Τα Χριστούγεννα είχαν προφητευθεί

Εκείνο το μακρινό χρονικά από εμάς βράδυ, συνέβη αυτό που στις μέρες μας γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 25 του Δεκέμβρη.

Τότε δεν υπήρχαν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Δεν υπήρχαν τραγούδια, γλυκά, παραδόσεις, δεν υπήρχε καν η γνώση του τι συνέβη. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε ακόμα τίποτα. Ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο μας ταπεινά και αθόρυβα. Ήταν όμως τα κυριολεκτικά Χριστούγεννα εκείνα και φυσικά ήταν θέμα χρόνου για να το μάθουν όλοι. Ο Μεσσίας είχε έρθει επιτέλους. Γιατί επιτέλους; Μα γιατί το γεγονός αυτό είχε προφητευθεί.

Οι προφήτες είχαν μιλήσει γι Αυτόν. Η γέννηση του Χριστού ήταν ένα γεγονός που εκατοντάδες χρόνια πριν συμβεί, είχε ήδη γραφτεί. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις προφητείες (τώρα που ξέρουμε το γεγονός) που σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν ανατριχιαστικά περιγραφικές.

Μέρος αυτών των «απίστευτων» προφητειών θα δούμε παρακάτω, για να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε την εγκυρότητα της Αγίας Γραφής και τη σπουδαιότητα αυτών των κειμένων που μίλησαν ανοιχτά για τον Ιησού Χριστό και για την γέννησή Του. Και μάλιστα… το ξαναλέμε. Εκατοντάδες χρόνια πριν Αυτός έρθει! Οι προφητείες που αφορούσαν την γέννηση αλλά και γενικότερα τον Μεσσία, είχαν τέτοια ακρίβεια, ώστε πολλές από αυτές ήταν πραγματικά «φωτογραφικές». Δε θα αναφερθούμε σε πολλές όμως, παρά μόνο στις σχετιζόμενες με την γέννηση.

  • Ο Μεσσίας θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ.

«Κι εσύ Βηθλεέμ, περιοχή του Ιούδα, δεν είσαι καθόλου ασήμαντη ανάμεσα στις επιφανέστερες πόλεις του Ιούδα, γιατί από εσένα θα βγει αρχηγός, που θα καθοδηγήσει τον λαό μου, τον Ισραήλ» (Μιχαίας 5:2). Μόνο συμπτωματική δεν ήταν η προφητεία αυτή του Μιχαία. Σε μια περίοδο που ο Ιωσήφ και η παρθένος Μαρία ζούσαν στη Ναζαρέτ, μια περιοχή περίπου διακόσια χιλιόμετρα βόρεια της Βηθλεέμ, απόσταση πάρα πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής, συνέβη κάτι πολύ απρόσμενο. Ο καίσαρας Αύγουστος, διέταξε απογραφή, με την εντολή κάθε υπήκοος να απογραφεί στον τόπο γέννησής του! Ο Ιωσήφ λοιπόν καταγόταν από την Βηθλεέμ, στην οποία και ξεκίνησαν να πάνε και όταν έφθασαν, η Μαρία γέννησε τον Ιησού!

  • Θα γεννηθεί από μία παρθένα.

«Γι’ αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι• Δείτε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα ονομαστεί Εμμανουήλ» (Ησαΐας 7:14). Είναι γνωστή η ιστορία που θέλει τον Ιωσήφ να έχει αποφασίσει να διαλύσει τον αρραβώνα του με την Μαρία, όταν εκείνη μένει έγκυος. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αρραβωνιασμένων κι έτσι ο Ιωσήφ θεώρησε πως η Μαρία δε του ήταν πιστή.

Γνωστή είναι και η άνωθεν επέμβαση δια του μηνύματος που έλαβε τελικά ο Ιωσήφ προκειμένου να μην κάνει αυτό που σκεφτόταν. «Και ενώ αυτός τα συλλογίστηκε αυτά, ξάφνου, ένας άγγελος του Κυρίου, παρουσιάστηκε σ’ αυτόν σε όνειρο, λέγοντας: Ιωσήφ, γιε τού Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου• επειδή, αυτό που γεννήθηκε μέσα της είναι από το Άγιο Πνεύμα» (Κατά Ματθαίον 1:20). Έτσι κι έγινε.

  • Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ηρώδη να σκοτώσει τον νεογέννητο Ιησού.

«Έτσι λέει ο Κύριος: Φωνή ακούστηκε στη Ραμά, θρήνος, κλαυθμός, οδυρμός• η Ραχήλ, που κλαίει τα παιδιά της, δεν ήθελε να παρηγορηθεί γι αυτά, επειδή δεν υπάρχουν πια» (Ιερεμίας 31:15). Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης πληροφορήθηκε από τους μάγους της εποχής για την γέννηση Του Ιησού, εξαγριώθηκε. Ο ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει πως ταράχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρη η Ιερουσαλήμ. Κι αυτό γιατί ήξεραν και μπορούσαν να «διαβάσουν» τα σημάδια της έλευσης του Μεσσία.

Αφορμή πάντως για την πληροφόρηση του Ηρώδη έγινε το αστέρι που είδαν και οι μάγοι οι οποίοι έσπευσαν αρχικά για να μάθουν και οι ίδιοι, που γεννιέται ο… βασιλιάς των Ιουδαίων… όπως έλεγαν. Έξαλλος ο Ηρώδης στο άκουσμα αυτής της είδησης κι αφού δε μπόρεσε να μάθει κάτι από τους μάγους σχετικά με την ακριβή τοποθεσία της γέννησης, έδωσε εντολή να σφαγιαστούν όλα τα βρέφη από δυο ετών και κάτω της περιοχής της Βηθλεέμ!

 

Υπάρχουν κι άλλες προφητείες και θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για όλες αυτές, που ανέφεραν σαν μελλοντικό γεγονός τότε, την έλευση του Μεσσία.

Το βέβαιο είναι πως Τον περίμεναν. Δεν ήταν κάτι άγνωστο. Οι Γραφές μιλούσαν καθαρά για την γέννηση του Χριστού, όπως μίλησαν και για τα πάθη Του αλλά και την ανάστασή Του.

Η προφητείες εκπληρώθηκαν στο έπακρο. Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από μια παρθένο και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται ένα τεράστιο «κουβάρι» προφητειών γύρω από το όνομά Του. Καμιά προφητεία δεν έμεινε ανεκπλήρωτη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας διαλύει κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση.

Κάποτε η γέννηση Του Χριστού ήταν ένα όραμα. Μια βαθειά επιθυμία του τότε λαού Του Θεού. Σήμερα είναι πλέον ένα γεγονός και μάλιστα ιστορικά αποδεδειγμένο. Κι αυτό είναι μια τρανταχτή απόδειξη αιώνες τώρα της εκπλήρωσης των προφητειών σχετικά με τον ερχομό Του Μεσσία.

Ο Μεσσίας ήρθε. Τα Χριστούγεννα όμως θα είναι αληθινά για εμάς μόνο αν εκτός του εορταστικού κλίματος και της όμορφης ατμόσφαιρας που επικρατεί αυτές τις ημέρες, πιστεύουμε πως ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας.

Βιβλικός επισκέπτης