Φαντάσου το πρώτο πρόσωπο που είδες στη ζωή σου να ήταν το πρόσωπο του Θεού.

Φαντάσου ότι η πρώτη φωνή που άκουσες ποτέ σου ήταν η φωνή του Θεού.

Αυτή ήταν η εμπειρία του Αδάμ και της Εύας. Όταν ο Αδάμ και η Εύα άνοιξαν τα μάτια τους, είδαν το όμορφο πρόσωπο του Θεού. Με τη μελωδική φωνή Του είπε τα πρώτα λόγια που άκουσαν (Γένεσις 2:7,22).

Όλα ήταν τέλεια στον πανέμορφο κήπο τους. Απολάμβαναν ο ένας τη συντροφιά  του άλλου, καθώς και των αγγέλων και ακόμη και του Θεού του ίδιου.

Ωστόσο, οι σχέσης αυτές άλλαξαν με την επιλογή των πρωτόπλαστων να πιστέψουν τα πονηρά λόγια του φιδιού. Με αυτόν τον τρόπο δήλωσαν ότι δεν πίστευαν πλέον στην ακεραιότητα της αγάπης του Θεού και  ότι επέλεξαν μια ζωή χωριστά από Αυτόν, επειδή έπαψαν να Τον εμπιστεύονται.

Αμέσως, ένιωσαν γυμνοί και είχαν ενοχές, επειδή τώρα βίωναν το ψέμα και συμπεριφέρονταν αντίθετα στη φύση της πλάσης τους (την φύση που αναζητούσε σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης).

Οι πρωτόπλαστοι άλλαξαν. Κυριεύτηκαν από αίσθηση γύμνιας, φόβου και ενοχής και έτρεξαν φοβισμένοι προσπαθώντας να κρυφτούν.

Δυστυχώς, η αμφισβήτηση των βουλών του Θεού προς εμάς, όπως και η προσπάθεια να απομακρυνθούμε απ’ τον Θεό και να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία μαζί Του, είναι κάτι που όλοι «κληρονομούμε» από τους πρωτόπλαστους προγόνους μας.

Ο Θεός είναι μαζί μας

Όταν αγαπάμε κάποιον, θέλουμε να του μιλάμε και να περνάμε χρόνο μαζί του. Αυτοί από εμάς που είμαστε γονείς επιθυμούμε να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας – μοιράζοντας εμπειρίες, διδάσκοντας και ενθαρρύνοντάς τα και προσφέροντας βοήθεια όταν το χρειάζονται.

Θέλουμε να τους δώσουμε το δώρο της παρουσίας μας και της επικοινωνίας μεταξύ μας.

Αν εμείς οι άνθρωποι ποθούμε να επικοινωνούμε με αυτούς που αγαπάμε, πόσο μάλλον ο Ουράνιος Πατέρας μας. Για να διευκρινίσει την στάση αυτή του Θεού προς εμάς, ο Ιησούς είπε «Αν, λοιπόν, εσείς, που είστε πονηροί, ξέρετε να δίνετε καλές δόσεις στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας, που είναι στους ουρανούς, θα δώσει αγαθά σ’ αυτούς που ζητούν απ’ αυτόν;» (Κατά Ματθαίου 7: 11).

Ο Θεός δεν εγκατέλειψε ποτέ τους ανθρώπους, αλλά επειδή οι άνθρωποι, πληττόμενοι από την ηθική πτώση που επέφερε η αμαρτία, δεν τολμούσαν να πλησιάσουν τον Θεό, ο Θεός δημιούργησε άλλους τρόπους επικοινωνίας.

Ο Θεός μας πλησιάζει με αγάπη

Στην Αγία Γραφή προσδιορίζονται τουλάχιστον εννέα τρόποι μέσω των οποίων ο Θεός προσπαθεί να πλησιάσει τους ανθρώπους:

  • άγγελοι,
  • φύση,
  • στήλη φωτιάς,
  • το Ουρίμ και το Θουμμίμ,
  • όνειρα,
  • φωνή από τον ουρανό,
  • το Άγιο Πνεύμα να οδηγεί τους ανθρώπους,
  • ο ίδιος ο Χριστός,
  • προφήτες.

Στην καταγραφή της ιστορίας των παιδιών του Θεού βλέπουμε πως ο Θεός χρησιμοποιεί όλα αυτά τα μέσα επικοινωνίας,  όμως  οι περισσότερες αποκαλύψεις των βουλών του Θεού καθ’ όλους τους αιώνες έχουν γίνει μέσω των προφητών.

Σίγουρα ο Θεός θα μπορούσε να επικοινωνήσει με την ανθρωπότητα με κάποιο δραματικό και φανταχτερό τρόπο. Σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο συχνά και τους άλλους τρόπους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Ωστόσο, Ο Θεός προτιμά να μην μας ταράζει με αυτούς τους ασυνήθιστους τρόπους. Επομένως όσο είναι δυνατόν, μας πλησιάζει μέσω των συνανθρώπων μας, καθοδηγούμενων από το Άγιο Πνεύμα.

Μας πλησιάζει με αγάπη και ενδιαφέρον, παίρνοντας την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει μαζί μας για να μας αποκαλύψει ότι επιθυμεί το καλό μας.

Διάβασε επίσης:

H παραβολή τού χαμένου προβάτου

Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό

Το σφραγισμέμο βιβλίο