Πόσο συγκεκριμένες ήταν οι προφητείες γύρω από Τον Μεσσία; Πόσο σωστά προέβλεψαν τα γεγονότα της πορείας Του Ιησού προς Τον σταυρό;

Τα κείμενα των Γραφών, “φωτογράφιζαν” τα μελλούμενα γεγονότα, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στις προφητείες που έκαναν λόγο για την έλευση Του Ιησού στη γη. Οι σχετικές περικοπές της Παλαιάς Διαθήκης, είναι συγκλονιστικές και μαρτυρούν την γνησιότητα της Αγίας Γραφής και το θεϊκό πνεύμα που τις διέπει. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σε κάποιες άλλες, εξίσου συγκλονιστικές προφητείες, που έχουν και πάλι να κάνουν με τον Ιησού, αλλά αυτή τη φορά, σχετικά με την θυσία Του επάνω στον σταυρό του Γολγοθά. Είναι προφανές πως υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές των προφητών για τον Μεσσία, ωστόσο εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες από αυτές, που πραγματικά αν βάλουμε κάτω τα γεγονότα ένα προς ένα, θα διαπιστώσουμε πως ήταν όντως φωτογραφικές.

Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που δύσκολα μπορεί να τις χωρέσει το μυαλό του ανθρώπου. Υπερβολικά λεπτομερείς περιγραφές που αν μη τι άλλο, προκαλούν δέος και αυξάνουν την πίστη μας, χωρίς αμφιβολία. Για παράδειγμα, ένας από τους λεγόμενους ως μεγαλύτερους προφήτες, ο Ησαΐας, έζησε και έδρασε εκατοντάδες χρόνια πριν την έλευση του Ιησού στη Γη. Η επίσημη θεϊκή πρόσκληση του Ησαΐα στο προφητικό αξίωμα όπως ο ίδιος μαρτυρεί προσδιορίζεται περί το 738 π.Χ, στο τελευταίο δηλαδή έτος της βασιλείας του Οζίου και του πρώτου της βασιλείας του Ιωάθαμ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους φυσικά. Δε χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Ας δούμε όμως παρακάτω, κάποιες από όλες αυτές τις μεγάλες προφητείες.

Η προφητεία έλεγε πως ο Μεσσίας θα κάνει τη θριαμβευτική Του είσοδο στην Ιερουσαλήμ καβάλα πάνω σε ένα γαϊδουράκι, «Χαίρε υπερβολικά, θυγατέρα Σιών· αλάλαζε, θυγατέρα Ιερουσαλήμ· δες, ο βασιλιάς σου έρχεται σε σένα· αυτός είναι δίκαιος, και σώζει· πράος, και κάθεται επάνω σε γαϊδούρι, και επάνω σε πουλάρι, γιο υποζυγίου» (Ζαχαρίας 9:9). Αυτό ακριβώς έγινε. Η προφητεία επιβεβαιώθηκε απόλυτα και η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (12:13-14). Λέει ότι, ο λαός «πήρε φοινικόκλαδα και βγήκε να τον προϋπαντήσει κραυγάζοντας, Δοξολογείτε: Ευλογημένος αυτός που έρχεται στο όνομα του Κυρίου, ο Βασιλιάς του Ισραήλ. Κι ο Ιησούς, αφού βρήκε ένα γαϊδουράκι, κάθισε πάνω σ’ αυτό, όπως λέει η Γραφή». Αυτή ήταν όμως η πρώτη «φωτογραφική» προφητεία από όσες έχουμε συγκεντρώσει. Ακολουθούν κι άλλες.

Η προφητεία έλεγε πως ο Μεσσίας θα προδοθεί για τριάντα αργύρια, «Και τους είπα: Αν σας φαίνεται καλό, δώστε μου τον μισθό μου· ειδάλλως, αρνηθείτε τον. Και έστησαν τον μισθό μου 30 αργύρια» (Ζαχαρίας 11:12). Μια από τις εκπληκτικότερες μεσσιανικές προφητείες, είναι το ακριβές ποσό που πληρώθηκε για την κατάδοση του Ιησού. Το βιβλίο του Ζαχαρία γράφτηκε γύρω στα 520 π.Χ., κι όμως η αμοιβή για την προδοσία του Ιησού προφητεύτηκε ακριβώς. Η εκπλήρωση της προφητείας αυτής αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου 26:15, «και (ο Ιούδας) είπε: “Τι θέλετε να μου δώσετε; κι εγώ θα σας τον παραδώσω”. Kι εκείνοι του μέτρησαν τριάντα αργύρια». Ούτε κι εδώ φυσικά χρειάζονται επιπλέον διευκρινίσεις.

Συνεχίζουμε λοιπόν. Μια άλλη προφητεία ανέφερε που θα χρησιμοποιούνταν τα αργύρια της προδοσίας, «Και είπε Κύριος σ’ εμένα: Ρίξτε τα αυτά στον κεραμοποιό, την τιμή με την οποία διατιμήθηκα απ’ αυτούς. Και πήρα τα τριάντα αργύρια και τα έριξα αυτά στον οίκο του Κυρίου, στον κεραμοποιό» (Ζαχαρίας 11:13). Η προφητεία αυτή, ότι τα τριάντα αργύρια «ρίχτηκαν στον κεραμοποιό, στον οίκο του Κυρίου», εκπληρώθηκε με έναν ακόμα εκπληκτικότερο τρόπο!

Ο Ιούδας, ήθελε να απαλλαχτεί από τα τριάντα αργύρια, όταν τον έλεγξε η συνείδησή του που πρόδωσε αθώο αίμα. Πήγε πίσω στους αρχιερείς και τους είπε ότι, είχε κάνει λάθος. Εκείνοι του αποκρίθηκαν: «Και τι μας νοιάζει εμάς;» Πάνω στην απελπισία του ο Ιούδας, πέταξε την αμοιβή της προδοσίας στο πάτωμα, μέσα στο ναό και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι. Στην περικοπή (Ματθαίος 27:6-7) διαβάζουμε σχετικά με αυτό το περιστατικό: «Oι αρχιερείς, λοιπόν, αφού πήραν τα αργύρια είπαν: Δεν επιτρέπεται να τα βάλουμε αυτά στο ταμείο του Ναού, γιατί είναι αντίτιμο αίματος. Έτσι, πήραν την απόφαση σε σύσκεψη κι αγόρασαν μ’ αυτά το χωράφι του κεραμιδά για νεκροταφείο των ξένων». Καταπληκτικότερη προφητεία, με τέτοια λεπτομέρεια, και τόσο ακριβής εκπλήρωσή της, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Μια πολύ γνωστή προφητεία στους απανταχού Χριστιανούς βεβαίως, είναι και η ακόλουθη που έλεγε πως ο Μεσσίας θα τραυματιζόταν, θα ταλαιπωριόταν και θα δερνόταν. «Αλλά αυτός τραυματίστηκε για τις δικές μας ανομίες. Την τιμωρία που έφερε τη δική μας ειρήνη, αυτός την υπέστη, και με τις δικές του πληγές εμείς γιατρευτήκαμε» (Ησαΐας 53:4-5). Η προφητεία αυτή εκπληρώθηκε με τον βάρβαρο βασανισμό του Χριστού πριν και κατά τη σταύρωση Του. Διαβάζουμε στις περιγραφές των ευαγγελιστών όλες τις λεπτομέρειες. Όπως ότι, ο Χριστός, πριν από τη σταύρωση Του, δάρθηκε με 39 ραβδισμούς.

Ακολουθεί μια προφητεία που περιγράφει τον τρόπο της θανάτωσης του Ιησού. Ο Μεσσίας θα πέθαινε με θάνατο σταυρικό, «Γιατί, σκυλιά με περικύκλωσαν, σύναξη πονηρών ανθρώπων με περιτριγύρισε. Τρύπησαν τα χέρια μου και τα πόδια μου» (Ψαλμός 22:16). Τι να πει κάποιος γι αυτή τη προφητεία; Η σταύρωση του Ιησού είναι ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Κατόπιν έχουμε τη προφητεία που λέει πως στο Μεσσία θα προσφερόταν ξύδι να πιει, «Κι έδωσαν σ’ εμένα χολή για φαγητό και στη δίψα μου με πότισαν ξύδι» (Ψαλμός 69:21). Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός κι ενώ βρισκόταν πάνω στο σταυρό, δίψασε. Φώναξε: «Διψάω»!

Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (19:29) διαβάζουμε σχετικά: «Εκεί, λοιπόν, υπήρχε ένα δοχείο γεμάτο με ξύδι. Εκείνοι, τότε, αφού γέμισαν ένα σφουγγάρι με ξύδι και το περιτύλιξαν σ’ ένα κλαδί από ύσωπο, το έφεραν στο στόμα του Ιησού». Το ίδιο «φωτογραφική» είναι και η επόμενη προφητεία που αναφέρει τον διαμερισμό του ρουχισμού του Ιησού και μάλιστα με κλήρο, «Μοιράστηκαν τα ρούχα μου μεταξύ τους, και το ρουχισμό μου τον έβαλαν σε κλήρο» (Ψαλμός 22:18). Βεβαίως, επαληθεύτηκε και αυτή η προφητεία, όπως διαβάζουμε και στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, « Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, οι στρατιώτες μοιράστηκαν τον ρουχισμό Του, βάζοντας τον σε κλήρο» (Μάρκος 15:24).

Ποιος ξεχνάει την προφητεία που ανέφερε πως κανένα από τα οστά του Ιησού δε θα έσπαζε; «Αυτός προστατεύει όλα τα οστά του. Κανένα απ’ αυτά δεν θα συντριφθεί» (Ψαλμός 34:20). Η προφητεία αυτή εκπληρώθηκε με τον εκπληκτικότερο τρόπο. Όταν σταυρωνόταν ένα πρόσωπο κι έμενε κρεμασμένο πάνω στο σταυρό όλη τη μέρα, ήταν η συνήθεια των Ρωμαίων να σπάζουν τα σκέλη του. Αυτό έκαναν για να επισπεύσουν το θάνατο ώστε οι στρατιώτες να πάνε γρηγορότερα στον καταυλισμό τους.

Ο ξαφνικός και ανυπόφορος πόνος, σόκαρε στις περισσότερες περιπτώσεις τον κατάδικο επισπεύδοντας το θάνατο του. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έσπασαν τα σκέλη των δύο ληστών που είχαν σταυρώσει μαζί με τον Χριστό. Όταν όμως ήρθαν στον Χριστό απόρησαν που Αυτός είχε ήδη πεθάνει. Αντί λοιπόν να Του σπάσουν τα σκέλη, απλώς έμπηξαν μια λόγχη στο πλευρό Του, εκπληρώνοντας έτσι μέχρι και την προφητεία ότι, τα σκέλη Του δεν θα σπάζονταν. Αυτή η εκπλήρωση ιστορείται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (19:33).

Μια ακόμη προφητεία έκανε λόγο για την ταφή του Ιησού, που θα γινόταν σε έναν τάφο πλουσίου, «Και ο τάφος του ορίστηκε με τους κακούργους. Όμως, στο θάνατο Του στάθηκε με τον πλούσιο, γιατί δεν έκανε ανομία, κι ούτε βρέθηκε δόλος στο στόμα Του» (Ησαΐας 53:9). Ο Χριστός πέθανε ανάμεσα σε δύο ληστές. Όταν ήρθε η ώρα της ταφής Του, δεν είχαν μέρος γι΄ Αυτόν. Αλλά υπήρχε ένας πλούσιος που λεγόταν Ιωσήφ από την Αριμαθαία, που είχε γίνει κρυφός μαθητής του Χριστού. Αυτός πήγε στον Πιλάτο και του ζήτησε το σώμα του Ιησού για να το θάψει. Ο Πιλάτος, δέχτηκε την αίτηση του και ο Ιωσήφ έθαψε το σώμα του Ιησού στον τάφο που είχε για τον εαυτό του. Εκπληρώθηκε έτσι η προφητεία ότι ο Ιησούς θα θαβόταν με τον πλούσιο. Ακριβέστατη επιβεβαίωση της προφητείας και εδώ.

Αφήσαμε τελευταία, την πιο σπουδαία προφητεία, σε σχέση με τον Μεσσία που δεν είναι άλλη από την προφητεία της ανάστασής Του, από τους νεκρούς. «Γιατί, δε θα εγκαταλείψεις την ψυχή μου στον Άδη, κι ούτε θα αφήσεις τον όσιό σου να φθαρεί» (Ψαλμός 16:10).

Παρόλο που ο τάφος του Χριστού φυλαγόταν από μια στρατιωτική φρουρά, μετά από τρεις μέρες, Αυτός αναστήθηκε. Οι αρχιερείς, πλήρωσαν τους στρατιώτες για να πουν ψέματα, ισχυριζόμενοι ότι, οι μαθητές του Χριστού ήρθαν κι έκλεψαν το σώμα Του τη νύχτα. Τις επόμενες 40 μέρες, ο Χριστός εμφανίστηκε σε πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικές περιπτώσεις. Σε μια περίπτωση, πάνω από 500 άνθρωποι Τον είδαν μαζί. Η ανάσταση Του Ιησού είναι ο πυρήνας της Χριστιανικής πίστης. Είναι η ελπίδα μας, για μια ζωή χωρίς τέλος.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, ακόμη και η κοινή λογική συνηγορεί υπέρ της ανάστασης του Μεσσία. Τα γεγονότα ένα προς ένα «φωνάζουν» πως Ο Χριστός αναστήθηκε και έκανε την αρχή για την ανάσταση όλων των νεκρών. Είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι, κάθε λέξη των προφητειών αυτών που αναφέραμε και που δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο, πως ο Θεός μίλησε σε ορισμένους καιρούς, έτσι ώστε εμείς να έχουμε από κάπου να πιαστούμε. Έχουμε τον Λόγο Του και αυτό μας δίνει χαρά και ελπίδα.

Οι Γραφές δεν είναι ένα παραμυθάκι για μικρά παιδιά. Είναι απλά γραμμένες ώστε όλοι να μπορούν να τις καταλάβουν, ωστόσο μπορούμε να συμπεράνουμε πως είναι και έγκυρες και γνήσιες. Τα γεγονότα στα οποία αναφέρθηκαν οι προφήτες, έλαβαν χώρα μέχρι και εκατοντάδες χρόνια μετά από την περίοδο που γράφτηκαν. Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αρκετές προφητείες από αυτές που ήδη επιβεβαιώθηκαν. Οι υπόλοιπες πρόκειται κι αυτές να επιβεβαιωθούν. Θα πει κάποιος ίσως, πως δείχνουμε υπερβολική σιγουριά. Κι όμως. Τα μέχρι τώρα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και αυτά είναι που μας δίνουν τη σιγουριά της επιβεβαίωσης και των υπόλοιπων προφητειών.

Βιβλικός επισκέπτης