Λοιπόν, υπάρχει κόλαση;

Η απάντηση είναι ναι.

Η λέξη «κόλαση» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και απλά σημαίνει «τιμωρία».

Η Αγία Γραφή διδάσκει απλά και καθαρά ότι οι άνθρωποι είμαστε υπόλογοι για τις πράξεις μας. Στο Κατά Ιωάννης 5:28-29 ο Χριστός είπε: «Μη θαυμάζετε γι’ αυτό· επειδή, έρχεται ώρα, κατά την οποία, όλοι εκείνοι που είναι μέσα στα μνήματα, θα ακούσουν τη φωνή του· και θα βγουν έξω εκείνοι που έπραξαν τα αγαθά, σε ανάσταση ζωής· εκείνοι δε που έπραξαν τα φαύλα, σε ανάσταση κρίσης».

Ο απόστολος Παύλος είπε κάτι παρόμοιο:«Επειδή, πρέπει όλοι να εμφανιστούμε μπροστά στο βήμα τού Χριστού, ώστε κάθε ένας να ανταμειφθεί σύμφωνα με εκείνα που έπραξε διαμέσου τού σώματος, είτε αγαθό είτε κακό» (Β’ Προς Κορινθίους 5:10).

Και τα δύο εδάφια αυτά είναι απλά και ξεκάθαρα και δεν δέχονται παρερμηνεία.

Θα έρθει η στιγμή που κάθε άνθρωπος θα κληθεί να δώσει λόγο για τις πράξεις του.

Αυτό ακούγεται δύσκολο. Ίσως προκαλεί φόβο. Αλλά νομίζω ότι είναι και σωστό και δίκαιο.

Σκέψου για μια στιγμή τις αδικίες που γίνονται γύρω μας. Κάποιες φορές αυτοί που τις διαπράττουν πιάνονται. Πολλές φορές όμως, τεράστιες πράξεις αδικίας περνούν ατιμώρητες. Άνθρωποι υποφέρουν και κανείς δεν δίνει σημασία αλλά ο Θεός και βλέπει και νοιάζεται.

Τα καλά νέα

Κάθε άνθρωπος που έζησε ποτέ στη γη είναι δημιούργημα του Θεού, είναι παιδί του Θεού. Κάθε φορά που αδικείται ένας άνθρωπος, αδικείται ένα παιδί του Θεού.

Ο Θεός που αγαπά τον κλέφτη, αγαπά όμως και το νοικοκύρη, λαμβάνει τα πάντα υπόψη. Θα έρθει λοιπόν η ώρα που θα ζητήσει το λόγο από τον καθένα μας. Θα έρθει η ώρα που θα βάλλει όλα τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτά είναι πολύ καλά νέα, γιατί ο κόσμος μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο στο χάλι που βρίσκεται. Σύντομα, ο Θεός θα βάλλει τάξη.

Το θέμα είναι, όταν έρθει αυτή η ώρα για να δώσουμε λόγο, που θα βρεθούμε εσύ και εγώ; Αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα θα σου πει, «εγώ είμαι καλός άνθρωπος».

Και οι άλλοι τα ίδια λένε. Σε μια έρευνα που έγινε στην Αμερική σχετικά με την κόλαση το 90% και πλέον πιστεύει ότι δεν θα καταλήξει εκεί.

Είμαστε πράγματι όλοι τόσο «καλοί»;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε πει πράγματα ή ακόμη και έχουμε σκεφτεί πράγματα για τα οποία ίσως ντρεπόμαστε. Αν νομίζεις ότι οι κακές σκέψεις δεν είναι αμαρτία, θυμήσου τα λόγια του Χριστού που είπε, «από το περίσσευμα της καρδιάς μιλάει το στόμα του» (Κατά Λουκάν 6:45).

Οι κακές πράξεις πηγάζουν από έναν μολυσμένο νου. Όλοι μας λοιπόν έχουμε αμαρτήσει με πράξεις, λόγια και σκέψεις. Όπως είπε και ο απόστολος Παύλος, «πάντες ήμαρτον» (Προς Ρωμαίους 3:23), όλοι δηλαδή είμαστε αμαρτωλοί.

Αφού όλοι είμαστε αμαρτωλοί, άρα και όλοι αξίζουμε κάποια τιμωρία.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι ο Χριστός πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες μας, πήρε επάνω Του την τιμωρία. Οπότε, όποιος μετανοήσει και ζητήσει από τον Χριστό συγχώρεση, ο Χριστός θα τον δεχθεί και θα τον συγχωρήσει αμέσως.

Έτσι η τιμωρία, η «κόλαση», δεν θα έχει καμία εξουσία επάνω του.