Καθώς η πανδημία του κορωναϊού τυλίγει τον πλανήτη, πολλοί αναρωτιούνται αν ο ιός είναι τιμωρία από το Θεό.

Η ζωή μας έχει επηρεαστεί λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού και της αυξημένης θνησιμότητας.

Η καθημερινότητά μας γίνεται ολοένα και πιο περιορισμένη καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν δραστικά μέτρα για τη καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Κοροναϊός – Μήπως πρόκειται για μια Θεία Τιμωρία;

Καθώς βλέπουμε την πανδημία του Κορωναϊού να εξαπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε ΓΙΑΤΙ να υποφέρει η ανθρωπότητα λόγω του Κορωναϊού;

Αναρωτιόμαστε:

  • Θα μπορούσε να είναι μια τιμωρία από τον Θεό προς τα δυνατά κράτη που υποσκελίζουν τα αδύναμα;
  • Μήπως είναι μια τιμωρία από τον Θεό γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα μια καλή λύση για το προσφυγικό;
  • Ίσως πρόκειται για μια τιμωρία σε μια κοινωνία που προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλους τους ηθικούς φραγμούς;
  • Ή πρόκειται για μια θεϊκή καταδίκη για την καταστροφή που έφερε η ανθρώπινη απληστία στον πλανήτη μας;

Δίκη πριν τη τιμωρία

Πριν ψάξουμε για απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν την τιμωρία του Θεού θα πρέπει να προηγηθεί μία εκδίκαση, μία κρίση.

Η Κρίση (δίκη) είναι αναγκαία για να εδραιώσει την ύπαρξη της ενοχής. Επίσης, με τη κρίση αποφασίζεται αν χρειάζεται η τιμωρία και πόσο σοβαρή θα πρέπει να είναι. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι ο Θεός είναι ο Κριτής μας (Ψαλμός 75, 5,  Προς Εβραίους 12, 23,  Αποκάλυψη 20, 11-15)

Μάλιστα, στο 14ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης πληροφορούμαστε ότι ο κόσμος μας είναι στα πρόθυρα μιας τελικής κρίσης. Η Κρίση με Κριτή το Θεό είναι έτοιμη να αρχίσει, και ο Θεός μας στέλνει τον άγγελο να προειδοποιήσει τη πεσμένη ανθρωπότητα: «Φοβηθείτε τον Θεό, και δώστε δόξα σ’ αυτόν, επειδή ήρθε η ώρα της κρίσης Του» (Αποκάλυψη 14:7).

Το μήνυμα του πρώτου αγγέλου είναι «ήρθε η ώρα τής κρίσης του» και μας δείχνει ότι ο Θεός έχει ορίσει μία χρονική στιγμή για την τελική κρίση της ανθρωπότητας.

Πρέπει να φοβόμαστε την ώρα της κρίσης

Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την ώρα της τελευταίας Kρίσης της ανθρωπότητας ως το χειρότερο κακό, δεδομένου ότι όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί και επομένως άξιοι θανάτου. Ωστόσο, η κρίση στην Αγία Γραφή είναι καλά νέα!

Ο προφήτης Δανιήλ μας εξηγεί.

Πρώτον, στη τελική Κρίση του Θεού, όσοι προκάλεσαν βάσανα και θάνατο από της απαρχής του κόσμου ως την ώρα της Κρίσης, θα ξεσκεπαστούν, θα καταδικαστούν και θα καταστραφούν ολοσχερώς (Δανιήλ 7:9-11).

Δεύτερον, η «κρίση» θα γίνει υπό το φως της πιστής αγάπης του Θεού για εμάς. Έτσι, μπορούμε να έχουμε «παρρησία κατά την ημέρα τής κρίσης» (Α’ Ιωάννου 4:16-17).

Για αυτό ακριβώς η Κρίση είναι καλά νέα – επειδή ο Κριτής είναι δίκαιος και καλός σε όλες τις κρίσεις Του (Ψαλμοί 9:8, Ησαΐας 33:22).

Έχει γίνει η Κρίση και τώρα υποφέρουμε τη τιμωρία;

 Ο Κοροναϊός είναι η τιμωρία του Θεού;

Όχι. Σίγουρα όχι. Επειδή η τελική κρίση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, (διάβασε περισσότερα Το μεσιτικό έργο του Χριστού, Οι επτά σάλπιγγεςΗ χάρη του Θεού).

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός είναι δίκαιος Κριτής. Η Αγία Γραφή μας διδάσκει ότι η Κρίση του Θεού έχει να κάνει με την αποκατάσταση των σχέσεων, με δικαιοσύνη και με ειρήνη, αλλά όχι με τιμωρία.

Οι αρρώστιες και ο θάνατος είναι το φυσικό επακόλουθο της αμαρτίας και όχι μια τιμωρία από τον Θεό.  Η ανθρωπότητα απέρριψε τη μόνη πηγή Ζωής του Σύμπαντος – τον ίδιο τον Θεό.  Οι αρρώστιες και ο θάνατος ήταν οι συνέπειες της απόρριψης της Ζωής.

Ο Θεός μας καλεί να έρθουμε στο καταφύγιο.

Όλες οι θρησκείες του κόσμου διδάσκουν ότι πρέπει μόνοι μας να απελευθερωθούμε από τη δυσάρεστη θέση που μας έχει φέρει η αμαρτία. Μας παρουσιάζουν ότι μόνο τότε θα ευαρεστηθεί ο Θεός μαζί μας και δεν θα μας τιμωρήσει για τις αμαρτίες μας.

Εν αντιθέσει, το Ευαγγέλιο κηρύττει ξεκάθαρα ότι ο Θεός έχει έρθει εδώ στη γη να μας σώσει ένεκα της πιστής αγάπης Του.

Ο κοροναϊός έχει αλλάξει τον κόσμο μας και τις συνήθειές μας. Πράγματα και συνήθειες που θεωρούσαμε σημαντικές, ωχριούν μπροστά στην απειλή του ιού. Αλλά δεν είναι τιμωρία από τον Θεό.

Ο Θεός είναι αγάπη και περιμένει πως και πως να μας έχει ασφαλείς. Διότι «τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια. Γιατί, ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να καταδικάσει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν δεν έχει να φοβηθεί τη θεϊκή κρίση·» (Κατά Ιωάννην 3:16-18).

Μείνε ασφαλής και πίστευε σε έναν Θεό αγάπης.

Διάβασε επίσης:

Τώρα δεν είναι ώρα για φόβο

Η ώρα της έλευσης Του

Εγώ ήρθα για να έχουν ζωή και να την έχουν σε αφθοvία