Από μικρά παιδιά το επαναλαμβάνουμε: «Πιστεύω εις ένα Θεό…»

Μάθαμε ότι ο Θεός είναι ένας, αλλά ενώ είναι ένας εκδηλώνεται σε τρία πρόσωπα. Δηλαδή, είναι ένας Θεός που παρουσιάζεται σε τρεις προσωπικότητες τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.

Όταν αναφερόμαστε στον τριαδικό Θεό ή στην Αγία Τριάδα εννοούμε τα τρία αυτά πρόσωπα. Είναι αναμφισβήτητα ένα μυστήριο το πως ο Θεός μπορεί να αποτελείται από τρία πρόσωπα. Μας είναι κάτι το ακατανόητο και γι αυτό το λόγο και αποτελεί μυστήριο.

Αγία Τριάδα

Κάτι σπουδαίο αναφορικά με την Αγία Τριάδα είναι ότι σαν δημιουργήματα του Θεού καλούμαστε να αγαπάμε και να προσκυνήσουμε τον Θεό Πατέρα, τον Θεό Υιό και τον Θεό Άγιο Πνεύμα.

Αυτή είναι μια παράκληση του Θεού σε κάθε άνθρωπο.

Εμείς, εάν είμαστε παιδιά Του, με χαρά Του δίνουμε αυτό που ζητάει.

Συγχρόνως, ο Θεός ζητάει  να μη προσκυνήσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εκτός από την Αγία Τριάδα.

Όταν έγινε η πρώτη οικουμενική σύνοδος, το 325 μ.Χ, το κύριο θέμα ήταν η Αγία Τριάδα και γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος από το «Πιστεύω» έχει να κάνει με τα τρία πρόσωπα, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.

Αυτά και μόνο είναι τα πρόσωπα που πρέπει να προσκυνούμε και να λατρεύουμε αποκλειστικά.

Ο αληθινός Θεός

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάτι σε κάθε άνθρωπο που τον ωθεί να θέλει να λατρεύει κάποιο Θεό. Ακόμη και οι λεγόμενοι άθεοι κάτι έχουν στην ζωή τους που τους είναι σαν θεός.

Οι πρόγονοί μας, οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν φαντασθεί ότι υπήρχαν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου και με διαφόρους τρόπους προσπαθούσαν να τους εξευμενίσουν, όπως άλλοι λαοί.

Τους δώδεκα θεούς τους είχαν δημιουργήσει με την φαντασία τους αλλά δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένοι.

Το γεγονός αυτό τους είχε οδηγήσει να φτιάξουν ένα βωμό επάνω στον οποίο έγραψαν «ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ».

Το ευτύχημα είναι ότι ο Θεός δεν άφησε τους προγόνους μας στην άγνοια. Ο άγνωστος Θεός έγινε γνωστός, και άρχισαν να προσκυνούν τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Εγκατέλειψαν τους πολλούς θεούς όταν γνώρισαν τον αληθινό Θεό.

Οι άλλη Θεοί..

Οι πρόγονοί μας κατάλαβαν ότι οι θεοί του Ολύμπου δεν υπήρχαν.

Καθώς στράφηκαν στην προσκύνηση του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ο Θεός συγχώρεσε την προηγούμενη άγνοια τους.

Εδώ όμως είναι που δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα: Η δική μας προσκύνηση και λατρεία αποδίδεται μόνο στην Αγία Τριάδα ή μήπως επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα;

Μήπως μετατρέψαμε την Αγία Τριάδα σε τετράδα, πεντάδα, δεκάδα, ή ακόμη και δωδεκάδα όπως παλιά;

Αυτό το ερώτημα απευθύνεται στον κάθε Έλληνα σήμερα.

Σκέψεις για αυτοεξέταση

Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου ήταν ένα παράδειγμα του τι μπορεί να κατασκευάσει η φαντασία του ανθρώπου.

Κάθε θεός του Ολύμπου είχε την ειδικότητά του και τον τομέα δράσης του.

Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας, η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και των γυναικείων τεχνών. Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός του ήλιου και της μουσικής, ενώ ο Άρης ο θεός του πολέμου. Η Ήρα εξουσίαζε τον ουρανό και τα αστέρια, και πάνω από όλους ήταν ο Δίας, ο πατέρας των ανθρώπων και των θεών.

Μήπως όμως και ο σημερινός χριστιανισμός στην πρακτική του μοιάζει με τους θεούς του Ολύμπου;

Παρατηρούμε ότι εκείνοι που βγάζουν το ψωμί τους παλεύοντας με τα κύματα και με την θάλασσα σε στιγμές ανάγκης καταφεύγουν σε κάποιον, που φυσικά δεν ονομάζεται Ποσειδώνας πια, αλλά που οι ναυτικοί φαντάζονται ότι έχει μια ιδιαίτερη εξουσία πάνω στην θάλασσα.

Οι γεωργοί που εργάζονται με τόσο κόπο στα κτήματα τους δεν επικαλούνται πια την θεά Δήμητρα για βοήθεια, αλλά επικαλούνται το όνομα ενός προσώπου που το θεωρούν προστάτη τους.

Οι στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα μας με θάρρος δεν στρέφονται πια στον Άρη, τον αρχαίο θεό του πολέμου, ή στην παρθένο θεά Αθηνά για να ζητήσουν βοήθεια για την νίκη και για προστασία, αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια μια άλλης παρθένου.

Δεν είναι πολύ περίεργα όλα αυτά; Είναι δυνατόν ενώ πιστεύουμε στην Αγία Τριάδα να έχουμε απομακρυνθεί από την προσκύνηση του αληθινού Θεού;

Μήπως βρισκόμαστε πάλι στην ειδωλολατρία και στην πολυθεΐα που κάποτε βρίσκονταν οι πρόγονοί μας;

Η κληρονομιά μας

Οι Έλληνες και ο Ελληνισμός πολέμησαν για το δόγμα της Αγίας Τριάδας. Κάθε φορά που επαναλαμβάνουμε το «Πιστεύω» ομολογούμε ότι η προσκύνηση μας ανήκει στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα.

Αυτή είναι η ορθή δοξασία, η ορθή πίστη, στην οποία μας καλεί ο Παντοδύναμος να επιστρέψουμε.

Τι όφελος έχει να έχουμε το όνομα αλλά να μην έχουμε την σωστή λατρεία;

Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα, αυτά τα πρόσωπα πρέπει να λατρεύουμε μόνο, και αυτά να προσκυνάμε.

Αυτό μας καλεί ο Θεός να κάνουμε όλοι μας, όλοι οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι.

Διάβασε επίσης:

Το Σύμβολο Της Πίστεως

Η ενανθρώπιση του Χριστού

Η Αγία Τριάδα