Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Η προφητεία του Δανιήλ προείπε ότι θα γίνονταν προσπάθειες να ενωθούν τα έθνη της άλλοτε ρωμαϊκής αυτοκρατορίας της Ευρώπης κάτω από έναν αρχηγό;

«Kαι όπως είδες το σίδερο ανακατεμένο μαζί με αργιλώδη πηλό, έτσι θα ανακατευτούν με σπέρμα ανθρώπων· όμως, δεν θα είναι κολλημένοι ο ένας μαζί με τον άλλον, όπως το σίδερο δεν ενώνεται μαζί με τον πηλό» (Δανιήλ 2:43).

Επανειλημμένα ισχυροί άνδρες προσπάθησαν να ενώσουν την Ευρώπη, αλλά γρήγορα απέτυχαν στο σκοπό τους. Οι λαοί «θέλουσιν αναμιχθή. . . πλην δεν θέλουσιν είσθαι κεκολλημένοι ο είς μετά του άλλου» είναι η ετυμηγορία της προφητείας.

Αυτό δηλώνει ότι η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελβετία δε θα αναδιαμορφωθούν σε μια μεγάλη και ενωμένη δύναμη.

Ζώντας αιώνες τώρα ο καθένας στο δικό του έθνος, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο δραματικά η προφητεία του Δανιήλ προσδιόρισε τη μεγαλύτερη διάσπαση στην ιστορία.

Μέχρι την κατάρρευση της Ρώμης, στον κόσμο είχαν κυριαρχήσει αυτοκρατορίες με αφετηρία την Αίγυπτο και τη Ασσυρία. Αλλά μετά τη Ρώμη ο κόσμος τεμαχίσθηκε σε έθνη και αυτό το πρότυπο παρέμεινε.

Μόνον ο Θεός μπορούσε να προδεί με τόση ακρίβεια αυτό το μεγάλο σάρωμα της ιστορίας. Πολύ σωστά ο Ιησούς είπε: «η γραφή δεν μπορεί να αναιρεθεί» (Ιωάννην 10:35). Ακόμη, δήλωσε: «O ουρανός και η γη θα παρέλθουν, τα λόγια μου όμως δεν θα παρέλθουν» (Κατά Ματθαίον 24:35).

Μια ιστορία δεκατεσσάρων αιώνων έδειξε ότι καμιά ανθρώπινη εξουσία ή συνασπισμός εξουσιών δεν μπόρεσαν να σπάσουν τη δύναμη αυτών των λόγων της βιβλικής προφητείας ότι οι άνθρωποι «θέλουσιν αναμιχθή. . . πλην δεν θέλουσιν είσθαι κεκολλημένοι».

Και αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας.

Πολλοί μεγαλοφυείς στρατηλάτες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ενώσουν την Ευρώπη.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης πλησίασε στο σκοπό του περισσότερο από κάθε άλλον. Στην αρχή της στρατιωτικής σταδιοδρομίας του έλεγε με κομπασμό: «Σε πέντε χρόνια θα είμαι κυρίαρχος του κόσμου». Δήλωσε το σκοπό του ξεκάθαρα: «Η κατάκτηση της Ευρώπης, της Ρωσίας, του κόσμου».

Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα φαίνονταν αήττητα για ένα διάστημα, και κατέκτησαν μεγάλες εκτάσεις γης. Αλλά καθώς βάδιζαν προς τη Μόσχα, έπεσαν σε έναν πρόωρο χειμώνα και τα ρωσικά στρατεύματα αποδεκάτισαν τους άνδρες του Ναπολέοντα. Γιατί ο Ναπολέων για κάτι λίγο απέτυχε στο σκοπό του; Γιατί ο Θεός είχε πει ότι οι λαοί «Θέλουσιν αναμιχθή. . . πλην δεν θέλουσιν είσθαι κεκολλημένοι».

Ο Ναπολέων είχε τον καλύτερο στρατό στην Ευρώπη, αλλά αυτός δεν ήταν εφάμιλλος του Λόγου του Θεού. και καθώς υποχωρούσε από το πεδίο μάχης του Βατερλό, αναφώνησε: «Ύψιστε Θεέ, αυτό είναι πάρα πολύ για μένα!»

Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ και ο Αδόλφος Χίτλερ δημιούργησαν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της εποχής τους. Αλλά και οι δύο απέτυχαν να ενώσουν την Ευρώπη κάτω από την κυριαρχία τους. Γιατί; Γιατί διακυβευόταν ο Λόγος του Θεού ότι οι άνθρωποι «θέλουσιν αναμιχθή. . . πλην δεν θέλουσιν είσθαι κεκολλημένοι».

Δικτάτορες που επέτυχαν να εξοπλίσουν έναν ολόκληρο λαό με φανατικό ζήλο, δεν ήταν ικανοί να ανασκευάσουν την προφητεία του Δανιήλ.

Η έκβαση των δύο παγκόσμιων πολέμων βεβαιώνουν το γεγονός: ο Θεός κρατάει στα χέρια Του το μέλλον.

Ο Θεός έχει τον τελικό έλεγχο. Αυτό είναι αρκετό για να μας δώσει ελπίδα και ειρήνη πνεύματος, να μας δημιουργήσει εμπιστοσύνη στα σχέδιά Του για τη ζωή μας.