«Αυτό που δεν βλέπεις, μπορεί να σε βλάψει» είναι η πρώτη φράση στη ταινία «The Invisible Man». Το χολιγουντιανό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας ασχολείται με έναν κακό επιστήμονα που ανακαλύπτει πώς να γίνει αόρατος και βασανίζει την πρώην κοπέλα του. Κανείς δεν μπορεί να τον δει, αλλά είναι θανατηφόρος.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Κορονοϊό και άλλους ιούς. Είναι αόρατοι…, αλλά σκοτώνουν.

Όλοι μας γνωρίζουμε τη συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «πλύνετε τα χέρια σας, καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε, και απολυμάνετε μολυσμένες επιφάνειες», αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για να προφυλαχτούμε;

Ποια λοιπόν πρέπει να είναι η στρατηγική μας;

Γιατροί και διατροφολόγοι συμφωνούν πως η καλύτερη στρατηγική μας είναι να ισχυροποιήσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Έτσι, ακόμη κι αν μολυνθούμε, τα κύτταρά μας θα μπορέσουν να αμυνθούν καλύτερα.

Ο στρατός σου είναι το Ανοσοποιητικό σου σύστημα. Είναι το θεμέλιο για μια καλή υγεία. Μας προστατεύει από βλαβερά βακτήρια και ιούς. Αποσυναρμολογεί επίσης βλαβερές τοξίνες, και λειτουργεί ως σύστημα επιτήρησης ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Νικήστε τη Μάχη από Μέσα

Επαναλαμβανόμενες «επιθέσεις» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνουν την άμυνά μας. Αυτό αμέσως αυξάνει τις πιθανότητες για φλεγμονή, τον κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες, και ακόμη, μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Το συνεχές άγχος, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης και ύπνου μπορούν να  αποδεκατίσουν τον «στρατό» σας.

Κινητοποιείστε τις Άμυνες σας

Κανένας αλεξιπτωτιστής δεν θα αρχίσει να ράβει το αλεξίπτωτό του όταν ανοίξει η πόρτα του αεροπλάνου. Τότε είναι η ώρα για να πηδήξει.

Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προϊόντα που υπόσχονται γρήγορες λύσεις σε μια κρίση είναι παραπλανητικά.

Ο μόνος τρόπος για να είστε έτοιμοι σε κρίσιμες περιόδους, είναι όταν καθημερινά έχετε καλές φυσικές, διανοητικές και πνευματικές συνήθειες. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε!

Μπορείτε να ενισχύσετε τις άμυνες του ανοσοποιητικού σας ενάντια στους ιογενείς εχθρούς. Να το κάνετε, όμως, πάντα σε συνεννόηση με τον οικογενειακό σας γιατρό.

Ενισχύστε τον ανοσοποιητικό σας σύστημα:

  • Τρώγοντας περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Τα εσπεριδοειδή, τα κεράσια, και τα βατόμουρα είναι τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
  • Έχοντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: Τα πολύχρωμα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα σιτηρά ολικής, οι ξηροί καρποί, και οι σπόροι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά. Μαζί με τις ίνες, βοηθάνε στην εξισορρόπηση του σακχάρου και της ινσουλίνης. Επίσης, μειώνουν τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και τις φλεγμονές.
  • Αφαιρέστε από τη διατροφή σας το κόκκινο κρέας, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: Η διατροφή που είναι πλούσια σε ζωικό λίπος αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες. Από την άλλη, δυναμώστε με φυτική πρωτεΐνη από όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ζυμαρικά πολλαπλών κόκκων.
  • Ενισχυθείτε με αθλητική δραστηριότητα. Η άθληση μειώνει την φλεγμονή στο σώμα μας και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Αυτό είναι ένα σημαντικό «χτύπημα» στους ιογενείς εισβολείς!

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος;

Το χρόνιο άγχος αποτελεί ένα μεγάλο χτύπημα στο ανοσοποιητικό μας.

Ο κόσμος μας είναι ένα πεδίο μάχης και όχι μια παιδική χαρά. Όλοι έχουμε να δώσουμε μάχες στη φυσική, διανοητική  και πνευματική διάσταση.

Για αυτό, όλοι χρειαζόμαστε έναν πραγματικό, αν και είναι αόρατο, Βοηθό.

Ο Βοηθός αυτός δεν είναι κανένας άλλος από τον Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα μας, τον Θεραπευτή, και τον Καλύτερο Φίλο μας.

  • «Ο Κύριος θα τον δυναμώνει επάνω στο κρεβάτι τής αρρώστιας του· στην ασθένειά του εσύ θα στρώνεις ολόκληρο το κρεβάτι του» (Ψαλμός 41:3).
  • «Δίνει ισχύ στους εξασθενημένους, και αυξάνει τη δύναμη στους αδύνατους» (Ησαΐας 40:29).

Ότι κι αν συμβεί, ο Θεός σε προσκαλεί να Τον εμπιστευτείς.

Στον κόσμο μας που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, ο αόρατος Βοηθός μπορεί να νικήσει όλους τους αόρατους εχθρούς. Μην φοβάστε. Συνεχίστε να κοιτάτε ψηλά!

Διάβασε επίσης:

Τώρα δεν είναι ώρα για φόβο

Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό;

Το τέλος της αμαρτίας