Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ

Αφού εντυπωσίασε το Ναβουχοδονόσορ με την ακριβή αφήγηση του οράματος, ο προφήτης Δανιήλ εξήγησε: «Aυτό είναι το όνειρο· και θα πούμε την ερμηνεία του μπροστά στον βασιλιά» (Δανιήλ 2:36).

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ

Ποια παγκόσμια εξουσία είπε ο Δανιήλ στο βασιλιά ότι συμβολίζει η χρυσή κεφαλή;

«Eσύ, βασιλιά, είσαι βασιλιάς βασιλιάδων· επειδή, ο Θεός τού ουρανού έδωσε σε σένα βασιλεία, δύναμη, και ισχύ, και δόξα. Kαι κάθε τόπο όπου κατοικούν οι γιοι των ανθρώπων, τα θηρία τού χωραφιού, και τα πουλιά τού ουρανού, τα έδωσε στο χέρι σου, και σε έκανε κύριο επάνω σε όλα αυτά. Eσύ είσαι εκείνο το χρυσό κεφάλι» (Εδάφια 37,38).

Στην ουσία, ο Δανιήλ έλεγε στον κυβερνήτη της μεγαλύτερης παγκόσμιας αυτοκρατορίας της εποχής: «Ναβουχοδονόσορ, το όνειρό σου είναι ένα μήνυμα από το Θεό ο οποίος συμβολίζει τη βασιλεία σου με το χρυσό κεφάλι του αγάλματος.»

Το χρυσό κεφάλι απεικονίζει αυθεντικά την αρχαία Βαβυλώνα. οι ιστορικοί αναφέρονται σε αυτήν ως «τη χρυσή βασιλεία μιας χρυσής εποχής».

Πλουσιότερη και ισχυρότερη από κάθε προηγούμενη βασιλεία, η Βαβυλώνα περήφανα επικράτησε στον κόσμο μέχρι το 539 π.Χ.

ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ

Από ανθρώπινη άποψη, και ιδιαίτερα μπροστά στο περήφανο βλέμμα του Ναβουχοδονόσορ, η Βαβυλώνα φαινόταν σαν μια αυτοκρατορία που θα διαρκούσε για πάντα. Αλλά τι λέει η προφητεία ότι θα συνέβαινε στη συνέχεια;

«Kαι ύστερα από σένα θα σηκωθεί μία άλλη βασιλεία κατώτερη από τη δική σου» (Εδάφιο 39α).

Εκπληρώθηκε η θεία πρόρρηση. Η βασιλεία του Ναβουχοδονόσορ σωριάσθηκε σε ερείπια όταν ο Κύρος, ο στρατηγός των Περσών, κατέλυσε τη βαβυλωνιακή αυτοκρατορία το 539 π.Χ.

Έτσι, το στήθος και οι βραχίονες από άργυρο αντιπροσωπεύουν τη Μηδο-Περσία – μια άλλη ισχυρή αυτοκρατορία – στην οποία τελικά επικράτησαν οι Πέρσες.

Η ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΡΟΙ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ

Τι αντιπροσωπεύει το μεγάλο αυτό τμήμα του μεταλλικού αγάλματος;

«και μία άλλη τρίτη βασιλεία από χαλκό, που θα κυριεύσει επάνω σε ολόκληρη τη γη» (Εδάφιο 39β).

Η κοιλιά και οι μηροί από χαλκό συμβολίζουν το βασίλειο της Ελλάδας που νίκησε τους Πέρσες στη μάχη των Αρβήλων το 331 π.Χ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες, καθιστώντας την Ελλάδα την τρίτη παγκόσμια αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κυριάρχησε από το 331 μέχρι το 168 π.Χ.

ΟΙ ΚΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΟ

Τι θα ακολουθούσε την Ελλάδα;

«Kαι μία τέταρτη βασιλεία θα σταθεί ισχυρή σαν το σίδερο· όπως το σίδερο κατακόβει και καταλεπταίνει τα πάντα· μάλιστα, καθώς το σίδερο που συντρίβει τα πάντα, έτσι θα κατακόβει και θα κατασυντρίβει» (Εδάφιο 40).

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η αυτοκρατορία του διαιρέθηκε μέχρι που το 168 π.Χ. στη μάχη της Πύδνας η «σιδηρά αυτοκρατορία» της Ρώμης συνέθλιψε την Ελλάδα. Ο Θεός χρησιμοποίησε τις κνήμες από σίδερο στο μεγάλο μεταλλικό άγαλμα για να συμβολίσει την τετάρτη παγκόσμια αυτοκρατορία.

Ο Αύγουστος Καίσαρας κυβερνούσε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία όταν γεννήθηκε ο Χριστός πριν πάνω από 2,000 χρόνια (Κατά Λουκάν 2:1). Ο Χριστός και οι απόστολοι έζησαν στην περίοδο που συμβολίζεται από τις σιδερένιες κνήμες.

Ο Γίββων, ο ιστορικός του 18ου αιώνα αναμφίβολα είχε στη σκέψη του την προφητεία του Δανιήλ όταν έγραψε: «Τα όπλα της (ρωμαϊκής) δημοκρατίας, από καμιά φορά ηττημένα, πάντοτε όμως με κερδισμένο τον πόλεμο, προχωρούσαν με ταχύ βήμα στον Ευφράτη, στο Δούναβη, στο Ρήνο και στον Ωκεανό. και η εικόνα από χρυσό ή ασήμι, ή χαλκό που μπορεί να χρησίμευσε για να αντιπροσωπεύσει τα έθνη και τους βασιλιάδες τους, διαδοχικά συντρίφθηκαν από τη σιδερένια μοναρχία της Ρώμης» (Edward Gibbon, Η Ιστορία της Παρακμής και της Πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τόμος 4ος, σελίδα 89).

Σκέψου για μια στιγμή αυτή την πρόρρηση από ανθρώπινη άποψη. Πώς μπορούσε ο Δανιήλ, ένας νέος που ζούσε στην εποχή της Βαβυλώνας, να έχει κάποια ιδέα πώς οι αυτοκρατορίες θα διαδέχονταν η μια την άλλη εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον;

Δυσκολευόμαστε να υπολογίσουμε τι άνοδο ή κάθοδο θα έχουν οι μετοχές στο χρηματιστήριο την επόμενη εβδομάδα. Και όμως η Βαβυλώνα, η Μηδοπερσία, η Ελλάδα, η Ρώμη διαδέχθηκαν η μια την άλλη όπως προλέχθηκε, σαν υπάκουοι μαθητές στη γραμμή.

Ο Θεός ελέγχει το μέλλον;

Μπορούμε να ελπίσουμε σε αυτή τη βάση του μεγάλου σχεδίου Του; Το κεφάλαιο Δανιήλ 2 το βροντοφωνεί.

Ναι, αλλά και περισσότερο.

ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΟ ΑΝΑΜΙΧΤΟ ΜΕ ΠΗΛΟ

Θα ακολουθούσε τη Ρώμη μια πέμπτη εξουσία;

«Για το ότι είδες τα πόδια του και τα δάχτυλα, ένα μέρος μεν από πηλό κεραμέα, και ένα μέρος από σίδερο, θα είναι μία διαιρεμένη βασιλεία· όμως, θα μένει κάτι μέσα σ’ αυτή από τη δύναμη του σίδερου, όπως είδες το σίδερο ανακατεμένο μαζί με αργιλώδη πηλό. Kαι όπως τα δάχτυλα των ποδιών ήσαν ένα μέρος από σίδερο και ένα μέρος από πηλό, έτσι και η βασιλεία θα είναι κατά μέρος ισχυρή, και κατά μέρος εύθραυστη» (Εδάφια 41,42).

Ο προφήτης προείπε όχι μια πέμπτη αυτοκρατορία, αλλά μια διαίρεση της σιδηράς ρωμαϊκής μοναρχίας. Η Ρώμη θα χωριζόταν σε δέκα βασίλεια, όπως συμβολίζονται στο άγαλμα με τα πόδια και τα δέκα δάχτυλα.

Αυτό έχει συμβεί; Και βέβαια. Κατά τον 4ο και 5ο αιώνα της χριστιανικής εποχής βάρβαροι εισβολείς από τα βόρεια ξεχύθηκαν στην παρακμάζουσα ρωμαϊκή αυτοκρατορία, δίνοντάς της απανωτά χτυπήματα.

Τελικά, δέκα από αυτές τις φυλές κατέκτησαν το περισσότερο μέρος της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και δέκα συγκεκριμένα, ανεξάρτητα έθνη εγκαταστάθηκαν μέσα στα όρια της δυτικής Ευρώπης. Έτσι, τα δάκτυλα συμβολίζουν δέκα κράτη στην Ευρώπη.

Η προφητεία εκπληρώθηκε κατά γράμμα, και η ιστορία πάλι εναρμονίζεται με ό,τι ο Θεός προείπε. Επτά από τα δέκα έθνη της διαιρημένης δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παραμένουν στο χάρτη της Ευρώπης σήμερα, και έχουν άμεση σχέση με την προφητεία του Δανιήλ.

ΔΕΚΑ ΔΑΚΤΥΛΑ – ΔΕΚΑ ΚΥΡΙΕΣ ΦΥΛΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Αγγλοσάξονες (Αγγλία)
Φράγκοι (Γαλλία)
Αλαμαννοί (Γερμανία)
Λομβαρδοί (Ιταλία)
Οστρογότθοι (αργότερα εξαφανίσθηκαν)
Βησιγότθοι (Ισπανία)
Βουργούνδιοι (Ελβετία)
Βάνδαλοι (αργότερα εξαφανίσθηκαν)
Σουήβοι (Πορτογάλοι)
Χερούλοι (αργότερα εξαφανίσθηκαν)