«Μην αγχώνεσαι!», πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την προτροπή την ώρα που μας πιάνει αγωνία.

«Μη μεριμνάτε περί μηδενός∙ αλλ’ εν παντί πράγματι ας γνωρίζωνται τα ζητήματά σας προς τον Θεόν μετ’ ευχαριστίας δια της προσευχής και της δεήσεως» (Επιστολή προς Φιλιππησίους 4:6) μας λεεί ο απόστολος Παύλος και στρέφει το ενδιαφέρον μας σε μία πραγματικά αξεπέραστη αρχή της Διδασκαλίας του Ιησού Χριστού.

Η αξεπέραστη αρχή

Τη χαρακτηρίζουμε αξεπέραστη, όχι απλώς γιατί εκφράζει αλήθειες με τρόπο που ποτέ πιο πριν ούτε μετά διατυπώθηκαν από κανέναν άλλο, αλλά κυρίως γιατί αγγίζει το κέντρο όλων αυτών που τόσο πολύ επιθυμούμε να αντιμετωπιστούν οριστικά στη ζωή μας.

Απέναντι σε κάθε αγωνία, σε όλες τις ανησυχίες, απέναντι σε όλους τους φόβους και τα προβλήματα, στέκει με την ασύγκριτη δυναμική της η Συμβουλή του Κυρίου μας: «Μη μεριμνάτε…».

Η λέξη μέριμνα, κατά πρώτο λόγο, έχει την έννοια της φροντίδας, της έγνοιας για την πραγματοποίηση κάποιου στόχου. Αρχικά, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό που σίγουρα ο Χριστός δε μας συμβουλεύει είναι να αδιαφορούμε για οτιδήποτε είναι η ευθύνη μας να το φροντίζουμε και να το διεκπεραιώνουμε. Η απάθεια και η οκνηρία είναι, σύμφωνα με τον Λόγο Του Θεού, εκδήλωση ανευθυνότητας και ανωριμότητας: «ο oκνηρός στo έργo τoυ είναι σίγoυρα αδελφός τoύ ασώτoυ» (Παροιμίες 18:9).

Η αδιαφορία δεν είναι απόδειξη πίστης

Δεν είναι απόδειξη πίστης προς τον Θεό η αδιαφορία για τη φροντίδα οποιασδήποτε από τις επίγειες υποθέσεις μας, που στηρίζεται στο εσφαλμένο σκεπτικό ότι ο Θεός θα αναλάβει τα πάντα και το μόνο που απαιτεί από εμάς είναι να καθόμαστε σπίτι μας και… απλώς να πιστεύουμε.

Ασφαλώς και ο Πανάγαθος Θεός μας φροντίζει για όλα, εφόσον ακόμα και για αυτά που θεωρούμε πως είναι επιτεύγματά μας, Εκείνος μας δίνει τη δύναμη, τη χάρη και τη σοφία.

Ωστόσο, είναι ασύνετη νοοτροπία να πιστεύουμε ότι εμείς δε χρειάζεται να εργαζόμαστε για οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις μας, ενώ είναι υπεύθυνη συμπεριφορά να κάνουμε το μέρος μας, έχοντας πάντα μέσα στην καρδιά μας ισχυρή την πεποίθηση ότι ο Κύριός μας είναι ζωντανός και πρόθυμος να εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον Του για την κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας.

Υπάρχει μία απαράβατη αρχή του Χαρακτήρα του Θεού, την οποία όσο πιο ουσιαστικά την εμπεδώσουμε, τόσο πιο ευλογημένες αλλαγές θα βιώσουμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: Ο Θεός δε θα κάνει ποτέ αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε, αλλά και εμείς δε θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε αυτό που μπορεί μόνο η παντοδυναμία του Θεού μας. Αφού ο Κύριός μας δεν ευαρεστείται με την άρνησή μας να φροντίζουμε τα καθήκοντα που μας έχει εμπιστευτεί, ποια είναι, τελικά, η έννοια που δίνει στη λέξη μέριμνα;

Μη μεριμνάτε…

Ο Κύριός μας, γνωρίζοντας όσο κανένας άλλος τους μηχανισμούς της ψυχολογίας μας και τις εύθραυστες ισορροπίες των συναισθημάτων μας απέναντι στις ευθύνες της καθημερινότητάς μας, ουσιαστικά μας συμβουλεύει να μην ανησυχούμε, να μην αφήνουμε την αγωνία να μας καταβάλλει, γιατί μία τέτοια στάση αποδομεί την πίστη μας και μας στερεί όλα όσα λαχταρά να μας προμηθεύσει και να μας διδάξει μέσα από την κάθε περίσταση της ζωής μας.

Είναι αλήθεια πως η αγωνία/ανησυχία για το αύριο και για την πορεία οποιασδήποτε κατάστασής μας, φέρνει στην ψυχή μας μια διαρκή αναστάτωση, μία βασανιστική υπερένταση, την οποία, μάλιστα, κάποιες φορές, δεν μπορούμε ούτε να προσδιορίσουμε (η γνωστή περίπτωση της ακαθόριστης ανησυχίας) ούτε να ελέγξουμε. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το άγχος, που το ορίζουν ως το συναίσθημα του πανικού και του φόβου απέναντι σε αυτό που έχουμε μπροστά μας ή που επίκειται να γίνει.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη που να μην έχει βιώσει, είτε λίγο είτε πολύ, ανάλογα με το χαρακτήρα του, την πίεση αυτού του συναισθήματος, που, όταν βιώνεται παρατεταμένα, απειλεί σοβαρά την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η λυτρωτική συμβουλή του Ιησού μας καλεί να ανακαλύψουμε την ευλογία της συνήθειας να εμπιστευόμαστε τα πάντα σε Αυτόν μέσω της προσευχής και μάλιστα μέσω της προσευχής που γίνεται με το πνεύμα της δοξολογίας ότι Εκείνος πράγματι θα κάνει πολύ περισσότερα από όσα τολμούμε να ονειρευτούμε. Ακόμα περισσότερο μας καλεί να αντιστρέψουμε όλα αυτά που η κοινή λογική μας θεωρεί ως πρωταρχικά: «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του θεού, και την δικαιοσύνην αυτού∙ και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή» (Κατά Ματθαίον 6:33).

Όταν η αγωνία σφυροκοπεί ανελέητα

Κάθε φορά που η αγωνία και το άγχος σφυροκοπούν ανελέητα τις συναισθηματικές μας αντοχές και απειλούν με κατάρρευση την πνευματική μας ειρήνη, ας δώσουμε προσοχή στον αλάθητο Λόγο του Χριστού, που αποδεικνύεται τόσο επίκαιρος και διαχρονικός:

«Ησύχασε και γνώρισε ότι Εγώ είμαι ο Κύριος κάθε πτυχής της ζωής σου. Φρόντισε να θέσεις ως πρωταρχικό και ρυθμιστικό παράγοντα της ζωής σου να οικοδομείς καθημερινά μία προσωπική και ακλόνητη σχέση μαζί μου και να είσαι σίγουρος/η ότι θα σου προμηθεύσω χάρη και σοφία για όλες τις υποθέσεις σου. Τίποτα από όσα σε απασχολούν δε με αφήνει αδιάφορο, ούτε επιθυμώ να σε αφήσω να περάσεις τη ζωή σου στη στέρηση και την αμφιβολία. Μίλησέ μου για κάθε αγωνία σου μέσω της προσευχής και άφησε το Πνεύμα Μου να ειρηνεύσει τις θύελλες της ψυχής σου. Αυτό που επιθυμώ είναι να δεχτείς ότι η πρόσκλησή Μου να σχετιστείς ουσιαστικά μαζί Μου και να γίνεις συνεργάτης/δα στα σχέδιά Μου για τον κόσμο, δεν είναι απλώς η θεραπεία στην καθημερινή σου ένταση. Είναι ο πιο όμορφος και γεμάτος τρόπος για να ζεις. Είναι ευεξία στο σώμα σου, γαλήνη στην ψυχή σου, ελευθερία στο πνεύμα σου…».

Μέσα στην αγωνία σου εμπιστέψου τον Πατέρα μας

Όποιες και αν είναι οι αγωνίες, που σήμερα εισβάλλουν σαν παλίρροια μέσα μας και μας βασανίζουν δίχως οίκτο, ανησυχίες για υγεία, σχέσεις, ζητήματα σε εκκρεμότητα, οικονομικά προβλήματα, ας αφήσουμε την ψυχή μας να αναθαρρήσει από το δώρο της πίστης, την πρακτική της προσευχής και την κατανόηση της τόσο μικρής, μα απεριόριστα παρήγορης φράσης: «…πολύ περισσότερο εσάς…» (Κατά Ματθαίον 6:30).

Εκείνο που έχουμε ανάγκη να διαποτίσει κάθε μόριο της ύπαρξής μας είναι η πεποίθηση πως, αν ο Ουράνιος Πατέρας μας φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο να καλύψει τις ανάγκες όλης της δημιουργίας Του, πόσο περισσότερο θα κάνει το τέλειο για τα πλάσματα που εξαγόρασε και απολύτρωσε προσφέροντας ό,τι πιο πολύτιμο είχε, τον Ιησού Χριστό.

Ας είναι η προσευχή μας το Άγιο Πνεύμα να εναρμονίσει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή μας με την ασύγκριτη αυτή διδασκαλία του Σωτήρα μας.

Μ.Μ.

Διάβασε επίσης:

Τώρα δεν είναι ώρα για φόβο

Το ασύμβατο

Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό;