Η προδοσία, είναι η πράξη παραβίασης δεσμών εμπιστοσύνης και αφήνει βαθιές πληγές στο συναισθηματικό κόσμο του προδομένου.

Η απιστία του/της συντρόφου, τα ψέματα, η έλλειψη συμπαράστασης σε μια δύσκολη κατάσταση ή η αθέτηση υποσχέσεων, μας κάνουν να νιώθουμε προδομένοι γιατί αποτελούν πράξεις προδοσίας της εμπιστοσύνης που δείξαμε.

Αισθάνεστε προδομένοι από τον Θεό;

Υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε προδομένοι από τον Θεό, ειδικότερα όταν:

  • οι προσευχές μας δεν απατούνται,
  • βιώνουμε έντονο πόνο ή δυστυχία,
  • βλέπουμε άτομα ή θρησκευτικές οργανώσεις να ενεργούν με τρόπους που αντιβαίνουν στις αξίες και τις διδασκαλίες της πίστης μας,
  • γινόμαστε μάρτυρες άδικων γεγονότων ή είμαστε θύματα αδικίας,
  • ματαιώνονται οι προσωπικοί μας αγώνες.

Εκείνες τις στιγμές ο Θεός φαίνεται να είναι απόμακρος και άδικος. Πνιγμένοι στο πόνο βιώνουμε ένα τρομερό κενό και πως ο Θεός που υποσχέθηκε να είναι πάντα μαζί μας, μας έχει εγκαταλείψει. Δυσκολευόμαστε να συμβιβάσουμε τον πόνο και την αδικία με την πίστη μας σε έναν στοργικό και δίκαιο Θεό.

Όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο μας κάνει να αισθανόμαστε προδομένοι από το Θεό.

Προδοσία… Προδίδει ο Θεός;

Η προδοσία δεν γίνεται ποτέ χωρίς λόγο, τις περισσότερες φορές διαπράττεται όταν κάποιος δυσκολεύεται να δει πιο μακριά από την ικανοποίηση των δικών του αναγκών ή την άμβλυνση των δικών του φόβων. Οι προδότες συνήθως οδηγούνται από  τον εγωισμό, την απληστία, την επιθυμία για εκδίκηση ή τον φόβο.

Ο Θεός δεν διέπεται από κανένα από αυτά τα κίνητρα. Με την ενσάρκωση του Ιησού μας απέδειξε πως η δική μας ζωή για Αυτόν είναι πιο σημαντική από την δική Του (Προς Ρωμαίους 8:31-32). Δεν έχει να κερδίσει κάτι γιατί όλη η Γη είναι δική Του (Ψαλμός 24:1). Η εκδίκηση σίγουρα δεν είναι το κίνητρο Του διότι ο σκοπός της ενσάρκωσης ήταν η συμφιλίωση των ανθρώπων με τον Θεό (Β΄ Κορινθίους 5:18-19). Επίσης, κανείς δεν είναι σε θέση να εκβιάσει η να εξαναγκάσει τον παντοδύναμο Δημιουργό των πάντων…

Ο Θεός δεν έχει κίνητρο να μας προδώσει. Αντιθέτως, η καταγραφή της επίγειας ζωής του Ιησού μας αποκαλύπτει πως ο Θεός επιθυμεί να είναι κοντά μας. Μας φανερώνει πως ο Θεός, με σεβασμό για τις επιλογές μας, επιδιώκει να αποκαταστήσει τη σχέση φιλίας με μας. Σχέση την οποία πρόδωσε η ανθρωπότητα.

Στις δύσκολες στιγμές

Σε δύσκολες στιγμές, όταν αισθάνεσαι προδομένος από τον Θεό, σίγουρα θα αναρωτηθείς που είναι και γιατί επιτρέπει την κατάσταση που βιώνεις, ενώ ισχυρίζεται ότι σε αγαπά.

Αυτές οι σκέψεις είναι πολύ φυσιολογικές. Κάθε άτομο που αντιμετωπίζει το συναίσθημα της προδοσίας έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά ερωτήματα. Ενώ αναζητάς τις απαντήσεις θυμήσου πως ο Θεός δεν έχει κανένα λόγο να σε προδώσει ή να σε εγκαταλείψει.

Ο Ιησούς, λίγο πριν ο ίδιος βιώσει την προδοσία του Ιούδα, λίγο πριν τον εγκαταλείψουν οι μαθητές Του για να σώσουν τις δικές του ζωές, και μερικές ώρες πριν η καλοσύνη Του στα πλήθη ανταποδοθεί με μίσος και κραυγές «Να σταυρωθεί!», είπε:

«Έρχεται η ώρα, έφτασε κιόλας, να σκορπιστείτε ο καθένας στο σπίτι του κι εμένα να μ’ αφήσετε μόνον. Δεν είμαι όμως μόνος, γιατί είναι μαζί μου ο Πατέρας. Αυτά σας τα είπα, ώστε ενωμένοι μαζί μου να έχετε ειρήνη».

Ο Θεός δεν θα σε προδώσει ποτέ. Επιθυμεί και επιδιώκει να υπάρχει μια σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αυτόν και σε εσένα. Μείνε ενωμένος/η μαζί Του και δέξου την βοήθεια Του στο να υπερσκελίσεις τις προσωπικές σου προκλήσεις στη ζωή.

Διάβασε επίσης:

Η ώρα της έλευσης Του

Πως εμφανίστηκε ο Σατάνας;

Ο σκοπός της Βιβλικής προφητείας