Τι είδους Θεός είναι;

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, δημιουργηθήκαμε κατά την εικόνα του Θεού. Να, γιατί μπορούμε να έχουμε προσωπική σχέση με Αυτόν. Η ικανότητά μας να σκεπτόμαστε και να αισθανόμαστε, να θυμόμαστε και να ελπίζουμε, να συλλογιζόμαστε και να αναλύουμε – όλα απορρέουν από Αυτόν.

Αν και ο Θεός είναι Πνεύμα, είναι όμως μια πραγματική ύπαρξη με σωματική μορφή (Διάβασε Έξοδος 31:18, 33:11).

Εφόσον ο Θεός είναι προσωπικότητα, ποιο είναι το δεσπόζον χαρακτηριστικό Του;

«Ο Θεός είναι αγάπη» Α΄ Ιωάννου 4:8.

Ο Θεός συνδέεται με τις ανθρώπινες υπάρξεις με μια καρδιά από την οποία αναβλύζει αγάπη. Δεν έκανε τίποτε και ούτε θα κάνει κάτι που να μην έχει κίνητρο την αγάπη.

Πατέρας

Στην Αγία Γραφή ο Θεός επανειλημμένως αναφέρει τον εαυτό Του ως Πατέρα:

«Δεν είναι ένας ο πατέρας όλων μας; Δεν μας έπλασε ένας Θεός;» Μαλαχίας 2:10.

Μερικές από τις μορφές των πατεράδων σήμερα είναι κάθε άλλο παρά επιθυμητές. Υπάρχουν πατέρες αμελείς, πατέρες που δεν συντηρούν την οικογένεια, πατέρες που βρίζουν.

Ο Θεός όμως είναι ένας Πατέρας γεμάτος ευαισθησίες και φροντίδες. Ανήκει στο είδος του πατέρα που του αρέσει να ασχολείται με τα παιδιά του και τα γοητεύει με θαυμάσιες ιστορίες πριν πάνε για ύπνο.

Ο Θεός, ο αγαπημένος Πατέρας μας, ήθελε να γνωριστεί μαζί μας περισσότερο από ό,τι αποκαλύπτεται μέσα από τα λόγια της Αγίας Γραφής. Ξέρει ότι για μας τους ανθρώπους, ένα πρόσωπο με το οποίο ζούμε είναι πιο πραγματικό για μας από ό,τι ένα άλλο για το οποίο έχουμε μόνο διαβάσει σε βιβλίο.

Στο πρόσωπο του ενσαρκωμένου Χριστού, ο Θεός έγινε μια πραγματικότητα για μας. Κατέβηκε στο επίπεδό μας – έγινε όπως εμείς – και μας δίδαξε πώς να ζούμε και να είμαστε ευτυχισμένοι, για να μπορέσουμε να Τον δούμε όπως πραγματικά είναι.