Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι πίστευαν πως όλα τα γεγονότα στη ζωή τους προέρχονταν  από την άμεση και αυθαίρετη άσκηση της δύναμης του Θεού.

Με δύο λόγια η κοσμοθεωρία αυτή λέει ότι πίστευαν πως ο Θεός προκαλεί όλα τα γεγονότα στη ζωή τους πατώντας το κουμπί των ευλογιών και το κουμπί των δεινών αναλόγως με τη διάθεση Του.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν το ίδιο και σήμερα.

Ευτυχώς η πραγματικότητα διαφέρει ριζικά από ότι πρεσβεύει η κοσμοθεωρία αυτή!

Σχέση αιτίου και αιτιατού

Αρχικά, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πως  οι ζωές μας δεν είναι ένα κλειστό σύστημα όπου ελέγχεται κάθε λεπτομέρεια.

Αντιθέτως, ζούμε σε ένα «ανοιχτό» σύστημα στο οποίο από κάθε απόφαση προκύπτει κάποιο αποτέλεσμα (Προς Γαλάτας 6:7).

Επειδή ο Θεός είναι αγάπη, σχεδίασε τον κόσμο να λειτουργεί με νόμους αιτίας και αποτελέσματος. Το έκανε αυτό διότι για να υπάρξει οποιαδήποτε αληθινή αγάπη θα πρέπει να υπάρξει αληθινή ελευθερία.

Η ύπαρξη της αληθινής ελευθερίας από την άλλη, προϋποθέτει την ύπαρξη αλληλεπίδρασης αιτίας και αποτελέσματος σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας.

Σοφές επιλογές

Στην Αγία Γραφή δίνεται αρκετή έμφαση σε κάτι που ονομάζεται «Σοφία», (chokmah στα Εβραϊκά).

Στην κυριολεκτική της έννοια, η λέξη σημαίνει «ικανότητα» – η ικανότητα της κατανόησης των αρχών της ζωής και της λήψης σωστών αποφάσεων.

Στο βιβλίο των Παροιμιών η «Σοφία» λέει, «Mακάριoς o άνθρωπος, που θα με ακούσει, … επειδή, όποιος βρει εμένα, θα βρει ζωή· και θα λάβει χάρη από τον Kύριo.  Όποιος, όμως, αμαρτήσει σε μένα, τη δική του ψυχή αδικεί· όλοι εκείνοι που με μισούν, αγαπούν τον θάνατο» (Παροιμίες 8:34-36).

Με λίγα λόγια, σοφία είναι το να διακρίνει κανείς τις σχέσεις «αιτίας – αποτελέσματος» και να κάνει επιλογές που φέρουν θετικά αποτελέσματα. Αυτό που προκύπτει είναι η «ευλογία», μια λέξη που σημαίνει την απόλαυση της ευημερίας.

Σωτηρία και υγεία

Για τους περισσότερους μας η έννοια «σωτηρία»  φέρνει στο μυαλό μας  την έννοια της διαφυγής από την καταστροφή  και της εισόδου στον παράδεισο όταν τελειώσει αυτή η ζωή.

Διαβάζοντας την Αγία Γραφή, ωστόσο, βρίσκουμε ότι η έννοια «σωτηρία» έχει πολύ βαθύτερο νόημα.

Στην Καινή Διαθήκη, ο όρος «σώζω», είναι μια όμορφη λέξη με τεράστια σημασία για την παρούσα ποιότητα της ζωής μας.

«Σώζω» κυριολεκτικά σημαίνει απελευθερώνω, λυτρώνω, κάνω καλά, θεραπεύω, αποκαθιστώ την υγεία, ολοκληρώνω. Η λέξη αυτή μεταφέρει την επιθυμία του Θεού να βιώσουμε την υγεία και την πληρότητα εδώ και τώρα.

Επιπλέον, διαβάζοντας τα Ευαγγέλια παρατηρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος της επίγειας ζωής του Χριστού αφιερώθηκε στο να αποκαθιστά την ευημερία των ανθρώπων που Τον επιζητούσαν,  μέσω της θεραπείας τους (Πράξεις Αποστόλων 10:38).

Πιο συγκεκριμένα, η διακονία Του είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα:

  1. κήρυττε τα καλά νέα της αγάπης του Θεού, επουλώνοντας τις πληγές της κάθε καρδιάς που βαρύνονταν από τις δυσλειτουργίες της ντροπής και
  2. θεράπευε το σώμα των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας ότι ο Θεός νοιάζεται για τη σωματική μας ευημερία.

Σοφές επιλογές για τη σωματική μας ευημερία

Ο Θεός, ως στοργικός Ουράνιος Πατέρας μας, επιθυμεί την ευημερία μας συμπεριλαμβανομένης και την καλής μας υγείας.

Μελετώντας τις περικοπές στο Κατά Ιωάννην 10:10, Γ’ Ιωάννου 2, Προς Ρωμαίους 12:1-2, Α’ Προς Κορινθίους 6:19-20, και Α’ Προς Κορινθίους 10:31 παρατηρούμε πως για τον Θεό είναι σημαντική τόσο η πνευματική μας υγεία όσο και η σωματική.

Είναι απολύτως λογικό ο Θεός να ενδιαφέρεται  για την ποιότητα της υγείας μας, διότι η καλή υγεία είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην ευημερία της ζωής του καθενός.

Ο Θεός είναι Αγάπη και ως κάθε καλός γονιός ενδιαφέρεται για το πώς τα παιδιά Του φροντίζουν τη σωματική τους υγεία. Ενδιαφέρεται επειδή νοιάζεται για την υγεία των παιδιών Του.

Ακριβώς για αυτό το λόγο ο Θεός έδωσε στο Λόγο Του τις «οδηγίες/κατευθυντήριες γραμμές» για το πώς μπορούμε να συντηρήσουμε την υγεία μας στο βέλτιστο βαθμό.

Γιατί να μην τις ακολουθήσουμε και εμείς  και να αποκομίσουμε τα οφέλη στην υγεία μας, να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενέργειας και μακροβιότητας;

Διάβασε επίσης:

Αμαρτία και η ηθική πτώση

Η εικόνα του Θεού

Το μυστικό της επιτυχίας