Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τους αγίους. Σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη σε κάποιον άγιο. Οι εκκλησίες φέρουν ονόματα τους και όταν μπαίνεις τους αντικρίζεις ζωγραφισμένους σε εικόνες ή τοιχογραφίες,. Τα πρόσωπα τους ισχνά και αγέλαστα εκφράζουν πρότυπα ασκητισμού και άρνησης κάθε επίγειας ευχαρίστησης. Πόλλοι σύμπατριώτες μας όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση ή χρειάζονται ουράνια βοήθεια σπάνια θα απευθυνθούν στον ουράνιο Πατέρα, τον Θεό. Τις περισσότερες φορές θα προσευχηθούν σε κάποιον άγιο, θα κάνουν τάμα, θα επισκεφθούν κάποιο παρεκκλήσι. Άγιοι προστατεύουν τα διάφορα επαγγέλματα, ακόμη και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είναι λοιπόν μέρος της καθημερινής ζωής πολλών Ελλήνων. Για να μπορέσει κανείς να ανήκει σε αυτή την επίλεκτη ομάδα πιστών δυο πράγματα θα πρέπει να συμβούν. Πρώτο, να κάνει κάτι μεγάλο για την εκκλησία, και δεύτερο, να πεθάνει, γιατί μόνο μετά θάνατον ανακηρρύσεται κανείς άγιος. Καμιά ελπίδα λοιπόν για εμάς τους κοινούς θνητούς. Είναι όμως η παραπάνω περιγραφή σε αρμονία με την Αγία Γραφή; Δυστυχώς ή ευτυχώς όχι. Ας δούμε δυο μεγάλες βιβλικές αλήθειες για τους αγίους.

Αλήθεια Πρώτη – Άγιος είναι ο κάθε πιστός!

Ο απόστολος Πέτρος έγραψε τα ακόλουθα: “Εσείς, όμως, είστε «γένος εκλεκτό, βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιο” (Α’ Πετρου 2:9). Σε ποιούς απευθύνεται ο Πέτρος; Σε αντίθεση με τον Παύλο που έγραψε τις επιστολές του σε συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες πιστών, ο Πέτρος έγραψε προς όλους τους πιστούς σε κάθε χώρα ή πόλη. Και πως τους αποκαλεί; «Έθνος άγιον». Αν φίλε μου πιστεύεις στον Χριστό και τον έχεις δεχθεί ως Σωτήρα και Κύριο της ζωής σου, τότε είσαι άγιος!

Ο απόστολος Παύλος στον χαιρετισμό του προς τους πιστούς στην Κόρινθο γράφει τα ακόλουθα: “Παύλος, προσκαλεσμένος απόστολος του Ιησού Χριστού κατά το θέλημα του Θεού, και ο αδελφός Σωσθένης, προς την εκκλησία τού Θεού, που είναι στην Κόρινθο, τους αγιασμένους εν Χριστώ Ιησού, τους προσκαλεσμένους αγίους” (Α’ Κορινθίους 1:1-2). Εδώ ο Παύλος λέει δύο πράγματα. Πρώτο, αποκαλεί τους πιστούς στην Κόρινθο «αγίους». Αυτοί οι πιστοί ήταν όλοι ζωντανοί, κανείς δεν ήταν νεκρός. Ήταν τα άτομα που θα διάβαζαν την επιστολή του. Δεύτερο, τους αποκαλεί «αγιασμένους» δηλαδή άτομα που έχουν ήδη αγιασθεί. Και πως αγιάσθηκαν; Μήπως περίμεναν να πεθάνουν; Μήπως τους όρισε αγίους κάποια εκκλησιαστική συνέλευση; Μήπως η Ιερά Σύνοδος; Όχι! Αγιάστηκαν «εν Χριστώ Ιησού» δηλαδή αγιάστηκαν επειδή πίστεψαν στον Χριστό.

Ίσως δυσκολεύεσαι να το συνειδητοποιήσεις οπότε ας το εξετάσουμε το θέμα σε λίγο περισσότερο βάθος. Η λέξη «άγιος» έχει την έννοια του «ξεχωρισμένου». Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε μέσα στην αμαρτία επειδή ήμαστε όλοι παιδιά των πρώτων αμαρτωλών, του Αδάμ και της Εύας. Όταν κάποιος πιστέψει στον Χριστό είναι σα να ξαναγεννιέται. Η Γραφή ονομάζει αυτή την αλλάγή, αναγέννηση (Ιωάννης 3:1-16). Ο άνθρωπος παύει να ζει στην αμαρτία και ξεκινά μια ζωή με το Χριστό. Υιοθετείται στην οικογένεια του Θεού. Γίνεται άγιος δηλαδή στα μάτια του Θεού επειδή είναι πλέον παιδί του Θεού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει πλέον λάθη, ή ότι θα πάει στα βουνά να γίνει ασκητής ή ότι θα πρέπει να είναι πάντα σκυθρωπός όπως οι άγιοι στις αγιογραφίες. Όχι. Τουναντίον ο απόστολος Παύλος λέει, “Να χαίρεστε στον Κύριο πάντοτε• θα το πω ξανά: Να χαίρεστε.” (Φιλιππισίους 4:4). Απλά σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να ζει τη ζωή του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Άγιος λοιπόν είναι αυτός που πιστεύει στον Χριστό εδώ και τώρα.

Ένα ακόμη εδάφιο πιστεύω θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα πέρα από κάθε αμφιβολία. Στην προς Εβραίους επιστολή 12:14 ο απόστολος Παύλος έγραψε: “Επιδιώκετε ειρήνη με όλους, και τον αγιασμό, χωρίς τον οποίο κανένας δεν θα δει τον Κύριο•”. Εδώ βέβαια ο Παύλος δεν μιλάει για τον αγιασμό που γίνονται στα σχολεία ή σε άλλες περιπτώσεις. «ζητείτε τον αγιασμόν» σημαίνει «δεχθείτε τον Χριστό και ακολουθείστε Τον, γίνετε άγιοι». Χωρίς αυτό κανείς δεν θα μπορέσει να δει τον Θεό, δηλαδή κανείς δεν θα σωθεί. Οπότε φίλε ή φίλη που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, όχι μόνο μπορείς να είσαι άγιος/αγία εδώ και τώρα, αλλά πρέπει να είσαι άγιος/αγία αν θέλεις να σωθείς! Και για να γίνεις άγιος πρέπει να δεχθείς τον Χριστό στη ζωή σου ως Σωτήρα και Κύριο και να τον ακολουθείς. Αν δεν γνωρίζεις τι σημαίνει αυτό, διάβασε εδώ.

Αλήθεια Δεύτερη – μεσιτεύουν οι άγιοι;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα μεγάλο ΌΧΙ. Διάβασε προσεκτικά τα λόγια του απόστολου Παύλου: “Επειδή, ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός,” (Α’ Τιμοθέου 2:5). Ένας είναι Αυτός που μεσιτεύει ανάμεσα στο Θεό και τους ανθρώπους, ο Ιησού Χριστός. Κανένας άγιος, καμία αγία δεν μπορεί να το κάνει. Γι αυτό λοιπόν, όποτε έχεις κάποιο θέμα που θέλεις να θέσεις ενώπιον του Θεού, μην τρέχεις σε αγίους και παρεκκλήσια. Δίπλα στο κρεββάτι σου, στην ησυχία του σπιτιού σου, ή οπουδήποτε αλλού βρίσκεσαι, γονάτισε και ζήτα κατευθείαν τη βοήθει του Θεού στο όνομα του Χριστού. Ο Χριστός θα ακούσει την προσευχή σου, θα την φέρει ενώπιον του Θεού Πατέρα, και κατά το θέλημα Του θα απαντήσει στην αίτηση σου με γνώμονα πάντα το καλό σου.

Αν πάλι θέλεις και κάποιο ανθρώπινο στήριγμα, πάλι μην πας στου πεθαμένους αγίους. Η Γραφή τους ονομάζει «κεκοιμημένους» (Ματθαίος 27:52), δηλαδή άτομα που κοιμήθηκαν. Ο συγκεκριμένος ύπνος είναι ο ύπνος του θανάτου καθώς η Αγία Γραφή συχνότατα ονομάζει τον θάνατο ως ύπνο (αν θέλεις να μάθεις τι λέει η Γραφή για τον θάνατο κάνε κλικ εδώ). Κάποιος που κοιμάται δεν μπορεί να σε βοηθήσει και οι άγιοι του παρελθώντος που έχουν πεθάνει δεν μπορούν να σε βοηθήσουν. Αν θες βοήθεια από ανθρώπους τότε ο απόστολος Ιάκωβος λέει να πας σε αδελφούς και να ζητήσεις να προσευχηούν για σένα γιατί “Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα.”. Αλλά ακόμη και όταν ζητάς από άλλους να προσεύχονται για σένα μην ξεχνάς ότι και εσύ θα πρέπει να προσεύχεσαι απευθείας στον Θεό.

Συμπέρασμα

Μην ψάχνεις για αγίους σε εικονίσματα, τοιχογραφίες ή στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Ναι αυτοί ήταν άγιοι, αλλά πέθαναν και τώρα περιμένουν την ανάσταση. Ο Θεός καλεί εσένα να είσαι άγιος, εδώ και τώρα. Έχεις πιστέψει στον Χριστό; Έχουν συγχωρεθεί οι αμαρτίες σου; Ζεις σε αρμονία με το θέλημα Του; Είσαι άγιος; Αν όχι, τώρα είναι η ώρα να γίνεις.