Στην ιστορία η Βαβυλώνα ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του λαού του Θεού.

Επιτέθηκε στον Ισραήλ επανειλημμένως και τελικά λεηλάτησε και κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ και τον ναό, αιχμαλωτίζοντας και οδηγώντας πολλούς Ισραηλίτες σε εξορία.

Αργότερα η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν αυτός κατέλαβε την Περσία στα 330 π. Χ.  Ο Μέγα Αλέξανδρος σχεδίαζε να την ξανακτίσει ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Όμως λόγω του πρόωρου θανάτου του κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τελικά η πόλη της Βαβυλώνας βυθίστηκε σταδιακά στην αφάνεια και τελικά εγκαταλείφθηκε.

Η πνευματική Βαβυλώνα

Σε αντίθεση με αυτή την αρνητική εξέλιξη της αυτοκρατορίας και της πόλης της Βαβυλώνας η βαβυλωνιακή μυστικιστική θρησκεία δεν αποσύρθηκε από το προσκήνιο· η έδρα της μεταφέρθηκε, πρώτα στην Πέργαμο και μετά στη Ρώμη (Βλ. Τμημα 17: Η Καινούρια Κατοικία της Βαβυλώνας στο Βιβλίο). Ο απόστολος Πέτρος, στέλνοντας χαιρετισμούς από τη Ρώμη, έγραψε: «Σας χαιρετάει η συνεκλεκτή εκκλησία που είναι στη Βαβυλώνα» (Α΄ Πέτρου 5:13).

Μέχρι την εποχή του απόστολου Πέτρου η παγανιστική Ρώμη είχε γίνει η συνέχεια και το κέντρο της Βαβυλωνιακής ειδωλολατρίας.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε, αλλά πάλι η μυστηριώδης θρησκεία της Βαβυλώνας δεν εξαφανίσθηκε – αντίθετα, κατέλαβε την Χριστιανική Εκκλησία! Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες κατείχαν τη Βαβυλωνιακή θέση του «Pontifex Maximus» ακόμα και μετά τη μετατροπή της αυτοκρατορίας σε «Χριστιανική» από τον Μέγα Κωνσταντίνο, και τελικά στα 378 μ. Χ. αυτός ο παγανιστικός τίτλος μεταφέρθηκε στον Πάπα της Ρωμαϊκής Εκκλησίας!

Παγανιστικές τελετές, έθιμα και δόγματα εισέβαλαν στην Εκκλησία και έγιναν μόνιμο μέρος της Ρωμαιοκαθολικής παράδοσης (βλ. Τμήμα 17: Η Βαβυλώνα Εισβάλει στην Εκκλησία στο Βιβλίο).

Το όνομα «Βαβυλώνα» δεν αναφέρεται στην Αποκάλυψη εκτός του πλαισίου σχετικά με το τέλος του κόσμου (από Αποκάλυψη 14:8). Ωστόσο, η Βαβυλώνα του έσχατου καιρού μοιάζει πολύ με την παπική Καθολική θρησκεία του Μεσαίωνα.  Ο απόστολος Ιωάννης, στην Αποκάλυψη 17, είδε μια πόρνη να κάθεται επάνω σε ένα κόκκινο θηρίο, με τον τίτλο: «Μυστήριο, η μεγάλη Βαβυλώνα».

Θα θηρία της Αποκύληψης και η πνευματική Βαβυλώνα

Το κόκκινο θηρίο είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα, ακριβώς όπως το θηρίο από τη θάλασσα της Αποκάλυψη 13, το οποίο συμβόλιζε τον παπισμό του Μεσαίωνα. Στο παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι τα δυο θηρία έχουν αρκετά κοινά στοιχεία ώστε να καταλάβουμε τη στενή σχέση μεταξύ τους.

 

ΘΗΡΙΟ της Αποκάλυψη 13 (Παπισμός του Μεσαίωνα) ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΘΗΡΙΟ της Αποκάλυψη 17
«Ένα θηρίο… είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα… επάνω  στα κεφάλια του υπήρχαν ονόματα βλασφημίας» εδ.1 «Ένα κόκκινο θηρίο, που ήταν γεμάτο από ονόματα βλασφημίας, και το οποίο είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα» εδ. 3
«Του δόθηκε να κάνει πόλεμο με τους αγίους, και να τους νικήσει» εδ. 7 «Μεθούσε από το αίμα των αγίων, και από το αίμα των μαρτύρων του Ιησού» Εδ. 6
«Του δόθηκε εξουσία επάνω σε κάθε φυλή και γλώσσα και έθνος» εδ. 7 «Τα νερά… όπου κάθεται η πόρνη, είναι λαοί και πλήθη, και έθνη και γλώσσες» εδ. 15.

 

Η κυρία διαφορά είναι η εξής: Το θηρίο από τη θάλασσα συμβολίζει ένα ενιαίο σύστημα θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης, ενώ η Βαβυλώνα του έσχατου καιρού έχει χωριστές θρησκευτικές (πόρνη), πολιτικές (κόκκινο θηρίο) και στρατιωτικές (δέκα κέρατα) δυνάμεις.

Ο λόγος που παρουσιάζονται ξεχωριστά είναι ότι στην τελευταία φάση η Βαβυλώνα θα υποστεί διχασμό. «Και η μεγάλη πόλη διαιρέθηκε σε τρία μέρη, και οι πόλεις των εθνών έπεσαν. Και η μεγάλη Βαβυλώνα ήρθε σε ενθύμηση μπροστά στον Θεό, για να δώσει σ’ αυτήν το ποτήρι από το κρασί του θυμού της οργής Του» (Αποκάλυψη 16:19).  «Και τα δέκα κέρατα, που είδες, είναι δέκα βασιλιάδες, οι οποίοι ακόμα δεν πήραν βασιλεία, αλλά παίρνουν εξουσία, για μια ώρα, σαν βασιλιάδες μαζί με το θηρίο. Αυτοί έχουν μια γνώμη, και θα παραδώσουν στο θηρίο τη δύναμη και τη δική τους εξουσία… αυτοί θα μισήσουν την πόρνη, και θα την κάνουν ερημωμένη, και γυμνή και θα φάνε τις σάρκες της, κι αυτή θα την κατακάψουν με φωτιά» (Αποκάλυψη 17:12,13,16).

Η Μεγάλη Πόρνη

Η «γυναίκα-πόρνη» (η θρησκευτική πλευρά της τελευταίας Βαβυλώνας) αποτελείτε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία—«Η γυναίκα που είδες, είναι η μεγάλη πόλη, που έχει βασιλεία επάνω στους βασιλιάδες της γης… επτά βουνά, όπου επάνω τους κάθεται η γυναίκα» (Αποκάλυψη 17:18,9).  Από την αρχαιότητα η Ρώμη είναι γνωστή ως η Μεγάλη Πόλη επάνω στους επτά λόφους.

Στο κεφάλαιο 13 της Αποκάλυψης βλέπουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική πλευρά της Βαβυλώνας είναι «το θηρίο από τη γη», το οποίο συμβολίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (βλ. Το Θηρίο από τη Γη). Οι ΗΠΑ θα έχει ως συμμάχους τα «Δέκα Κέρατα».

Στον Δανιήλ 7 τα δέκα κέρατα συμβόλιζαν τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες ήταν υπό την εξουσία του παπισμού (βλ. Τμήμα 13:1,2 Το Θηρίο Από τη Θάλασσα και τα τμήματα που ακολουθούν στο Βιβλίο). Φαίνεται ότι η στρατιωτική Βαβυλώνα θα είναι μια συμμαχία των ΗΠΑ και της Ευρώπης και πιθανόν και άλλων δυνάμεων από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο σκοπός της Βαβυλώνας

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Θλίψης η Βαβυλώνα θα έχει δυο αρχηγούς: Το Θηρίο από την Άβυσσο (αντίχριστος), ο οποίος θα είναι ένας άνθρωπος  κατειλημμένος πλήρως από τον Σατανά, και τον Ψευδοπροφήτη, ο οποίος θα είναι θαυματοποιός-αρχηγός της αποστάτιδας Αμερικανικής Εκκλησίας.

Ο σκοπός της Βαβυλώνας είναι να καταστρέψει τον λαό του Θεού («μεθούσε από το αίμα των αγίων», Αποκάλυψη 17:6). Οι επτά τελευταίες πληγές εμποδίζουν το σχέδιό της, και γι’ αυτό θα οργανώσει τη Μάχη του Αρμαγεδών ως μια τελευταία εκστρατεία κατά των οπαδών του Ιησού.

Τελικά όμως θα στραφεί εναντίον του εαυτού της (η αυτοκαταστροφή της περιγράφεται στην Αποκάλυψη κεφάλαια 17 και 18) και θα καταστραφεί εντελώς κατά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστό.

Πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Βαβυλώνα θα βρεις στα κεφάλαια 1718 και 13του Βιβλίου.