Ολοκληρωμένοι

Επανειλημμένως δώσαμε έμφαση στο γεγονός πως κάθε επιθυμία που αναδύεται στην καρδιά μας για χάρη της δικαιοσύνης και ενάντια στο κακό, αποκαλύπτει ότι η ανθρώπινη φύση μας είναι πρωταρχικά σχεδιασμένη κατά τη θεϊκή ομοιότητα. Κάθε επιθυμία για αγάπη που αφυπνίζεται μέσα στις ψυχές μας και κάθε αίσθηση απόρριψης στις κακίες που διαποτίζουν τον κόσμο μας, μας αποκαλύπτουν ότι είμαστε δημιουργημένοι για κάτι περισσότερο. Όλες οι επιθυμίες μας για καλοσύνη, είναι επιθυμίες για Εκείνον ο οποίος είναι η πηγή όλης της καλοσύνης.

Τι περισσότερο λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε εκτός από το ίδιο από μία άλλη σκοπιά. Έτσι λοιπόν θα σας αφήσω με ένα τραγούδι. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το ανώτερο απ’ όλα τα τραγούδια, καθότι ο τίτλος του είναι Άσμα Ασμάτων. Σε μία κρίση ευφυίας, και εμπνευσμένης από το Άγιο Πνεύμα σοφίας, ο Βασιλιάς Σολομώντας δημιούργησε μία ιστορία αγάπης σε ένα τραγούδι που περίεργος απεικονίζει δύο ερωτευμένους -τον εαυτό του και μία κοπέλα – να έχουν το ίδιο όνομα. Σολομώντας είναι το αρσενικό γένος της λέξης shalom (ειρήνη). Σουλαμίτιδα είναι το θηλυκό γένος της λέξης shalom .

Με ποιητική ομορφιά το Άσμα Ασμάτων παρουσιάζει τον Σολομώντα να προσπαθεί να ελκύσει την καρδιά της Σουλαμίτιδας σε τέτοιο επίπεδο ώσπου το όνομά της βρίσκεται σε ένωση και αρμονία με το δικό του: “…τότε ήμουν στα μάτια του σαν εκείνη που βρίσκει ειρήνη ( shalom )” (Άσμα Ασμάτων 8:10) . Η γυναίκα Ερήνη ( shalom -Σουλαμίτιδα), βρίσκει την εμπειρία της ειρήνης στον άντρα που ενσαρκώνει την Ειρήνη ( shalom -Σολομώντας). Το μόνο που επιθυμεί είναι να συναισθανθεί εμπειρικά αυτόν που ενσαρκώνει αυτές τις επιθυμίες της. Μαζί του βρίσκεται σε ασφάλεια, γιατί αυτός αποτελεί το τέλειο ταίρι των πόθων της καρδιάς της.

Τη λέξη shalom κοινώς μεταφράζεται ως «ειρήνη». Στα Εβραϊκά, η λέξη φέρει την ιδέα της ολοκληρωτικής εκπλήρωσης, πληρότητας, μιας αίσθησης πλήρους ευδαιμονίας στην οποία δεν λείπει τίποτα. H Ειρήνη αποτελεί την ανώτερη κατάσταση ύπαρξης γιατί συνεπάγεται το να είμαστε ακριβώς αυτοί και αυτό που πρέπει να είμαστε. Στο Άσμα, η Σουλαμίτιδα βρίσκει την αίσθηση πληρότητας και ολοκλήρωσης στην αγάπη του Σολομώντα. Οι δυό τους αποτελούν το τέλειο ζευγάρι. Αυτός είναι ότι αυτή χρειάζεται. Μέσα στην αγάπη του είναι πλήρως ολοκληρωμένη.

Η ιστορία της Βίβλου είναι η ιστορία μιας άλλης τέλειας σχέσης. Μεταξύ της ανθρώπινης καρδιάς και της θεϊκής καρδιάς. Μεταξύ Εκείνου που είναι η πηγή όλης της αληθινής αγάπης και εκείνων που απεγνωσμένα χρειάζονται την αγάπη Του για την αιώνια ευημερία τους. Εκεί είναι που η προσωπική σας και η προσωπική μου ιστορία στρέφεται σε αναζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούμε να συλλάβουμε κάτι ανώτερο από το να μας αγαπούν αιώνια με απόλυτη καλοσύνη και πιστότητα, και να βιώνουμε την ίδια ποιότητα αγάπης παντοτινά να εκβάλλεται από την καρδιά μας προς το Θεό και όλους τους άλλους; Ασφαλώς και δεν μπορούμε.

Το να γνωρίζουμε στο θεμελιακό επίπεδο της ψυχής μας ότι ο Θεός είναι αγάπη και ότι μας αγαπά, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική και ολοκληρωτικά συναρπαστική ανακάλυψη που κάναμε ποτέ. Η ανθρώπινη φαντασία δεν μπορεί να φτάσει ψηλότερα, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υψηλότερη πραγματικότητα για να κατανοηθεί. Ο Θεός μας προσφέρει το καλύτερο απ’ όσα έχουμε ποτέ ονειρευτεί και ακόμα περισσότερα. Μας προσφέρει αυτό που παντοτινά αναζητά η καρδιά μας σε υπερθετικό βαθμό, μας προσφέρει μια αγάπη που συνεχώς θα αυξάνεται και θα ξεχειλίζει από μέσα μας προς τους γύρω μας, σαν μια αναβλύζουσα πηγή ανιδιοτελούς αγάπης.

Δεν είναι απίθανο. Μπορούμε να το γευτούμε ακόμη και τώρα, σε κάθε στιγμή αληθινής φιλίας, σε κάθε ανιδιοτελή πράξη που κάνουμε ή είμαστε μάρτυρες, σε κάθε ξέσπασμα αθώου γέλιου, σε κάθε αίσθημα εμπιστοσύνης και ειλικρινούς αποδοχής. Ο Θεός το προσφέρει. Θέλω να το έχω. Ελπίζω να το θέλετε κι εσείς.