Ποιοι προφήτευσαν τη γέννηση Του Χριστού εκατοντάδες χρόνια πριν συμβεί το γεγονός; Ποιες είναι αυτές οι προφητείες;

Οι Γραφές είχαν προαναγγείλει τον ερχομό Του Μεσσία.

Στις 25 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την έλευση Του Χριστού στη γη. Ένα γεγονός που άλλαξε το ρου της ιστορίας του κόσμου. Ο Θεός έγινε άνθρωπος και ήρθε με ταπεινότητα κοντά μας, για να μας χαρίσει μια για πάντα τη γνώση του ποιος τελικά είναι, αλλά κυρίως για να μας απαλλάξει από τα δεσμά του θανάτου. Να συνάψει μια νέα «συμφωνία» μαζί μας. Να μας αφήσει μια νέα διαθήκη, σύμφωνα με την οποία δεν είμαστε πλέον καταδικασμένοι και χωρίς ελπίδα, αλλά μπορούμε εάν το θέλουμε, να πιστέψουμε και να ζήσουμε.

Πέραν της ημερομηνίας που καθιερώθηκε (25 Δεκεμβρίου), άσχετα με τους στολισμούς, την όμορφη ατμόσφαιρα και τις όποιες παραδόσεις που επικρατούν εδώ και κάποιες δεκαετίες τις ημέρες των γιορτών, (όπως συνηθίζουμε να λέμε) το νόημα είναι πως η ανθρωπότητα γιορτάζει με ποικίλους τρόπους, ένα γεγονός που συνέβη στην Βηθλεέμ, πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Το γεγονός αυτό είναι τα Χριστούγεννα.

Δεν μπορούν να υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό και δε θα υπήρχαν τα Χριστούγεννα, όπως κι αν τα γιορτάζουμε, αν ο Χριστός δεν είχε έρθει στη Γη. Συχνά ακούμε πως ο άνθρωπος έχει χάσει την ουσία και πως τα Χριστούγεννα δε σκέφτεται τον Ιησού, αλλά οτιδήποτε άλλο μπορεί να σχετίζεται με τις μέρες αυτές των γιορτών. Οπωσδήποτε κάτι τέτοιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό, μα αφενός δε σημαίνει πως ισχύει για όλους μας, και αφετέρου το γεγονός δεν αλλάζει.

Ο Χριστός γεννήθηκε στην Βηθλεέμ και όλα άλλαξαν από εκείνη την στιγμή για την ανθρωπότητα. Τίποτα δεν είναι πια ίδιο. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ο ίδιος ο δημιουργός Θεός, εκπόνησε και εφάρμοσε τέλεια το σχέδιο Του για τη σωτηρία του κόσμου, ερχόμενος ο Ίδιος κοντά μας και μάλιστα σαν ένας από εμάς.

Τα ιστορικά κείμενα της Καινής Διαθήκης μας πληροφορούν για το γεγονός της γέννησης και μάλιστα για τα όσα μεσολάβησαν πριν ακόμα αυτή συμβεί: «Και κατά τον έκτο μήνα, ο άγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό στην πόλη της Γαλιλαίας, που λέγεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένα κόρη, αρραβωνιασμένη με άνδρα που λεγόταν Ιωσήφ, από τον οίκο τού Δαβίδ• και το όνομα της παρθένας ήταν Μαριάμ. Και ο άγγελος, όταν μπήκε μέσα προς αυτήν, είπε: Χαίρε, χαριτωμένη• ο Κύριος μαζί σου• ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες. Και εκείνη, βλέποντας, ταράχτηκε εξαιτίας τού λόγου του• και σκεφτόταν ποιος τάχα να είναι αυτός ο χαιρετισμός. Και ο άγγελος της είπε: Μη φοβάσαι, Μαριάμ• επειδή, βρήκες χάρη στον Θεό. Και πρόσεξε, θα μείνεις έγκυος, και θα γεννήσεις έναν γιο• και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού. Αυτός θα είναι μεγάλος, και θα ονομαστεί Υιός τού Υψίστου• και ο Κύριος ο Θεός θα του δώσει τον θρόνο τού Δαβίδ τού πατέρα του• και θα βασιλεύσει επάνω στον οίκο τού Ιακώβ στους αιώνες, και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος» (Λουκάς 1:26-33).

Έπειτα από αυτό, ακολουθεί και η περιγραφή του γεγονότος της γέννησης, «Και ενώ βρίσκονταν εκεί, συμπληρώθηκαν οι ημέρες για να γεννήσει• και γέννησε τον γιο της τον πρωτότοκο, και τον σπαργάνωσε, και τον έβαλε να πλαγιάσει μέσα στη φάτνη• επειδή, δεν υπήρχε γι’ αυτούς τόπος μέσα στο κατάλυμα. Και κοντά στην ίδια περιοχή υπήρχαν ποιμένες, που διανυχτέρευαν στα χωράφια, και φύλαγαν βάρδιες της νύχτας στο κοπάδι τους. Και τότε, ένας άγγελος του Κυρίου φάνηκε σ’ αυτούς ξαφνικά, και δόξα τού Κυρίου έλαμψε ολόγυρά τους, και φοβήθηκαν πάρα πολύ. Και ο άγγελος είπε σ’ αυτούς: Μη φοβάστε• επειδή, δείτε, σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό• επειδή, σήμερα, στην πόλη τού Δαβίδ, γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λουκάς 2:6-11).

Εκείνο το μακρινό χρονικά από εμάς βράδυ, συνέβη αυτό που στις μέρες μας γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 25 του Δεκέμβρη. Τότε δεν υπήρχαν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Δεν υπήρχαν τραγούδια, γλυκά, παραδόσεις, δεν υπήρχε καν η γνώση του τι συνέβη. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε ακόμα τίποτα. Ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο μας ταπεινά και αθόρυβα. Ήταν όμως τα κυριολεκτικά Χριστούγεννα εκείνα και φυσικά ήταν θέμα χρόνου για να το μάθουν όλοι. Ο Μεσσίας είχε έρθει επιτέλους. Γιατί επιτέλους; Μα γιατί το γεγονός αυτό είχε προφητευθεί.

Στις μέρες μας υπάρχει διεθνώς μια αντιπάθεια για τους Εβραίους. Πολλά λέγονται και ο ίδιος ο τόπος δεν έχει ησυχάσει από το αίμα που κατά καιρούς χύνεται στα μέρη εκείνα. Πέραν όμως της όποιας συμπάθειας ή αντιπάθειας που ο καθένας μπορεί να νιώθει, γεγονός είναι πως τότε… εκείνο το μακρινό βράδυ, κανείς δεν ήξερε. Κανείς δεν περίμενε τίποτα. Κανείς δεν περίμενε… εκτός από τους Εβραίους. Εκείνοι ήξεραν. Ο λαός Ισραήλ ήταν ο λαός Του Θεού.

Ο λαός που πίστευε στον ένα και μοναδικό Θεό. Κι εκείνος τους είχε αποκαλυφθεί. Οι Εβραίοι λοιπόν, ήξεραν πως θα έρθει ο Μεσσίας. Οι προφήτες είχαν μιλήσει γι Αυτόν. Η γέννηση του Χριστού ήταν ένα γεγονός που εκατοντάδες χρόνια πριν συμβεί, είχε ήδη γραφτεί. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις προφητείες (τώρα που ξέρουμε το γεγονός) που σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν ανατριχιαστικά περιγραφικές. Μέρος αυτών των «απίστευτων» προφητειών θα δούμε παρακάτω, για να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε την εγκυρότητα της Αγίας Γραφής και τη σπουδαιότητα αυτών των κειμένων που μίλησαν ανοιχτά για τον Ιησού Χριστό και για την γέννησή Του. Και μάλιστα… το ξαναλέμε. Εκατοντάδες χρόνια πριν Αυτός έρθει! Οι προφητείες που αφορούσαν την γέννηση αλλά και γενικότερα τον Μεσσία, είχαν τέτοια ακρίβεια, ώστε πολλές από αυτές ήταν πραγματικά «φωτογραφικές». Δε θα αναφερθούμε σε πολλές όμως, παρά μόνο στις σχετιζόμενες με την γέννηση.

Ο Μεσσίας θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ. «Κι εσύ Βηθλεέμ, περιοχή του Ιούδα, δεν είσαι καθόλου ασήμαντη ανάμεσα στις επιφανέστερες πόλεις του Ιούδα, γιατί από εσένα θα βγει αρχηγός, που θα καθοδηγήσει τον λαό μου, τον Ισραήλ» (Μιχαίας 5:2). Μόνο συμπτωματική δεν ήταν η προφητεία αυτή του Μιχαία. Σε μια περίοδο που ο Ιωσήφ και η παρθένος Μαρία ζούσαν στη Ναζαρέτ, μια περιοχή περίπου διακόσια χιλιόμετρα βόρεια της Βηθλεέμ, απόσταση πάρα πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής, συνέβη κάτι πολύ απρόσμενο. Ο καίσαρας Αύγουστος, διέταξε απογραφή, με την εντολή κάθε υπήκοος να απογραφεί στον τόπο γέννησής του! Ο Ιωσήφ λοιπόν καταγόταν από την Βηθλεέμ, στην οποία και ξεκίνησαν να πάνε και όταν έφθασαν, η Μαρία γέννησε τον Ιησού!

Θα γεννηθεί από μία παρθένα. «Γι’ αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι• Δείτε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα ονομαστεί Εμμανουήλ» (Ησαΐας 7:14). Είναι γνωστή η ιστορία που θέλει τον Ιωσήφ να έχει αποφασίσει να διαλύσει τον αρραβώνα του με την Μαρία, όταν εκείνη μένει έγκυος. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αρραβωνιασμένων κι έτσι ο Ιωσήφ θεώρησε πως η Μαρία δε του ήταν πιστή.

Γνωστή είναι και η άνωθεν επέμβαση δια του μηνύματος που έλαβε τελικά ο Ιωσήφ προκειμένου να μην κάνει αυτό που σκεφτόταν. «Και ενώ αυτός τα συλλογίστηκε αυτά, ξάφνου, ένας άγγελος του Κυρίου, παρουσιάστηκε σ’ αυτόν σε όνειρο, λέγοντας: Ιωσήφ, γιε τού Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου• επειδή, αυτό που γεννήθηκε μέσα της είναι από το Άγιο Πνεύμα•» (Ματθαίος 1:20). Έτσι κι έγινε.

Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ηρώδη να σκοτώσει τον νεογέννητο Ιησού. «Έτσι λέει ο Κύριος: Φωνή ακούστηκε στη Ραμά, θρήνος, κλαυθμός, οδυρμός• η Ραχήλ, που κλαίει τα παιδιά της, δεν ήθελε να παρηγορηθεί γι αυτά, επειδή δεν υπάρχουν πια» (Ιερεμίας 31:15). Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης πληροφορήθηκε από τους μάγους της εποχής για την γέννηση Του Ιησού, εξαγριώθηκε. Ο ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει πως ταράχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρη η Ιερουσαλήμ. Κι αυτό γιατί όπως είπαμε προηγουμένως, οι Εβραίοι ήξεραν και μπορούσαν να «διαβάσουν» τα σημάδια της έλευσης του Μεσσία.

Αφορμή πάντως για την πληροφόρηση του Ηρώδη έγινε το αστέρι που είδαν και οι μάγοι οι οποίοι έσπευσαν αρχικά για να μάθουν και οι ίδιοι, που γεννιέται ο… βασιλιάς των Ιουδαίων… όπως έλεγαν. Έξαλλος ο Ηρώδης στο άκουσμα αυτής της είδησης κι αφού δε μπόρεσε να μάθει κάτι από τους μάγους σχετικά με την ακριβή τοποθεσία της γέννησης, έδωσε εντολή να σφαγιαστούν όλα τα βρέφη από δυο ετών και κάτω της περιοχής της Βηθλεέμ!

Υπάρχουν κι άλλες προφητείες και θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για όλες αυτές, που ανέφεραν σαν μελλοντικό γεγονός τότε, την έλευση του Μεσσία. Το βέβαιο είναι πως Τον περίμεναν. Δεν ήταν κάτι άγνωστο. Οι Γραφές μιλούσαν καθαρά για την γέννηση του Χριστού, όπως μίλησαν και για τα πάθη Του αλλά και την ανάστασή Του.

Η προφητείες εκπληρώθηκαν στο έπακρο. Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από μια παρθένο και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται ένα τεράστιο «κουβάρι» προφητειών γύρω από το όνομά Του. Καμιά προφητεία δεν έμεινε ανεκπλήρωτη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας διαλύει κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση. Κάποτε η γέννηση Του Χριστού ήταν ένα όραμα.

Μια βαθειά επιθυμία του τότε λαού Του Θεού. Σήμερα είναι πλέον ένα γεγονός και μάλιστα ιστορικά αποδεδειγμένο. Κι αυτό είναι μια τρανταχτή απόδειξη αιώνες τώρα της εκπλήρωσης των προφητειών σχετικά με τον ερχομό Του Μεσσία.

Ο Μεσσίας ήρθε. Τα Χριστούγεννα όμως θα είναι αληθινά για εμάς μόνο αν εκτός του εορταστικού κλίματος και της όμορφης ατμόσφαιρας που επικρατεί αυτές τις ημέρες, πιστεύουμε πως ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας.

Βιβλικός επισκέπτης