Οι οδηγίες πρέπει να εναρμονίζονται

Υπάρχει περίπτωση να φαντασθείτε ότι ζείτε μια ζωή κατευθυνόμενη από το Θεό, ενώ εσείς ακολουθείτε απλώς τις δικές σας ροπές και παρορμήσεις. Η Αγία Γραφή μας καθιστά προσεκτικούς σε αυτή την παγίδα:

«Yπάρχει δρόμoς, πoυ φαίνεται στoν άνθρωπo σωστός, αλλά τα τέλη τoυ είναι δρόμoι θανάτoυ» (Παροιμίαι 16:25).

Τα αισθήματά μας πρέπει να εναρμονίζονται με τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής. Είναι επικίνδυνο να συμπεραίνουμε ότι ο Θεός μας οδηγεί ενώ εμείς δεν είμαστε εναρμονισμένοι με τις τρεις οδηγίες που είδαμε προηγουμένως.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα κάποιον Ιάκωβο. Είχε μια αξιαγάπητη σύζυγο και δύο παιδιά, αλλά συνδέθηκε με μια άλλη γυναίκα.

Πώς να συμβιβάσει τη διαγωγή του με τα επιτακτικά λόγια της Αγίας Γραφής σχετικά με τη μοιχεία; Είπε στους φίλους του: «προσευχήθηκα γι’ αυτό το θέμα και αισθάνομαι ότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού.»

Το πάθος και οι «εσωτερικές εντυπώσεις» του Ιάκωβου τον οδήγησαν σε λαθεμένο μονοπάτι. Νόμιζε πως ήταν Θεία Πρόνοια ότι συνάντησε αυτή τη γυναίκα, και δε δοκίμασε να δει αυτή τη σχέση κάτω από το φως της βιβλικής διδασκαλίας.

Τα σχόλια της Αγίας Γραφής για τη μοιχεία και οι συμβουλές πώς οι άνδρες πρέπει να τιμούν τις γυναίκες τους, μπορούσαν να δείξουν στον Ιάκωβο τις καταστροφικές συνέπειες της πράξης του. αλλά αυτός συνέχεε τις βιολογικές του ορμές με τη θεία καθοδήγηση.

Ποια είναι η τελική δοκιμή για να καθορίσουμε ποια είναι η ορθή πορεία των πράξεων;

«Στoν νόμo και στη μαρτυρία· αν δεν μιλoύν σύμφωνα μ’ αυτό τoν λόγo, σίγoυρα δεν υπάρχει φως μέσα τoυς» (Ησαΐας 8:20).

Η Αγία Γραφή, (ο νόμος και η μαρτυρία) είναι ο τελικός ρυθμιστής μας, το εγχειρίδιό μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν εντυπωσιασμό ή σε καμιά φαινομενικά Θείας Πρόνοιας περίσταση να μας ξεστρατίσουν από τις βιβλικές αρχές.