Ο άνθρωπος – θρησκευόμενη ύπαρξη

Είναι γνωστά τα λόγια του Πλάτωνα ότι άνθρωπος είναι ένα δίποδο ζώο και η αντιπαράθεση του κυνικού Διογένη που παρουσίασε έναν κόκορα και είπε: «Ιδού ο άνθρωπος του Πλάτωνα».

Πρόσθεσε όμως ότι ο άνθρωπος είναι και φιλόδοξο ζώο. Εμείς όμως θα πούμε ότι ο άνθρωπος είναι και μια θρησκευόμενη ύπαρξη.

Πραγματικά, η ανθρωπότητα είναι αθεράπευτα θρησκευόμενη.

Μόνον εμείς – οι άνθρωποι – αισθανόμαστε την ανάγκη μιας Ανώτερης Δύναμης. Όλοι, άθεοι ή ευσεβείς, παλεύουμε με την ιδέα του Θεού. Διαφέρουμε από τα ζώα γιατί έχουμε φαντασία και λογική, καθώς και τη βούληση να εκλέξουμε το ορθό ή το λάθος.

Κανένα ζώο ποτέ δεν έστησε θυσιαστήριο για λατρεία. Όπου κι αν βρείτε ανθρώπους, θα τους βρείτε λατρευτές. Βαθιά μέσα σε κάθε ανθρώπινη καρδιά υπάρχει η έμφυτη επιθυμία για λατρεία.

Η επιθυμία για συντροφικότητα μαζί Του

Ο Θεός τοποθέτησε μέσα σε όλους μας την επιθυμία να έχουμε μια συντροφικότητα μαζί Του.

Όταν ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία μας και βρίσκουμε το Θεό, δε μένει πια αμφιβολία για την ύπαρξή Του και τις ανάγκες μας.

Στη δεκαετία του 1990 εκατομμύρια αθεϊστές στη Ρωσία αρνήθηκαν τον αθεϊσμό και επέστρεψαν στο Θεό. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου στην Αγία Πετρούπολη, του οποίου η ειδικότητα είναι η αστρονομία, έκανε μια δήλωση που είναι πανομοιότυπη με τις δηλώσεις πολλών άλλοτε αθεϊστών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης:

«Αναζήτησα μια έννοια ζωής στις επιστημονικές μου έρευνες, αλλά δε βρήκα τίποτε που να μου δημιουργήσει εμπιστοσύνη. Οι επιστήμονες γύρω μου αισθάνονται το ίδιο κενό. Καθώς παρατηρούσα το αχανές του σύμπαντος στις αστρονομικές μελέτες μου και μαζί το κενό της ψυχής μου, αισθανόμουν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο νόημα. Μετά, όταν πήρα την Αγία Γραφή που μου δώσατε και άρχισα να τη μελετάω, το κενό στη ζωή μου γέμισε. Δέχθηκα τον Ιησού ως Σωτήρα μου και βρήκα αληθινή ειρήνη, παρηγοριά και ικανοποίηση στη ζωή».

Ικανοποίηση των αναγκών της καρδιάς

Ο Χριστιανός πιστεύει στο Θεό γιατί κοντά Του ανακαλύπτει ότι Αυτός ικανοποιεί τις βαθύτερες ανάγκες της καρδιάς του. Ο Θεός, την ύπαρξη του οποίου οι Χριστιανοί έχουν ανακαλύψει, μας δίνει νέες προοπτικές, νέο νόημα, νέα κίνητρα, νέες προθέσεις, νέες χαρές.

Ο Θεός δε μας υπόσχεται μια ζωή απαλλαγμένη από δυσκολίες και αγώνες, αλλά μας βεβαιώνει ότι θα μας κατευθύνει και θα μας στηρίξει αν έρθουμε σε προσωπική επαφή μαζί Του.

Και εκατομμύρια Χριστιανοί βεβαιώνουν ότι θα εγκατέλειπαν οτιδήποτε παρά να επιστρέψουν σε μια ζωή χωρίς Θεό.

Αυτός είναι ο μέγιστος θαυμασμός όλων, ότι ο Παντοδύναμος, ο οποίος σχεδίασε όλα τα πλάσματα και δημιούργησε και συντηρεί τους γαλαξίες, επιθυμεί επίσης μια προσωπική σχέση με τον κάθε άνδρα και την κάθε γυναίκα, με το κάθε αγόρι και το κάθε κορίτσι. Ο Δαβίδ, όλος θαυμασμό, έγραψε:

«Όταν θωρώ τους ουρανούς σου, το έργο των δακτύλων σου, το φεγγάρι και τα αστέρια, που εσύ θεμελίωσες, τι είναι ο άνθρωπος, ώστε να τον θυμάσαι; Ή, ο γιος τού ανθρώπου, ώστε να τον επισκέπτεσαι;» (Ψαλμός 8:3,4).

Ο Δημιουργός ενδιαφέρεται

Ο Δημιουργός μας έχει την έγνοια του καθένα μας. Ενδιαφέρεται προσωπικά για σένα σαν να ήσουν η μόνη ύπαρξη που είχε δημιουργήσει.

Έτσι, μπορούμε να πιστεύουμε στο Θεό:

1. Για τον περίπλοκο σχεδιασμό των πάντων που δημιούργησε γύρω μας.

2. Για τη λαχτάρα να Τον γνωρίσουμε, που μας κρατάει ανήσυχους μέχρι να βρούμε την ησυχία μας κοντά Του.

3. Και επειδή όταν Τον αναζητούμε και Τον βρίσκουμε, ο Θεός ικανοποιεί κάθε ανάγκη μας και κάθε λαχτάρα μας στο έπακρον!

Τώρα, το μόνο λογικό είναι ότι ένας προσωπικός Θεός θα επιθυμούσε να αποκαλύψει τον εαυτό Του στα πλάσματά Του, όπως ένας πατέρας θέλει να τον γνωρίζουν τα παιδιά Του.

Και ο Θεός μάς αποκαλύπτεται μέσα από την Αγία Γραφή.