Υπάρχει κόλαση;

Αυτό το ερώτημα κάποια στιγμή περνάει από το νου των περισσότερων ανθρώπων. Ως απάντηση υπάρχουν δύο ακραίες εκδοχές.

Δύο ακραίες εκδοχές

Η μία εκφράζεται στο λαϊκό άσμα που λέει, «εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ». Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε παράδεισος ούτε κόλαση με την παραδοσιακή έννοια. Ζούμε τη ζωή μας, πεθαίνουμε και όλα τελειώνουν εκεί.

Στο άλλο άκρο υπάρχει η πιο «παραδοσιακή» άποψη που λέει ότι όταν ο άνθρωπος πεθάνει πηγαίνει κάπου αλλού. Αν ήταν σωστός και καλός πηγαίνει στον παράδεισο, αν όχι πηγαίνει στην κόλαση.

Αυτή η δεύτερη άποψη με διαφορετικές αποχρώσεις συναντάται στα περισσότερα χριστιανικά δόγματα αλλά και σε μη χριστιανικές θρησκείες. Στην πιο συνήθη εκδοχή η κόλαση είναι ένας φρικτός τόπος βασάνου όπου οι αμαρτωλοί που δεν μετανόησε καίγονται ζωντανοί μέρα και νύχτα χωρίς παύση στους αιώνες των αιώνων.

Στον μεσαίωνα η διδασκαλία της αιώνιας κόλασης ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της τότε Καθολικής εκκλησίας και όχι μόνο, για να κρατά τους ανθρώπους στην τάξη.

Απώτερο παράδειγμα αυτής της τάσης ο διάσημος Ιταλός ποιητής και ζωγράφος Jacopo Alighieri, περισσότερο γνωστός ως Δάντης για τον οποίο η κόλαση αποτελούσε αγαπημένο θέμα.

Τα έργα του ακόμη και σήμερα προκαλούν ανατριχίλα με την φρικαλεότητα των περιγραφών. Σήμερα το θέμα είναι λιγότερο δημοφιλές. Σε μια κοινωνία όπου το σλόγκαν «κάνε ότι σου αρέσει» κυριαρχεί, η σκέψη ότι είμαστε υπόλογοι σε κάποιον άλλο, έστω και αν αυτός είναι ο Θεός, και η πιθανότητα να υπάρχει ένα τόσο βαρύ τίμημα όπως η αιώνια κόλαση, απλά δεν αρέσει στον κόσμο.

Υπάρχει Κόλαση;

Λίγοι συζητάνε αυτό το θέμα, ακόμη και μέσα στις εκκλησίες.

Το θέμα όμως είναι ότι αν υπάρχει μια πραγματικότητα, υπάρχει είτε τη συζητάμε, είτε όχι. Τι εννοώ;

Το αν υπάρχει κόλαση δεν εξαρτάται από το αν μας αρέσει το θέμα ή όχι, αν είναι δημοφιλές ή όχι, αλλά από το αν υπάρχει ή όχι. Οπότε λοιπόν, καλό είναι να αποκτήσουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη και να μην ζούμε στην άγνοια ή την άρνηση.

Το καλύτερο μέρος για να βρούμε απαντήσεις σε τέτοια θέματα είναι η Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού.

Ακολούθως θα απαντήσουμε σε τρία ερωτήματα:

  • Υπάρχει Κόλαση;

  • Πότε Αρχίζει η Κόλαση;

  • Τι ακριβώς είναι και πόσο θα κρατήσει η κόλαση;