Είναι η ανάσταση του Ιησού αληθινή; Μήπως οι μαθητές στα Ευαγγέλια υποστήριξαν μια σκευωρία;

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του Ιησού ως ιστορικό πρόσωπο. Η ζωή, ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού για εκατομμύρια χριστιανούς ωστόσο δεν αποτελούν απλώς μια ιστορική πραγματικότητα αλλά το θεμέλιο της πίστης τους.

Μέσω της ανάστασής Του επικυρώνεται η νίκη Του ενάντια στον έσχατο εχθρό της ανθρωπότητας – τον θάνατο και αποδεικνύεται πως η ανιδιοτελή αγάπη είναι η ισχυρότερη δύναμη στο σύμπαν.

Η απάτη των Φαρισαίων

Στην γήινη μας πραγματικότητα κάθε καινούρια δύναμη, ανεξαρτήτως των σκοπών της, εκλαμβάνεται ως απειλή της ισχύουσας.

Ακριβώς για αυτό το λόγο οι θρησκευτική ηγέτες του Ισραήλ καταδίκασαν τον Χριστό σε σταυρικό θάνατο. Επιπλέον, μετά τον θάνατό Του στον σταυρό, ζήτησαν από τον Πιλάτο να τοποθετηθεί μια φρουρά και να σφραγιστεί ο τάφος Του, έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να κλαπεί το σώμα Του από τους μαθητές Του, και να αποφευχθεί η «ανάσταση» Του.

Φοβόντουσαν πως φήμες για την ανάσταση του Ιησού θα ενδυνάμωναν και θα ενθάρρυναν τους ακόλουθους Του, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη απειλή στην θρησκευτική τους εξουσία (Κατά Ματθαίον 27:62-65). Φοβόντουσαν τις φήμες, όχι την ανάσταση αυτή καθ’ αυτή, διότι κανένας δεν την πίστευε πως ήταν εφικτή.

Ωστόσο, προς μεγάλη τους έκπληξη οι Ρωμαίοι στρατιώτες έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της! «Μερικοί από τους φύλακες, καθώς ήρθαν στην πόλη, ανήγγειλαν στους αρχιερείς όλα όσα έγιναν. Και αφού συγκεντρώθηκαν μαζί με τους πρεσβύτερους, και έκαναν συμβούλιο, έδωσαν στους στρατιώτες αρκετά αργύρια, λέγοντας: Πείτε ότι: Οι μαθητές του, που ήρθαν μέσα στη νύχτα, τον έκλεψαν, ενώ εμείς κοιμόμασταν· και αν αυτό ακουστεί μπροστά στον ηγεμόνα, εμείς θα τον πείσουμε, και εσάς θα σας απαλλάξουμε από την ευθύνη. Εκείνοι δε, μόλις πήραν τα αργύρια, έκαναν όπως τούς δίδαξαν» (Κατά Ματθαίον 28:11-15).

Ανάσταση – η λογική εξήγηση

Το ψεύδος που διαδόθηκε από τους ρωμαίους στρατιώτες εξαπλώθηκε και οδήγησε πολλούς στην αμφισβήτηση του έργου του Ιησού και στην δυσπιστία ως προς την ακεραιότητα της ανάστασης Του.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημαντικοί παράγοντες που διαψεύδουν την πλάνη των Φαρισαίων. Παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της ανάστασης και υποστηρίζονται από τους ιστορικούς.

  1. Oι συμπεριφορά των μαθητών του Ιησού δηλώνει πως κανένας από αυτούς δεν προσδοκούσε την ανάστασή Του. Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, όλοι τους δυσπιστούσαν την είδηση της ανάστασης του Ιησού όταν την άκουσαν για πρώτη φόρα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως δεν συμμετείχαν σε καμία συνωμοσία για να κλέψουν το σώμα του Ιησού.
  2. Η κλοπή του σώματος του Ιησού θα ήταν ένα πολύ ριψοκίνδυνο και δύσκολο εγχείρημα. Ο τάφος Του φυλασσόταν από Ρωμαίους στρατιώτες. Η θύρα του τάφους είχε καλυφτεί με μια μεγάλη πέτρα, η οποία είχε σφραγιστεί, με αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να την μετακινήσει χωρίς να γίνει αντιληπτός. Για να μπορέσουν να κλέψουν το σώμα του Χριστού οι μαθητές θα έπρεπε να παλέψουν με τους στρατιώτες, να τους νικήσουν, να μετακινήσουν την πέτρα και να αφαιρέσουν το σώμα. Οι μαθητές ωστόσο ποτέ δεν ήταν γνωστοί για τη γενναιότητά τους, ούτε για την ικανότητά τους να εκτελούν περίπλοκα σχέδια. Ήταν απλοί ψαράδες και εργάτες, όχι ειδικοί στη πάλη, την εξαπάτηση ή τη παραπλάνηση.
  3. Η αμέλεια του καθήκοντος στο Ρωμαϊκό στρατό δικαζόταν με στρατοδικείο και τιμωρούταν με μαστίγωμα και λιθοβολισμό. Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες, κανένας στρατιώτης δεν θα παραδεχόταν πως αποκοιμήθηκε την ώρα της φρουράς
  4. Η είδηση της ανάστασης δεν είχε άμεση αποδοχή. Οι μαθητές του Ιησού αντιμετώπισαν έντονο διωγμό και περιθωριοποίηση για πολλά χρόνια ακριβώς επειδή ανήγγειλαν την ανάστασή Του. Είναι απίθανο να δέχονταν να αφιερώσουν με ζήλο τη ζωή τους στο ευαγγέλιο με κακουχίες, με διωγμούς, με φυλακίσεις και μάλιστα να πεθάνουν μαρτυρικά εάν η ανάσταση του Ιησού ήταν απλά ένα κατασκεύασμα.
  5. Οι θρησκευτικοί ηγέτες ήταν αυτοί που κέρδισαν από την εξάπλωση του ψεύδους. Η θεωρία της κλοπής του σώματος του Ιησού παρουσίαζε τους μαθητές Tου ως ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βεβηλώσουν τον τάφο του δασκάλου τους προκειμένου να αποκτήσουν ακόλουθους. Γνωστοποιώντας και καταδικάζοντας την βέβηλη τους πράξη οι θρησκευτικοί ηγέτες απέκτησαν πάλι την ακεραιότητα και την αξιοπιστία τους στα μάτια του λαού, και πάνω απ’ όλα, την πνευματική εξουσία τους.

Ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε!

Καμία δύναμη, καμία εξουσία δεν μπορεί να σταθεί μπροστά την δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης του Θεού για μας.

Η δύναμη αυτής της αγάπης προσπέλασε τους φυσικούς νόμους και επανέφερε τον Ιησού στη ζωή. Παρά τη πλάνη και το ψεύδος που σκορπίζει ο κάθε εχθρός του Θεού  η λογική συνηγορεί υπέρ της ανάστασης και μας καλεί να θεμελιώσουμε την πίστη μας στη δήλωση του Ιησού:

«Μη φοβάσαι, εγώ είμαι ο πρώτος και ο τελευταίος, κι αυτός που ζει, και έγινα νεκρός, και δες, είμαι ζωντανός στους αιώνες των αιώνων, αμήν, και έχω τα κλειδιά τού άδη και του θανάτου» (Αποκάλυψη 1:17,18).

Διάβασε επίσης:

Το Σύμβολο Της Πίστεως

Ποιοι και γιατί σταύρωσαν τον Χριστό;

Συμβαίνουν θαύματα την εποχή μας;