Τι είναι το κάρμα και η μετενσάρκωση; Ποιες απλές σκέψεις ανατρέπουν αυτές τις δοξασίες και γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τον Χριστιανισμό και τη Βίβλο;

Στους απανταχού Χριστιανούς αυτού του κόσμου, είναι γνωστό το μένος και οι μεθοδεύσεις του διαβόλου στη προσπάθεια του να καταστρέψει τον άνθρωπο. Προσπαθεί με κάθε μέσο να σκοτώσει όχι τη σάρκα αλλά τη ψυχή, απομακρύνοντας την με οποιονδήποτε τρόπο από Τον Χριστό, μιας και μακριά Του δεν υπάρχει ζωή. Μεταξύ των όσων κατά καιρούς κάνει, όπως μας περιγράφει η Αγία Γραφή, είναι ικανός να παρουσιαστεί ακόμη και ως άγγελος, «Και δεν είναι τίποτε το θαυμαστό· επειδή, ο ίδιος ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός» (Β’ Κορινθίους 11:14). Αυτό σαν γεγονός καταδεικνύει την ικανότητα του να πλανά τους ανθρώπους αλλά και την εκπληκτική πονηριά του στο να βρίσκει πολλούς και συχνά δυστυχώς ευφάνταστους όσο και αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να πετύχει τους σκοτεινούς σκοπούς του.

Ας μη ξεχνιόμαστε, ο πάλε ποτέ εωσφόρος, είναι αδίστακτος και δε χάνει την παραμικρή ευκαιρία για να δράσει εναντίον μας. Τα όπλα του είναι πολλά και κάποια από αυτά, παραδοσιακά πλέον, όπως για παράδειγμα οι επιθυμίες μας και η ροπή μας προς το κακό. Τις τελευταίες δεκαετίες τα όπλα του έχουν αυξηθεί όπως και το σκοτάδι άλλωστε, που μοιάζει πλέον να έχει καλύψει τα πάντα. Ένα από τα πιο σύγχρονα (αν και όχι καινούρια) όπλα του, που έχουν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, είναι η δοξασία της μετενσάρκωσης ή μετεμψύχωσης όπως λανθασμένα την αποκαλούν ορισμένοι. Η δοξασία αυτή, έχει μεγάλη απήχηση στις μέρες μας, ειδικά με την «έκρηξη» της επικοινωνίας κάθε είδους, όπως των social media και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις ανατολικές θρησκείες (κυρίως ινδουισμό και βουδισμό), μετά τον σωματικό θάνατο, η ψυχή μπαίνει στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου, ζώου ή ακόμη και φυτού, διανύοντας και άλλη ζωή με σκοπό να καθαριστεί ηθικά ή και να τιμωρηθεί για τις αμαρτίες της προηγούμενης ύπαρξής της, (τη μετενσάρκωση σε ζώο ή φυτό δε λανσάρεται πλέον στον δυτικό κόσμο επειδή δεν είχαν καμία απήχηση).

Την κρίση και απόφαση για το πότε τελικά επιτυγχάνεται ο σκοπός της κάθαρσης, όπως και τον τύπο της εκάστοτε μετενσάρκωσης δεν την έχει κάποιο πρόσωπο (ο Θεός για παράδειγμα) αλλά μια εντελώς αφηρημένη ουσιαστικά έννοια, που ακούει στο όνομα «κάρμα» και αφορά τις πράξεις της προηγούμενης ζωής και την ηθική εξέλιξη της ψυχής.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική πίστη του κάρμα και της μετενσάρκωσης, η ψυχή υπόκειται σ’ έναν ατελείωτο κύκλο γεννήσεων και θανάτων που επαναλαμβάνονται ως συνεχής βασανισμός (samsara), ενώ σημαντικό ρόλο στη ζωή του πιστού παίζει ο γκουρού, αν και εφόσον όμως του παραδοθεί ο άνθρωπος ολοκληρωτικά και άνευ όρων. Αυτή είναι με λίγα και απλά λόγια, η θεωρία της μετενσάρκωσης που χωρίς ίχνος ειρωνείας, θα ήταν πραγματικό χάσιμο χρόνου η περαιτέρω ανάλυσή της.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να ασπαστεί την οποιαδήποτε θεωρία ή θρησκεία και η αντιπαράθεση σχετικά με τα πιστεύω του διπλανού μας, είναι απόλυτα περιττή και ανούσια. Συνεπώς οι σκέψεις μας δε θα επικεντρωθούν τόσο στους οπαδούς του κάρμα και της μετενσάρκωσης που ανήκουν στον ινδουιστικό χώρο, όσο σε εκείνους του δυτικού κόσμου που τις τελευταίες δεκαετίες στρέφονται προς τέτοιου είδους δοξασίες, ανακατεύοντας τες μάλιστα με το Ευαγγέλιο Του Χριστού.

Είναι ανάγκη λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πως η μετενσάρκωση και το κάρμα ουδεμία σχέση έχουν με τη Χριστιανική διδασκαλία, αφού στην ουσία έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα γραφόμενα της Βίβλου και την αλήθεια που δίδαξε ο Ιησούς. Επομένως η ανάμιξη που πολύ κακός επιχειρείται από μερίδα των οπαδών αυτής της ινδουιστικής θεωρίας, δεν είναι δυνατό να σταθεί από καμία άποψη δίπλα στο Ευαγγέλιο. Αυτό σημαίνει πως μπορώ αν θέλω να πιστεύω στο κάρμα και τη μετενσάρκωση, καταργώντας όμως ταυτόχρονα μέσα μου, όλη την Αγία Γραφή και αρνούμενος τον Χριστό και γενικά την ύπαρξη του Θεού.

Διαλέγω δηλαδή ένα από τα δυο πιστεύω. Και τα δυο αυτά μαζί, δε μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτό φυσικά είναι που θέλει ο αιώνιος εχθρός μας. Να μας απομακρύνει με κάθε τρόπο από τον Χριστό και σε μια τέτοια περίπτωση, θα το έχει πετύχει.

Εάν μιλούσαμε αναλυτικά για τους λόγους που η μετενσάρκωση πρώτον δεν ευσταθεί ως θεωρία και δεύτερον είναι άσχετη με τον Χριστιανισμό, θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο. Θα επικεντρωθούμε λοιπόν στα πολύ βασικά που μεταξύ μας… φθάνουν και περισσεύουν. Ένα από αυτά είναι η απουσία μνήμης των προηγούμενων ζωών. Το κεντρικό νόημα της μετενσάρκωσης κατά τους υποστηρικτές της, βρίσκεται στο ότι σ’ αυτή τη ζωή βρισκόμαστε για να πάρουμε το μάθημά μας και να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η καρδιά της συγκεκριμένης δοξασίας, ωστόσο οι οπαδοί της αδυνατούν να δικαιολογήσουν την απουσία μνήμης των προηγουμένων ζωών.

Εάν όμως, όπως λένε, σ’ αυτή τη ζωή βρισκόμαστε για να πάρουμε το μάθημά μας και να προχωρήσουμε, τότε πώς γίνεται να μη θυμόμαστε τις πράξεις για τις οποίες πληρώνουμε; Πώς θα διδαχθούμε από αυτές, αφού δεν τις θυμόμαστε; Ας μη γελιόμαστε. Και μόνο αυτή η λεπτομέρεια διαλύει σαν χάρτινο πύργο και το κάρμα αλλά και τη μετενσάρκωση. Το κατάλαβαν αυτό οι οπαδοί της και αρχικά δήλωναν πως δεν είναι δυνατή η μνήμη και η συνειδητότητα προηγούμενων ζωών. Υπήρξαν όμως αντιδράσεις και προκειμένου να καλύψουν αυτό το βασικότατο κενό, στράφηκαν στην ύπνωση. Μια διαδικασία που ονόμασαν αναδρομή και κατά την οποία ο άνθρωπος αποκτά (δήθεν) μνήμες από κάποια προηγούμενη ζωή του.

Μια διαδικασία τελείως αυθαίρετη που φυσικά γίνεται σε άτομα που ήδη έχουν ασπαστεί τη μετενσάρκωση και άρα είναι ευάλωτα στην καθοδήγηση του εκάστοτε υπνωτιστή. Τα άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά, δεν είναι τυχαία φυσικά. Επιστημονικά είναι γνωστή η διεργασία κατασκευής ουσιαστικά αναμνήσεων από προηγούμενες ζωές που καμία σχέση δεν έχουν με τη πραγματικότητα. Να σημειωθεί πως ο πνευματισμός (στον οποίο καταφεύγουν οι θιασώτες της μετενσάρκωσης, ας είμαστε ειλικρινείς) δεν είναι αστεία υπόθεση. Μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος, ενώ η ύπνωση με στόχο την αναδρομή, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική (τεχνητή) ύπνωση που εφαρμόζεται από εξουσιοδοτημένους γιατρούς – ψυχολόγους στα πλαίσια της θεραπευτικής αγωγής της κλινικής ψυχολογίας (ψυχανάλυσης).

Ακόμη ένα επιχείρημα είναι το ότι ο πληθυσμός της γης αυξήθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες από ένα σε έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους, πράγμα που δείχνει πόσο ψευδής είναι η θεωρία περί κάρμα και μετενσάρκωσης. Τί συνέβη άραγε και παρατηρήθηκε αυτή η εκρηκτική αύξηση; Πού ήταν αυτές οι ψυχές, και γιατί μέχρι τότε δεν έπαιρναν υλικό σώμα; Δε μπορεί να υπάρξει καμία σοβαρή απάντηση. Επίσης αφού γεννιέσαι για να καθαριστείς, τη πρώτη φορά που γεννιέσαι, από τι πρέπει να καθαριστείς αφού πριν δεν υπήρχες; (Εννοείται πως οι ινδουιστές δεν αποδέχονται το προπατορικό αμάρτημα, όπως και τίποτα σχετικό με τη Βίβλο). Άρα; Ούτε εδώ υπάρχει απάντηση. Καμία πραγματική απάντηση δε μπορεί να δοθεί, όσα ερωτήματα κι αν θέσουμε. Αναφέραμε μόνο κάποια από τα βασικά μα υπάρχουν αρκετά άλλα.

Η αποδοχή του κάρμα και της μετενσάρκωσης καταλήγει στην ολοκληρωτική αναίρεση της Βίβλου και των όσων ξέρουμε για Τον Θεό. Είπαμε να είμαστε ειλικρινείς. Έτσι λοιπόν μετά από μια καλή έρευνα και μελέτη της θεωρίας αυτής, συμπεραίνουμε πως προϋποθέτει μία θεώρηση του Θεού, του ανθρώπου και του κόσμου τελείως ασυμβίβαστη με τον Χριστιανισμό. Προϋποθέτει δηλαδή ότι ο Θεός δεν είναι πρόσωπο αλλά μία απρόσωπη υπερσυνειδητότητα.

Ο άνθρωπος δεν είναι ούτε πρόσωπο ούτε δημιούργημα του Θεού. Ο κόσμος δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά ταυτίζεται με τον Θεό. Μιλάμε δηλαδή για απόλυτο πανθεϊστικό μονισμό. Και λοιπόν; Θα πει κάποιος. Είναι απλό. Αν πιστεύω στο κάρμα και τη μετενσάρκωση, δε πιστεύω πια στον Χριστό. Ο σατανάς με έχει νικήσει με τα δυο αυτά σύγχρονα όπλα του. Όσο για τις αναφορές στην Αγία Γραφή που δήθεν υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες δοξασίες, ούτε λόγος. Παράδειγμα; Λένε, πως ο Ιησούς μίλησε για μετενσάρκωση όταν είπε, «Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από επάνω, δεν μπορεί να δει τη βασιλεία τού Θεού» (Ιωάννης 3:3).

Ξεχνάνε βέβαια να διαβάσουν και τη συνέχεια, «ο Νικόδημος λέει σ’ αυτόν: Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να γεννηθεί ενώ είναι γέροντας; Μήπως μπορεί να μπει μια δεύτερη φορά στην κοιλιά της μητέρας του και να γεννηθεί; Αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από το νερό και το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού» (Ιωάννης 3:4-5). Καμία σχέση δηλαδή. Ο Ιησούς μιλούσε για πνευματική αναγέννησης σχετική με το βάπτισμα και το Άγιο Πνεύμα, όχι για μετενσάρκωση! Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες απόπειρες στρέβλωσης της αλήθειας αλλά εξίσου αποτυχημένες.

Η Αγία Γραφή ξεκαθαρίζει ότι η ζωή μας είναι μια, «και καθώς είναι αποφασισμένο στους ανθρώπους μια φορά να πεθάνουν, ύστερα δε από τούτο είναι κρίση·» (Προς Εβραίους 9:27). Ο Λόγος Του Θεού δεν αφήνει περιθώρια λάθους. Είναι σαφέστατος. Ο άνθρωπος που αποδέχεται το κάρμα απομακρύνεται από τον Θεό επειδή καταργεί στην πράξη όλα όσα πρεσβεύει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Η φύση του κάρμα απορρίπτει την αμαρτία ως δική μας ευθύνη, τον Θεό, την ελεύθερη βούληση μα ακόμα και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Ας μην επιτρέψουμε στον διάβολο να παίξει μαζί μας. Ας μην είμαστε απρόσεχτοι σχετικά με τα όσα ακούμε. Ο Απόστολος Παύλος πολύ σωστά μας λέει, «Μην πλανάστε! Φθείρουν τα χρηστά ήθη οι κακές συναναστροφές» (Α’ Κορινθίους 15:33). Θεωρίες υπάρχουν πολλές μα η αλήθεια είναι μια. Ο Ιησούς είπε: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή·» (Ιωάννης 14:6). Κανένας άλλος δεν τόλμησε ποτέ στα σοβαρά να πει, «Εγώ είμαι»! Αυτός είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες, δεν υπάρχουν πολλοί Θεοί, όπως δεν υπάρχουν και πολλές ζωές.

Βιβλικός επισκέπτης