Μια ζωή σχεδιασμένη από το Θεό

Ο Ιησούς έζησε μια ζωή σχεδιασμένη από το Θεό, καθορισμένη εκατοντάδες χρόνια πριν γεννηθεί. Πάντοτε έχοντας συνείδηση αυτού του γεγονότος, ο Χριστός αφέθηκε στην οδηγία του Θεού και είπε: «από τον εαυτό μου δεν κάνω τίποτε, αλλά καθώς με δίδαξε ο Πατέρας μου, αυτά μιλάω. […] εγώ κάνω πάντοτε τα αρεστά σ’ αυτόν» (Κατά Ιωάννην 8:28,29).

Όπως ο Θεός σχεδίασε την ανθρώπινη ζωή του Ιησού πριν γεννηθεί, έτσι έχει και ένα σχέδιο για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Γνωρίζει πώς ο καθένας μας μπορεί να εκπληρώσει τις βαθύτερες επιθυμίες του και να βρει άφθονη ζωή.

Ο νεαρός Κώστας φοβόταν να υποταχθεί στη θεία καθοδήγηση. Στο βάθος του μυαλού του φώλιαζε ο φόβος «Αν ο Θεός ελέγχει πραγματικά τη ζωή μου, ίσως θα καταλήξω με καμία φιλανθρωπική οργάνωση στα σκοτάδια της Αφρικής» σκεπτόταν.

Αλλά όταν ο Κώστας αντιμετώπισε ένα μεγάλο δίλημμα τι να σπουδάσει, αποφάσισε για πρώτη φορά στη ζωή του να ζητήσει τη θεία καθοδήγηση στο θέμα αυτό. Προσευχήθηκε πολλές μέρες και περίμενε να ακούσει κάποια απάντηση.

Έπειτα από ένα διάστημα του φάνηκε να έχει σαφείς λόγους να διαλέξει ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Λίγο μετά που άρχισαν τα μαθήματα, γνωρίσθηκε με κάποιους πολύ καλούς Χριστιανούς. Η πείρα του με αυτούς κατά τα τέσσερα επόμενα χρόνια άλλαξε τη ζωή του ριζικά.

Όταν σήμερα ο Κώστας βλέπει πίσω, λέει ότι κάθε φορά που αντιμετώπιζε μια σημαντική απόφαση και ζητούσε θεία καθοδήγηση, ο Θεός του άνοιγε ένα τελείως νέο πεδίο δράσης στη ζωή του.

Ο ίδιος γράφει: «Αυτό το είδος της ύπαρξης σωστά κατατετμημένης, σας κάνει να θέλετε να αναφωνήσετε: «Άκουσε, Κύριε, αν έχεις κάτι στη σκέψη Σου για μένα, Σε παρακαλώ, γνωστοποίησέ το μου».

Πώς μπορείς να ξέρεις το σχέδιο του Θεού για τη ζωή σου;

Ο Θεός μας καθοδηγεί με τρεις τρόπους

Η Αγία Γραφή
Σύμφωνα με τον ψαλμωδό, ποιο είναι το εγχειρίδιο για τη ζωή;

«Λύχνoς στα πόδια μoυ είναι o λόγoς σoυ, και φως στα μoνoπάτια μoυ» Ψαλμός 119:105.

Ο Απόστολος Παύλος μας επισημάνει ότι πρέπει να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των ανθρώπων της Γραφής;

«Όλα αυτά έγιναν παραδείγματα σ’ εκείνους, και γράφτηκαν για τη νουθεσία μας, στους οποίους έφτασαν τα τέλη των αιώνων» (Α΄ Προς Κορινθίους 10:11).

Ο Λόγος του Θεού ανανεώνει τη διάνοιά μας και μας δίνει ενόραση (Προς Ρωμαίους 12:2, Ψαλμός 119:99). Αντί να δείχνουμε με το δάκτυλό μας ένα τυχαίο εδάφιο για να επιτύχουμε κάποια καθοδήγηση, ας δοκιμάσουμε να τρεφόμαστε από τη σοφία του Θεού, μελετώντας με περισυλλογή πολλά εδάφια από όλη τη Γραφή.

Θεόσταλτες περιστάσεις
Ο Θεός επίσης μας οδηγεί μέσα από περιστάσεις που ο Ίδιος κατευθύνει. Ο 23ος Ψαλμός Τον περιγράφει ως τον Καλόν Ποιμένα. Τον περιγράφει ως έναν καλό  βοσκό που οδηγεί τα πρόβατά του μέσα από πράσινες κοιλάδες καθώς και από βραχώδεις χαράδρες.

Ο Βοσκός αυτός είναι ικανός να βοηθήσει το κοπάδι του, να ωφεληθεί, αλλά και να μάθει από κάθε εμπειρία. Έχουμε έναν Ποιμένα που στέκεται στο πλευρό μας.

Άμεση επικοινωνία του Θεού με μας
Ο Θεός επίσης μας οδηγεί μιλώντας στη συνείδησή μας.

Ο απόστολος Παύλος βεβαιώνει ότι οι πιστοί λαβαίνουν θεία καθοδήγηση όταν ερευνούν «τα πάντα και τα βάθη του Θεού» (Α’ Προς Κορινθίους 2:10). Και διακηρύττει ότι το Άγιο Πνεύμα μπορεί να μας διαφωτίσει (Εφεσίους 1:18).

Επίσης, μπορούμε να μιλήσουμε κατευθείαν με το Θεό μέσω της προσευχής . Όσο στενότερη είναι η επικοινωνία μας με Αυτόν, τόσο καλύτερα αντιλαμβανόμαστε την οδηγία Του. Διαμορφώνει και τις εσωτερικές μας εντυπώσεις και την κρίση μας για να δούμε καλύτερα το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε.