24:9). Αυτά τα λόγια εκπληρώθηκαν με τους διωγμούς των Χριστιανών από τους Εβραίους και από τους Ρωμαίους με τον Νέρωνα, το 64 μ.Χ. Εκπληρώθηκαν επίσης τον Μεσαίωνα με την Ιερά Εξέταση, η οποία συνέχισε το έργο της μέχρι τον έσχατο καιρό (τέλη 18ου-αρχές 19ου αιώνα) και θα εκπληρωθούν στο μέλλον, στους έσχατους καιρούς, όταν “η μεγάλη πόρνη... θα μεθύσει από το αίμα των αγίων, και από το αίμα των μαρτύρων του Ιησού” (Αποκάλυψη 17:6).[1]

“Θα έρθουν πολλοί στο όνομά μου, λέγοντας: Εγώ είμαι ο Χριστός· και θα πλανήσουν πολλούς” (Ματθαίον 24:5) . “Θα σηκωθούν πολλοί ψευδοπροφήτες, και θα πλανήσουν πολλούς” (εδ. 11). “Επειδή, θα σηκωθούν ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (εδ. 24). Τρεις φορές ο Χριστός προειδοποιεί τους μαθητές Του ότι θα εμφανιστούν ψευδοπροφήτες και ψευδόχριστοι (αντίχριστοι). Τα λόγια αυτά εκπληρώθηκαν στην αποστολική εποχή. Ο απόστολος Ιωάννης έγραψε για την εποχή του ότι “πολλοί αντίχριστοι υπάρχουν” (Α΄ Ιωάννου 2:18). Ακόμα και ο απόστολος Παύλος θεωρήθηκε λανθασμένα ότι ήταν ένας Αιγύπτιος ψευδοπροφήτης που είχε πλανήσει 4000 ανθρώπους (Πράξεις 21:37,38). Επίσης, περίπου στην αρχή του έσχατου καιρού εμφανίστηκαν αρκετοί “προφήτες” με “μηνύματα” από τον Θεό, π.χ. ο Ιωσήφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων το 1830 και οι αδελφές Φοξ, οι οποίες ξεκίνησαν το κίνημα του σύγχρονου πνευματισμού το 1848. Η τελική εκπλήρωση θα συμβεί μόλις πριν τη Δευτέρα Παρουσία, όταν “ο άνομος (ο αντίχριστος) θα αποκαλυφθεί... με ενέργεια του σατανά, με κάθε δύναμη και σημεία και τέρατα ψεύδους, και με κάθε απάτη της αδικίας” (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:8,9).

“Και τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη· και τότε, θα έρθει το τέλος” (Ματθαίον 24:14). Ο Παύλος δήλωσε ότι στην εποχή του “το ευαγγέλιο... κηρύχθηκε σε ολόκληρη την κτίση που είναι κάτω από τον ουρανό” (Κολοσσαείς 1:23), αναφερόμενος στη διακονία ανδρών και γυναικών, που με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος διέδωσαν το Ευαγγέλιο από στόμα σε στόμα σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Τον 18ο αιώνα ο Ουίλλιαμ Κάρεϋ, ξεκίνησε το ιεραποστολικό κίνημα και μέχρι τα μέσα του 1800 είχε στείλει προτεστάντες ιεραποστόλους σε σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου. Η τελική ωστόσο εκπλήρωση της προφητείας δεν θα λάβει χώρα μέχρι οι μαθητές του Χριστού να “κηρύξουν το ευαγγέλιο σε όλη τη κτίση”, “και τότε θα έρθει το τέλος” (Μάρκον 16:15, Ματθαίον 24:14).

“Όταν, λοιπόν, δείτε το βδέλυγμα της ερήμωσης, για το οποίο μίλησε ο προφήτης Δανιήλ, να στέκεται στον άγιο τόπο… τότε, αυτοί που βρίσκονται στην Ιουδαία ας φεύγουν προς τα βουνά” (Ματθαίον 24:15,16). Η αντίστοιχη περικοπή στον Λουκά τοποθετεί την εκπλήρωση των λόγων του Χριστού στην περίοδο της καταστροφής της Ιερουσαλήμ: “Όταν δείτε την Ιερουσαλήμ περικυκλωμένη από στρατόπεδα, τότε γνωρίστε ότι πλησίασε η ερήμωσή της. Τότε, αυτοί που είναι στην Ιουδαία ας φεύγουν στα βουνά...” (Λουκάν 21:20,21). Μετά από χρόνια εξέγερσης και αντίστασης των Ιουδαίων ενάντια στη Ρωμαϊκή κυριαρχία, ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Κέστιο Γάλλο περικύκλωσε την Ιερουσαλήμ το 66 μ.Χ., απειλώντας τους Ιουδαίους ή να υποταχθούν στη Ρώμη ή να θανατωθούν. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο Φλάβιο, οι Ρωμαίοι είχαν σχεδόν κυριεύσει την πόλη, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποσύρθηκαν. Οι Χριστιανοί που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ, ενθυμούμενοι τα λόγια του Χριστού, έφυγαν από την πόλη και γλίτωσαν από τη σφαγή που έγινε όταν επέστρεψε ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Τίτο το 70 μ.Χ.[2] Το βδέλυγμα της ερήμωσης ήταν η παρουσία των ειδωλολατρών στρατιωτών στην Ιερή πόλη, που απαιτούσαν από τους Ιουδαίους να παραδοθούν, αλλιώς θα θανατώνονταν.

Στον Μεσαίωνα η Εκκλησία εγκαθίδρυσε το βδέλυγμα της ερήμωσης, αυτή τη φορά με τον παπισμό να διώκει τους αιρετικούς (βλ. Παράρτημα 10). Η Ιερά Εξέταση επισημοποίησε τους νόμους και τις δικαστικές διαδικασίες που εφαρμόζονταν κατά εκείνων που αρνιόντουσαν να υποταχθούν στους νόμους της Εκκλησίας, εδραίωσαν ένα σύστημα ανακρίσεων με βασανιστήρια από την Εκκλησία και στη συνέχεια καταδίκη και τιμωρία από την κυβέρνηση. Πιστοί Χριστιανοί, όπως οι Βαλδένσιοι βρήκαν καταφύγιο στα βουνά του Πιεντμόντ και αρκετοί προτεστάντες μεταρρυθμιστές τον 16ο αιώνα υποχρεώθηκαν να “φύγουν προς τα βουνά” της Γερμανίας και της Ελβετίας, όπου βρήκαν καταφύγιο και ασφάλεια.[3] Η επιλογή και πάλι ήταν υποταγή ή θάνατος.

Η τελική εκπλήρωση θα συμβεί τον καιρό της μεγάλης θλίψης, με το χάραγμα και τον αριθμό του θηρίου.[4] Θα ψηφιστούν νόμοι, πρώτα για να μην αγοράζουν ούτε να πωλούν όσοι δεν θα έχουν το χάραγμα και τελικά θα εφαρμοστεί ένα θανατικό διάταγμα για όσους αρνηθούν να υποταχθούν. Εκείνη την περίοδο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αληθινοί χριστιανοί να αναγνωρίσουν το τελικό “βδέλυγμα της ερήμωσης”, για να “φεύγουν προς τα βουνά” (βλ. 13:15 Η Εικόνα του Θηρίου και Παράρτημα 10).

“Επειδή, τότε θα υπάρχει μεγάλη θλίψη, που δεν έγινε από την αρχή του κόσμου μέχρι σήμερα, ούτε θα ξαναγίνει. Και αν δεν συντομεύονταν οι ημέρες εκείνες, δεν θα σωζόταν καμία σάρκα· εξαιτίας, όμως, των εκλεκτών, θα συντομευτούν εκείνες οι ημέρες” (Ματθαίον 24:21,22). Η πολιορκία της Ιερουσαλήμ, με τα απίστευτα βασανιστήρια και με αμέτρητο αριθμό θυμάτων ήταν μια από τις πιο μεγάλες καταστροφές στην ανθρώπινη ιστορία, με αποτέλεσμα οι Εβραίοι να χάσουν για πάντα το ναό τους. Η καταστροφή της Ιερουσαλήμ σημάδεψε το τέλος της εκπλήρωσης της προφητείας στους Ιουδαίους και στην Ιερουσαλήμ.

Οι δοκιμασίες του Μεσαίωνα ήταν οι πιο εκτενείς, με την έννοια ότι συνέβαιναν για εκατοντάδες χρόνια με εκατομμύρια θύματα. Οι σταυροφορίες, οι θρησκευτικοί πόλεμοι και οι διωγμοί προκάλεσαν ένα ασύλληπτο λουτρό αίματος, με κάποιους ιστορικούς να υπολογίζουν ότι σφαγιάστηκαν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ποτέ όμως δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει κάτι που να μπορέσει να συγκριθεί με τη “μεγάλη θλίψη, που δεν έγινε από την αρχή του κόσμου μέχρι σήμερα” (Δανιήλ 12:1). Αυτό θα λάβει χώρα, όταν οι “τέσσερις άνεμοι της γης” λυθούν (οι επτά σάλπιγγες) και “θα εγερθεί ο Μιχαήλ” (οι επτά τελευταίες πληγές). Ο Χριστός είπε “Και αν δεν συντομεύονταν οι ημέρες εκείνες, δεν θα σωζόταν καμιά σάρκα” (Ματθαίον 24:22).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: ΣΗΜΕΙΑ[1] Αυτός δεν είναι ο διωγμός του Μεσαίωνα γιατί η ‘Βαβυλώνα η μεγάλη’ είναι τώρα η “μητέρα των πορνών” που υποδεικνύει ότι τώρα η εκκλησία είναι διασπασμένη στη μητέρα εκκλησία και στις κόρες της, που δεν υπήρχαν μέχρι μετά τον Μεσαίωνα και την προτεσταντική μεταρρύθμιση.

[2] Για μια πλήρη περιγραφή αυτής της τραγωδίας βλ. Maxwell, “God Cares 2”, Pacific Press σ. 24.

[3] Ο Λούθηρος κρύφτηκε στο φρούριο Wartburg στα βουνά της Γερμανίας, όταν καταδικάστηκε από τον Κάρολο Ε΄ στη Δίαιτα της Βέρμης. Ο Ιωάννης Καλβίνος, ο Ουίλλιαμ Φάρελ και ο Ιωάννης Νοξ είναι μερικοί από εκείνους που διέφυγαν από τη Γαλλία και την Αγγλία και βρήκαν καταφύγιο στην Ελβετία. Βλ. “The Great ControversyWhite, Pacific Press

[4] Βλ. 13:15 Η εικόνα του θηρίου μέχρι το τέλος του κεφαλαίου 13 για λεπτομέρειες σχετικά με την εικόνα, το χάραγμα, τον αριθμό του θηρίου και τις θρησκευτικοπολιτικές δυνάμεις που θα εμπλακούν.