«Eγώ ήρθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν σε αφθονία» (Κατά Ιωάννην 10:10).

Καμία θεολογική ερμηνεία, όσο βαθιά ή περίτεχνη και αν είναι, δε θα μπορέσει στο ελάχιστο να αγγίξει, έστω, την ομορφιά της απλότητας και συνάμα τη δύναμη της αλήθειας που εκφράζεται σε αυτή την περικοπή. Μέσα σε λίγες μόνο λέξεις, ο Ιησούς Χριστός διακηρύσσει για τον Εαυτό Του τον σκοπό, για τον οποίο ενδύθηκε τη φύση μας και την αιτία,για την οποία δικαιωματικά φέρει τον τίτλο ο «Σωτήρας του κόσμου».

Ο Λυτρωτής μας ήρθε, για να μας δώσει ζωή, όχι μια οποιαδήποτε ζωή, αλλά τη δική Του ζωή, που είναι το θαύμα της αναστημένης ζωής Του μέσα στην καρδιά μας. Ωστόσο, τα καλά νέα δε σταματούν σε αυτό, ακόμα και αν αυτό σημαίνει για εμάς το παν.

Η ζωή Του – εκδήλωση του χαρακτήρα Του

Ο Ιησούς Χριστός μας διευκρινίζει ότι η ζωή Του είναι η εκδήλωση του χαρακτήρα Του, όχι σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις πνευματικής ανάτασης, αλλά σε κάθε στιγμή, ακριβώς γιατί η ζωή που μας χορηγεί είναι άφθονη και στην αφθονία, που δημιουργεί ο Ίδιος, δεν υπάρχει τέλος.

Ο Ιησούς μας προσκαλεί να συνειδητοποιήσουμε και, βέβαια, να βιώσουμε ότι η αφθονία που μας υπόσχεται δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση των βιολογικών αναγκών. Αν μόνο αυτό μπορούσε να μας προσφέρει, τότε, σίγουρα, δε θα διέφερε σε τίποτα από πολλούς… αυτοαποκαλούμενους σωτήρες. 

Η αφθονίατου Κυρίου μας είναι η περίσσεια του καρπού του Αγίου Πνεύματος (Προς Γαλάτας 5:22), που τον απολαμβάνουμε με δική μας απόφαση και κανένα εχθρικό βέλος δεν μπορεί να μας τον στερήσει.

Είναι η υπερεκπερισσού αγάπη Του, από την οποία τίποτα δεν έχει την εξουσία να μας χωρίσει. Είναι η αστείρευτη ενδυνάμωσή Του, που, μέσα στη δική μας αδυναμία, γίνεται, με δική Του υπόσχεση, το αναφαίρετο βίωμά μας.

Ερμηνεύοντας τη λέξη ζωή, μέσα από το πρίσμα του λόγου του Θεού, διαπιστώνουμε ότι είναι η αιώνια ζωή, αυτή που χάσαμε με την Πτώση στην αμαρτία και αυτή που ήρθε ο Ιησούς Χριστός να διεκδικήσει και πάλι για τον καθένα από εμάς.

Αιώνια ζωή – μια ακλόνητη σχέση μαζί Του

Εθελούσια κατέθεσε τη ζωή Του και δικαιωματικά την έλαβε και πάλι πίσω. Ως αδιαμφισβήτητος Δοτήρας της ζωής και Θριαμβευτής του θανάτου, είναι ο Μόνος, πραγματικά ο Μόνος, ο Οποίος μπορεί να προσφέρει στην κάθε ψυχή που το επιθυμεί μια ακλόνητη σχέση μαζί Του.

Αυτή ακριβώς η λαχτάρα του Θεού να ενώνεται μαζί μας ουσιαστικά και ολοκληρωμένα, κάθε μέρα και περισσότερο, μας βοηθά να κατανοήσουμε πως το χάρισμα της αιώνιας ζωής, δεν είναι μόνο για την αποκατάσταση του τότε, είναι, χωρίς αμφιβολία, και για την καθημερινότητα του σήμερα. Είναι ζωή που τροφοδοτεί με άγιες σκέψεις το νου μας και παράγει όμορφα συναισθήματα, τα οποία σφυρηλατούν δεσμούς αγάπης με τους γύρω μας.

Είναι ζωή που μας αυξάνει στο πνεύμα, αλλά και δυναμώνει το σώμα και εξευγενίζει την ψυχή μας, καθώς αδιάκοπα καλλιεργεί μέσα μας την ιερή επιθυμία να ζούμε για την δόξα του Θεού. Είναι ζωή που μας εκπαιδεύει να συμπεριφερόμαστε με σύνεση, σοφία, σεβασμό, κατανόηση, υπομονή και τρυφερότητα στις οικογενειακές και φιλικές μας σχέσεις.

Είναι ζωή που μας διδάσκει την τιμιότητα και την επιδίωξη της κοινής ωφέλειας σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι ζωή που αγκαλιάζει όλο το φάσμα της ύπαρξής μας, ζωή αληθινή και γεμάτη νόημα, ομορφιά και άρωμα ουρανού…

Η Επιλογή

Τι πιο όμορφο, παρήγορο και ενθαρρυντικό για τον κάθε άνθρωπο από το να γνωρίσει ότι σε αυτή τη ζωή υπάρχει μια επιλογή που μπορεί να του χαρίσει όλο το πλήρωμα της Θεότητας μέσα στην καρδιά του! Αυτή η επιλογή δεν είναι άλλη από το άνοιγμα του νου και της καρδιάς του στην αγάπη του Θεού. Δεν είναι μια ακόμα επιλογή, ανάμεσα στην πληθώρα των τόσων άλλων.

Είναι η Επιλογή, και ακόμα και αν έχουμε δημιουργηθεί με την ηθική ελευθερία να δεχτούμε ή να απορρίψουμε τη δωρεά του Χριστού, αυτό το γεγονός δεν ακυρώνει την αλήθεια ότι η ανταπόκρισή μας στο κάλεσμα του Χριστού τιμά την ύπαρξή μας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Μπορούμε να αρνηθούμε την άφθονη ζωή του Ιησού Χριστού, μα αυτό δεν μπορεί να θολώσει ούτε στο ελάχιστο την ανυπέρβλητη αξία της.

Από την άλλη, δεχόμενοι με ευγνωμοσύνη τη δωρεά Του, ας είμαστε βέβαιοι, όχι μόνο ότι η πλήρης ζωή του Θεού θα πλημμυρίσει ολόκληρο το είναι μας, αλλά και ότι η εκδήλωση αυτής της ζωής, μέσα από εμάς, θα ευλογήσει με τους πιο υπέροχους τρόπους τους συνανθρώπους μας.

Μ.Μ.

Διάβασε επίσης:

Ο θάνατος είναι πλέον, προσωρινός

Ενθύμιο Σωτηρίας

Η ζωή μου ενδιαφέρει το Θεό;