Οι εμπειρίες κοντά στον θάνατο και οι εμπειρίες εκτός σώματος γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες. Έλληνες και ξένοι, νέοι και ηλικιωμένοι έχουν γνωρίσει παρόμοιες εμπειρίες. Ακόμη και αστέρες του Χόλιγουντ βγαίνουν και λένε ότι αισθάνθηκαν ότι “βγήκαν” από το σώμα τους και ταξίδεψαν στο αέρα βλέποντας άτομα και καταστάσεις ενώ οι ίδιοι παρέμεναν άυλοι και αόρατοι. Τι πραγματικά συμβαίνει και πως μπορούμε να εξηγήσουμε αυτά τα φαινόμενα;

Σε ένα άλλο άρθρο συζητάμε αυτό το θέμα πιο διεξοδικά.

Εδώ παίρνουμε συνέντευξη από ένα καλό φίλο που είχε παρόμοιες εμπειρίες. Ο λόγος για τον Κλιφ Γκόλντσταϊν, έναν δημοφιλή συγγραφέα, φιλόσοφο και ερευνητή. Ο Κλιφ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια άθεων που δεν πίστευαν σε τίποτε μη υλικό ή επιστημονικά μη αποδεκτό. Ο Κλιφ μισούσε την Αγία Γραφή και τους Χριστιανούς μέχρι που μια σειρά από γεγονότα τον έκαναν να πεισθεί ότι υπάρχει Θεός και τελικά να γίνει ο ίδιος Χριστιανός. Ο Κλιφ έχει συγγράψει 20 βιβλία και πάμπολλα άρθρα σε διάφορα περιοδικά, και γράφει πάντα με στόχο να ενθαρρύνει την πίστη προς τον Θεό.

Τον Κλιφ τον γνώρισα σε ένα πρόσφατο ταξίδι του και στη συζήτηση αναφέρθηκε πως είχε και αυτός όταν ήταν νέος μια εμπειρία εκτός σώματος. Του ζήτησα λοιπόν να μου μιλήσει για αυτή την εμπειρία του (κάτι το οποίο συνήθως αποφεύγει) και παρακάτω παραθέτω τις απαντήσεις του.

  • Κλιφ, πες μας λίγο για το παρελθόν σου και πως έγινες Χριστιανός.

Η ιστορία είναι μεγάλη αλλά θα πω απλά ότι έψαχνα για την αλήθεια και ένα βράδυ αισθάνθηκα πραγματικά την παρουσία του Χριστού. Ήταν μια πολύ έντονη εμπειρία, κάπως όπως ο απόστολος Παύλος όταν ήταν καθ’ οδόν για τη Δαμασκό.

  • Είπες ότι πριν γίνεις Χριστιανός είχες εμπειρίες εκτός σώματος. Πες μας λίγο για αυτές;

Οι εμπειρίες εκτός σώματος ξεκίνησαν όταν ζούσα στο εξωτερικό. Στην αρχή αισθάνθηκα ένα τρεμούλιασμα στα πόδια που σιγά σιγά ανέβαινε και στο υπόλοιπο σώμα και έφτανε στο κεφάλι. Ήταν σαν να άκουγα έναν δυνατό και άσχημο θόρυβο και η εμπειρία με τρόμαζε. Δεν είχα ιδέα τι γινότανε και όποτε γινόταν (όταν ξάπλωνα να κοιμηθώ), ανάγκαζα τον εαυτό μου να ξυπνήσω. Τελικά κάποια φορά αποφάσισα να δω τι θα συνέβαινε και αφέθηκα στο συναίσθημα αυτό.

  • Τι ακριβώς έγινε όταν “αφέθηκες” και πως αισθάνθηκες;

Όταν η εμπειρία αυτή ήρθε πάλι, αφέθηκα ελεύθερος. Ξαφνικά αισθάνθηκα ότι έβγαινα από το σώμα μου, ωσάν να υπήρχε κάτι μέσα μου ξεχωριστό από το σώμα μου. Άρχισα να αιωρούμαι μέσα σε ένα μικρό σύννεφο γκρι ομίχλης έξω από το διαμέρισμα κάποιων φίλων που στο παρελθόν προσπαθούσαν να με κάνουν οπαδό ενός γκουρού. Η όλη εμπειρία κράτησε λίγο αλλά εγώ φοβήθηκα. Μετά από αυτό “επέστρεψα” στο σώμα μου.

  • Μερικοί πιστεύουν ότι οι εμπειρίες εκτός σώματος και οι εμπειρίες κοντά στον θάνατο είναι απόδειξη ότι υπάρχει αθάνατη ψυχή. Άλλοι θεωρούν το φαινόμενο μια παραίσθηση που λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου μέσα στον εγκέφαλο μας. Εσύ τι γνώμη έχεις;

Εγώ δεν πιστεύω ότι σώμα και ψυχή είναι δυο διαφορετικές οντότητες, δεν πιστεύω στην αθανασία της ψυχής. Τον καιρό που έγιναν αυτά ήμουν σε ένα περίπλοκο στάδιο της ζωής μου και έψαχνα να βρω την αλήθεια. Είχα ανακατευθεί με κάποιον που ασχολούνταν με μαγεία και σατανιστικά πράγματα και νομίζω η δική του επιρροή προκάλεσε αυτές τις εμπειρίες. Υπάρχει ένας πραγματικός εχθρός, ο διάβολος. Νομίζω ότι ο διάβολος είδε ότι έψαχνα για την αλήθεια και ότι είχα αρχίσει να ενδιαφέρομαι για πνευματικά πράγματα και προσπάθησε να μου δώσει αυτός κάτι “πνευματικό”. Η εμπειρία μου έμοιαζε με μια εμπειρία κοντά στον θάνατο αλλά δεν ήμουν κοντά στο θάνατο. Πιστεύω ότι το όλο πράγμα ήταν μια υπερφυσική παραίσθηση για να με κρατήσει μακριά από τον Χριστό. Οι άνθρωποι που έχουν εμπειρίες κοντά στον θάνατο, αισθάνονται αυτά που αισθάνθηκα και εγώ αλλά μιλάνε επίσης για δήθεν συναντήσεις με συγγενείς και φίλους που έχουν πεθάνει προ πολλού. Αυτό είναι ενάντια στην Αγία Γραφή. Άρα η όλη εμπειρία αποτελεί μια δαιμονική παραίσθηση.

Ευτυχώς για μένα, λίγες μέρες μετά από αυτό το συμβάν δέχθηκα το Χριστό στην ζωή μου ως Σωτήρα μου και αυτές οι δαιμονικές εμπειρίες σταμάτησαν. Τα καλά νέα σε αυτή την υπόθεση ήταν ότι ο διάβολος το παράκανε. Μην ξεχνάς ότι εγώ μεγάλωσα χωρίς να πιστεύω ούτε στο Θεό ούτε στο διάβολο. Μετά από αυτή την εμπειρία ξέρω πραγματικά ότι ο διάβολος υπάρχει.

  • Είχες παρόμοιες εμπειρίες από τότε που πίστεψες στον Χριστό;

Μια φορά, όταν ήμουν ακόμη καινούριος στην πίστη, άρχισε πάλι αυτό το τρεμούλιασμα. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Εκείνη τη στιγμή είπα, “Κύριε Ιησού, αν αυτή η εμπειρία είναι από Σένα, ας γίνει, αν όχι, σε παρακαλώ σταμάτα το!”. Αμέσως σταμάτησε! Αργότερα θυμήθηκα ότι εκείνη την ημέρα τραγουδούσα ένα τραγούδι χωρίς να συνειδητοποιήσω ότι τα λόγια έλεγαν “Ο διάβολος είναι ο σωτήρας μου”. Δεν ξέρω ακριβώς πως συμβαίνει, αλλά πιστεύω ότι τραγουδώντας αυτά τα λόγια έδωσα δικαίωμα στον διάβολο και αυτός προσπάθησε να το εκμεταλλευθεί.

Σταμάτησα να τραγουδώ αυτό το τραγούδι και ποτέ δεν ξανά είχα παρόμοια εμπειρία.

Στη ζωή μου έμαθα ότι ο διάβολος είναι πολύ ύπουλος και κρύβεται πολύ αποτελεσματικά. Ποτέ δεν μπορούμε να τον νικήσουμε μόνοι μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δεχθούμε τον Χριστό στη ζωή μας και να πάρουμε στα σοβαρά τα λόγια του Απόστολου Παύλου: “Όπως, λοιπόν, παραλάβατε τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο, περπατάτε μ’ αυτόν” (Κολοσσαείς 2:6).