Στην αρχή…

Όταν ένας ανθρωπολόγος σκάβοντας στην άμμο του Νέου Μεξικού βρίσκει τυχαία μια πέτρα σε τριγωνικό σχήμα, την εξετάζει με πολλή προσοχή. Αν δει σημάδια επάνω στην πέτρα ως ένδειξη ότι έχει χαραχθεί σ’ αυτή τη μορφή, αμέσως συμπεραίνει ότι ένας Ινδιάνος δημιούργησε αυτό το αντικείμενο.

Μάλιστα, θα επιδιώξει να προσδιορίσει τη χρονολογία της διαμόρφωσης της πέτρας και να καθορίσει σε ποια φυλή ανήκει αυτή.

Κανένας ανθρωπολόγος, άξιος του ονόματός του, δεν ισχυρίζεται ότι αυτή η διαμόρφωση έγινε κατά τύχη. Κανένας δεν αποπειράθηκε να δώσει σαν εξήγηση ότι ο κεραυνός, ο άνεμος και το νερό διαμόρφωσαν αυτά τα αντικείμενα. Είναι ολοφάνερο στον καθένα μας ότι κάποιος άνθρωπος τα δημιούργησε.

Ενώ πολλοί επιστήμονες ανευρίσκουν απολιθώματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη της ζωής στο παρελθόν, καταλήγουν σε διαφορετικές υποθέσεις.

Δε βλέπουν το χέρι του Θεού. συμπεραίνουν ότι αυτά τα πλάσματα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης, ότι εξελίχθηκαν φυσιολογικά.

Τα απολιθώματα των ζώων που ανακαλύπτουμε – ακόμη και τα θαμμένα στα βαθύτερα γεωλογικά στρώματα, αντιπροσωπεύουν πλάσματα απείρως περίπλοκα από οποιαδήποτε χάραξη. Τότε γιατί να μη καταλήξουν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι κάποιος τα έχει δημιουργήσει;

Η Αγία Γραφή προτείνει μια λογική απάντηση στην ερώτηση της προέλευσης:

«Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη» (Γένεσις 1:1).

Το μυστήριο της ζωής

Σε αυτά τα απλά λόγια «εν αρχή εποίησεν ο Θεός» βρίσκουμε την απάντηση στο μυστήριο της ζωής. Η πρώτη διδασκαλία που έχει καταχωρηθεί στην Αγία Γραφή είναι ότι υπάρχει ένας Θεός. πραγματικά, το πρώτο εδάφιο της Αγίας Γραφής μάς μιλάει για την ισχυρή πράξη της δημιουργίας.

Ο Δρ. Άρθουρ Κόμπτον, νομπελίστας της φυσικής, σχολιάζοντας αυτό το εδάφιο της Αγίας Γραφής είπε κάποτε:

«Για μένα η πίστη αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι μια υπέρτατη διάνοια έφερε σε ύπαρξη το σύμπαν και δημιούργησε τον άνθρωπο. Δεν μου είναι δύσκολο να έχω αυτή την πίστη, γιατί είναι αδιαμφισβήτητο πως όπου υπάρχει σχέδιο, υπάρχει διάνοια. Ένα σύμπαν με ευταξία απλωμένο βεβαιώνει την αλήθεια της μέγιστης δήλωσης που έχει ποτέ προφερθεί: ‘Εν αρχή ο Θεός’».

Πιστοί επιστήμονες

Πολλές επιστημονικές διάνοιες σήμερα πιστεύουν στο Θεό. Το βιβλίο «Behind the Dim Unknown» (Πίσω από το Θολό Άγνωστο) που εκδόθηκε από τον Ιωάννη Κλόβερ Μόσμα (New York: G. P. Putnam’s Sons), περιέχει είκοσι έξι κεφάλαια, το καθένα γραμμένο από έναν επιστήμονα-ερευνητή, ειδικευμένο στον τομέα του και χριστιανό. Ο κάθε συγγραφέας δίνει έμφαση στην ίδια θεμελιώδη αρχή – υπάρχει Θεός.

Στις λέξεις «εν αρχή εποίησεν ο Θεός» βρίσκουμε το θεμέλιο κάθε ύπαρξης.

Η Αγία Γραφή δεν επιδιώκει να αποδείξει το Θεό.

Διακηρύττει την ύπαρξή Του. Ότι ο Θεός υπάρχει, αποδεικνύεται από τη δική μας ύπαρξη και επίσης από την ύπαρξη των πραγμάτων που μας περιβάλλουν.

Κάθε αποτέλεσμα πρέπει να έχει μια επαρκή αιτία. Εφόσον υπάρχει σχέδιο σε αυτόν τον κόσμο, κατά συνέπεια υπάρχει και σχεδιαστής. Όλα τα πράγματα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από κάποια ύπαρξη, και αυτή η ύπαρξη είναι ο Θεός.

Ο Δρ. Άρθουρ Κόνκλιν, βιολόγος κάποτε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον, έγραψε: «Η πιθανότητα να προήλθε η ζωή από ένα τυχαίο γεγονός συγκρίνεται με την πιθανότητα να δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο λεξικό τυχαία ως αποτέλεσμα μιας έκρηξης σε τυπογραφείο».

Σε ύπαρξη από το μηδέν;

Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι από το τίποτε. Μπορούμε να κατασκευάσουμε πράγματα, να εφεύρουμε πράγματα, να συναρμολογήσουμε πράγματα, να τα κάνουμε να λειτουργήσουν, αλλά – με όλη μας τη σοφία – ποτέ δε θα φέρουμε σε ύπαρξη από το μηδέν ακόμη και τον ελάχιστο μίσχο χόρτου ή το πιο μικροσκοπικό βατραχάκι ή το απλούστερο λουλούδι.

Τότε ποιος έκανε όλα αυτά τα πράγματα; Ποιος τα δημιούργησε στην αρχή; Ποιος έδωσε σε αυτά το ξεκίνημα; Υπάρχει μια μόνον ικανοποιητική απάντηση – ο Θεός.

Όλα γύρω μας αναφωνούν ότι:

  • ο Θεός σχεδίασε,
  • ο Θεός δημιούργησε,
  • ο Θεός συντηρεί.

Μόνον η ζωή – ή η υπέρτατη Πηγή της – δημιουργεί ζωή.

Η μόνη εύλογη απάντηση για την προέλευση του σύμπαντος, αυτού του κόσμου και των ανθρώπων είναι ο Θεός.