«Nα μη θυμάστε τα προγενέστερα, και μη συλλoγίζεστε τα παλιά. Προσέξτε, εγώ θα κάνω ένα νέo πράγμα· τώρα θα ανατείλει· δεν θα τo γνωρίσετε; Θα κάνω, σίγoυρα, έναν δρόμo μέσα στην έρημo, πoταμoύς μέσα στην άνυδρη γη» (Ησαίας, 43:18,19).

Ο Λόγος του Θεού είναι συγκλονιστικά διαχρονικός και επίκαιρος! Μέσα στις λίγες γραμμές έχει περικλειστεί με αφοπλιστική απλότητα και σαφήνεια η πιο πρακτική συμβουλή για μια ισορροπημένη ψυχική και συναισθηματική ζωή.

Το παρελθόν μας

Για να ζήσουμε την απελευθέρωση που προσφέρει η βίωση αυτής της συμβουλής, χρειάζεται, αρχικά, να παραδεχτούμε πως, τις περισσότερες φορές, εκείνο που απειλεί την ειρήνη της καρδιάς μας είναι η επίμονη ενασχόληση με το παρελθόν μας.

Ο Θεός, μέσα στην εκδήλωση της τέλειας καλοσύνης και κατανόησής Του για ό,τι μας στεναχωρεί, μας στηρίζει με τον Λόγο Του και ανοίγει μπροστά μας ένα λυτρωτικό τρόπο σκέψης: Ό,τι έχει γίνει δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό που, σίγουρα, μπορεί να αλλάξει και να αγγιχθεί με την περίσσεια ευλογία του Θεού είναι το παρόν και το μέλλον μας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα παρελθόν, τα χαρακτηριστικά του οποίου διαμορφώνονται τόσο από κληρονομικές καταβολές και τη στάση άλλων, όσο και από – πρωτίστως – τις δικές μας αποφάσεις και συμπεριφορές. Η ενθύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι, πράγματι, ένα πολύτιμο εργαλείο θείας μαθητείας, όταν επιλέγουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας ή να δοξάσουμε τον Θεό για όλες εκείνες τις φορές που μας στήριξε στις δοκιμασίες μας με το κραταιό Του χέρι και την απέραντη αγάπη Του.

Όταν, όμως, η ενθύμηση αυτή παράγει μόνο απογοήτευση, ντροπή και θλίψη για τα λάθη, τις αποτυχίες και τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος, τότε, αναπόφευκτα, γινόμαστε δυστυχισμένοι και η ειρήνη μας εν Χριστώ καταρρέει με δική μας επιλογή.

«Νέo πράγμα»

Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να επικεντρωθούμε σε όλα εκείνα που ακόμη διαμορφώνονται και να διακρίνουμε μέσα σε αυτά την επιθυμία του Θεού να μας δυναμώσει, να μας ευλογήσει και να μας δώσει ζωή και μέλλον.

Εκείνο που μπορεί να μας θεραπεύσει από τις πληγές ενός βεβαρημένου παρελθόντος είναι η απόφασή μας να πάψουμε να το αναμοχλεύουμε και να το συζητάμε με στάση ηττοπάθειας και μεμψιμοιρίας.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αφήσουμε την ψυχή μας να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της υπόσχεσης του Χριστού ότι μπορεί να κάνει «νέo πράγμα» στη ζωή μας. Όλα όσα επιθυμεί για εμάς ο Λυτρωτής μας δεν είναι απλώς αληθινά και όμορφα. Πολύ περισσότερο είναι διαποτισμένα από την υπερφυσική Του χάρη και τη λαχτάρα Του να επινοήσει υπέροχες ανατροπές σε όλες τις περιοχές της ζωής μας.

Μαζί Του στο παρόν και στο μέλλον

Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οδό μέσα στην έρημο και να φέρει καρποφορία σε μια άγονη γη. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι ο Κύριός μας δεν είναι ο… οποιοσδήποτε. Είναι Παντοδύναμος και Πανάγαθος και, όχι μόνο θέλει αλλά και μπορεί, μέσα από τα ερείπια του παρελθόντος μας, να χτίσει ολόκληρη πόλη, οχυρωμένη με την πίστη και εμπιστοσύνη σε Αυτόν.

Εκείνος μπορεί να γεμίσει την ψυχή μας με τη γαλήνη της συγχώρεσής Του, να  επουλώσει όλες τις πληγές μας και να μας δώσει τη δύναμη να αντικρίζουμε πια τις ουλές, όχι με οίκτο και αυτολύπηση, αλλά με ευγνωμοσύνη και δοξολογία για το μοναδικό έργο Του.

Η πρόσκλησή Του είναι αδιάλειπτη και αφορά την κάθε ψυχή: φέρε το παρελθόν σου και άφησέ το να κοιμηθεί στην αγκαλιά Μου και εσύ αποφάσισε να προχωρήσεις μαζί Μου στο παρόν και μέλλον που απλώνονται μπροστά σου.

Αν πραγματικά επιθυμούμε την ελευθερία και τη χαρά στη ζωή μας, δεν αξίζει να στεκόμαστε δύσπιστοι στην πρότασή Του. Ο ζωντανός Θεός να μας δίνει τη σοφία Του στο χειρισμό του παρελθόντος, στην αξιολόγηση του παρόντος και στις επιλογές του μέλλοντός μας.

M.M.

Διάβασε επίσης:

Μια προσωπική σχέση με τον Θεό

Ένα σχέδιο για τη ζωή σου

Αναγέννηση – Ένας καινούριος εαυτός σου