Ο φόβος ώρες ώρες κυριεύει τη ζωή μας.

Ιδιαίτερα σε ώρες κρίσης προσωπικού ή παγκοσμίου επιπέδου.

Φοβόμαστε τις φυσικές καταστροφές, τις αρρώστιες, τη πιθανότητα να χάσουμε κάποιον από τους αγαπημένους μας. Φοβόμαστε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα παραφυσικά φαινόμενα.

Ο φόβος είναι μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Μας κάνει να προσέχουμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας για να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε είτε από πραγματικούς κινδύνους είτε από καταστάσεις και ανθρώπους που αντιλαμβανόμαστε ως απειλή.

Είναι πολύ λογικό να μας πιάνει φόβος όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και καθημερινές προκλήσεις, όταν υποθετικά, καταστροφικά σενάρια να πλανώνται στο μυαλό μας.

Ωστόσο, όταν ο φόβος εξαπλώνεται και γίνεται ανεξέλεγκτος το συναίσθημα αυτό θολώνει τη λογική μας, μας κυριεύει και μας ακινητοποιεί. Λειτουργήσει ως εμπόδιο, και μέσω εγκλωβισμού.

Το πνέυμα της δύναμης και της σωφροσύνης

Όταν οι φόβοι κυριεύουν τις σκέψεις μας ας θυμόμαστε τα σοφά λόγια του Απόστολου Παύλου: «Γιατί το Πνεύμα που μας έδωσε ο Θεός, δεν είναι πνεύμα δειλίας αλλά πνεύμα δύναμης κι αγάπης και σωφροσύνης» (Β’ Τιμοθέου 1: 7)

Το χωρίο το λέει ξεκάθαρα. Ο Θεός δεν θέλει να φοβόμαστε.

Αντιθέτως, θέλει να μας δώσει δύναμη, αγάπη και συγκροτημένο μυαλό.

Όταν μας κυβερνά ο φόβος, αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο. Σας έτυχε ποτέ να φοβηθείτε τόσο πολύ που παγώσατε, ανίκανοι να αντιδράσετε; Ο Θεός υπόσχεται ότι αντί για φόβο θα μας δώσει τη δική Του δύναμη για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση βρεθεί μπροστά μας.

Η δύναμή Του είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να σπάσει κάθε αλυσίδα φόβου που μας κρατά αιχμάλωτους. Όχι μόνο μας ενδυναμώνει, αλλά βάζει και αγάπη στις καρδιές μας αντί για φόβο.

Ψυχική υγεία – δώρο του Ουράνιου Πατέρα μας

Ο Θεός μας γεμίζει με την αγάπη Του, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ασφαλής, όπως η αγάπη του γονέα δίνει ασφάλεια στα παιδιά. Κι όταν οι καρδιές μας είναι τόσο γεμάτες από την αγάπη Του, μπορούμε κι εμείς να αντιμετωπίσουμε με αγάπη τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας προκαλούν φόβο.

Τέλος, ο Θεός μας υπόσχεται ένα συγκροτημένο μυαλό, κάτι πολύ σημαντικό για όσους περνούν ώρες κρίσης. Οι κοινωνιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φόβοι μας εντείνονται από τον δικό μας λανθασμένο τρόπο σκέψης και αντίληψης του περιβάλλοντός  μας.

Ο Θεός θέλει να σβήσει κάθε δυσλειτουργία και να την αντικαταστήσει με άριστη ψυχική υγεία… να μας δώσει την ικανότητα να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας όπως Αυτός τον βλέπει.

Ας διώξουμε το φόβο, λοιπόν, ζητώντας από τον Θεό να μας δώσει τα τρία αυτά στοιχεία. Την δύναμή Του, την αγάπη Του και ένα συγκροτημένο νου.

Διάβασε επίσης:

Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό;

Γιατί πεθαίνουμε;

Σχεδιασμένοι για αγάπη