Μερικές φορές η ζωή μας είναι γεμάτη φόβο.

Ιδιαίτερα σε ώρες κρίσης προσωπικού ή παγκοσμίου επιπέδου, όπως τώρα με την πανδημία του Κορονoϊού.

Φοβόμαστε τις φυσικές καταστροφές, τις αρρώστιες, τη πιθανότητα να χάσουμε κάποιον από τους αγαπημένους μας. Φοβόμαστε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα παραφυσικά φαινόμενα.

Τώρα τελευταία έχουμε και τον φόβο του κορονοϊού, όχι μόνο να μην μολυνθούμε, αλλά και το πως θα είναι το μέλλον μας όταν με το καλό τελειώσει κι αυτός ο εφιάλτης.

Όλοι έχουμε τους δικούς μας φόβους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί.  Οι περισσότεροι έχουμε τους φόβους μας υπό έλεγχο αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν χωμένες σε κάποια γωνιά. Μερικές φορές, όμως, αναδύονται και κυριεύουν τις σκέψεις μας.

Το πνέυμα της δύναμης και της σωφροσύνης

Όταν οι φόβοι κυριεύουν τις σκέψεις μας ας θυμόμαστε τα σοφά λόγια του Απόστολου Παύλου: «Γιατί το Πνεύμα που μας έδωσε ο Θεός, δεν είναι πνεύμα δειλίας αλλά πνεύμα δύναμης κι αγάπης και σωφροσύνης» ( Β’ Τιμοθέου 1, 7)

Το χωρίο το λέει ξεκάθαρα. Ο Θεός δεν θέλει να φοβόμαστε.

Αντιθέτως, θέλει να μας δώσει δύναμη, αγάπη και συγκροτημένο μυαλό.

Όταν μας κυβερνά ο φόβος, αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο. Σας έτυχε ποτέ να φοβηθείτε τόσο πολύ που παγώσατε, ανίκανοι να αντιδράσετε; Ο Θεός υπόσχεται ότι αντί για φόβο θα μας δώσει τη δική Του δύναμη για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση βρεθεί μπροστά μας.

Η δύναμή Του είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να σπάσει κάθε αλυσίδα φόβου που μας κρατά αιχμάλωτους. Όχι μόνο μας ενδυναμώνει, αλλά βάζει και αγάπη στις καρδιές μας αντί για φόβο.

Ψυχική υγεία – δώρο του Ουράνιου Πατέρα μας

Ο Θεός μας γεμίζει με την αγάπη Του, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ασφαλής, όπως η αγάπη του γονέα δίνει ασφάλεια στα παιδιά. Κι όταν οι καρδιές μας είναι τόσο γεμάτες από την αγάπη Του, μπορούμε κι εμείς να αντιμετωπίσουμε με αγάπη τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας προκαλούν φόβο.

Τέλος, ο Θεός μας υπόσχεται ένα συγκροτημένο μυαλό, κάτι πολύ σημαντικό για όσους περνούν ώρες κρίσης. Οι κοινωνιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φόβοι μας εντείνονται από τον δικό μας λανθασμένο τρόπο σκέψης και αντίληψης του περιβάλλοντός  μας.

Ο Θεός θέλει να σβήσει κάθε δυσλειτουργία και να την αντικαταστήσει με άριστη ψυχική υγεία… να μας δώσει την ικανότητα να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας όπως Αυτός τον βλέπει.

Ας διώξουμε το φόβο, λοιπόν, ζητώντας από τον Θεό να μας δώσει τα τρία αυτά στοιχεία. Την δύναμή Του, την αγάπη Του και ένα συγκροτημένο νου.

Διάβασε επίσης:

Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό;

Γιατί πεθαίνουμε;

Σχεδιασμένοι για αγάπη