Η περιέργεια και το ενδιαφέρον που προκαλείτε από το θέμα της Μάχης του Αρμαγεδδών μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ενδιαφέρων που προκαλείτε από το Χάραγμα του Θηρίου. Όμως η καθιερωμένη ερμηνεία σχετικά με τον Αρμαγεδδών δεν έχει καμία σχέση με τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής.
Tο χρονικό πλαίσιο της Μάχης του Αρμαγεδδών
Αρχικά ας δούμε το χρονικό πλαίσιο της Μάχης του Αρμαγεδδών. Αυτό είναι η έκτη από τις επτά μεγάλες «πληγές», οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο τέλος της Μεγάλης Θλίψης. Ο Θεός θα στείλει αυτές τις πληγές, για να εμποδίσει τα σχέδια της «Βαβυλώνας» και του «Θηρίου», τα οποία σκοπεύουν να καταστρέψουν τους πιστούς οπαδούς του Θεού.
Ας δούμε τώρα το χωρίο όπου αναφέρεται η μάχη. Ο απόστολος Ιωάννης είπε, «και είδα τρία ακάθαρτα πνεύματα όμοια με βατράχους, που έβγαιναν από το στόμα του δράκοντα, και από το στόμα του θηρίου, και από το στόμα του ψευδοπροφήτη· επειδή, είναι πνεύματα δαιμόνων, που εκτελούν σημεία, τα οποία εκπορεύονται προς τους βασιλιάδες της γης και ολόκληρης της οικουμένης, για να τους συγκεντρώσουν στον πόλεμο εκείνης της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοκράτορα… Και τους συγκέντρωσε στον τόπο, που στα Εβραϊκά λέγεται Αρμαγεδδών» (Αποκάλυψη 16:13-16).
Στο παραπάνω χωρίο ο δράκοντας, το θηρίο και ο ψευδοπροφήτης συγκεντρώνουν τους βασιλιάδες αλλά η μάχη δεν περιγράφεται σε αυτό το σημείο.
Ποιοι πολεμάνε στη μάχη Αρμαγεδδών;
Στο κεφάλαιο 19 βρίσκουμε την περιγραφή της μάχης: «Και είδα το θηρίο και τους βασιλιάδες της γης, και τα στρατεύματά τους συγκεντρωμένα, για να κάνουν πόλεμο μ’ αυτόν που είναι επάνω στο άλογο, και με το στράτευμά Του» (Αποκάλυψη 19:19).
Αυτός που είναι «επάνω στο άλογο» είναι ο Ιησούς Χριστός, που επιστρέφει στη γη κατά τη Δευτέρα Παρουσία. «Το στράτευμά Του» αποτελείτε από τους αγγέλους Του και από τους οπαδούς Του στη γη που Τον περιμένουν. Προφανώς ο Σατανάς δεν μπορεί να επιτεθεί στον Ιησού επειδή Εκείνος έρχεται από τον ουρανό· δεν πρέπει να φανταστούμε πολεμιστές που πυροβολούν προς τον Χριστό και προς τους αγγέλους Του.
Οι επιθέσεις θα έχουν ως στόχο τους πιστούς οπαδούς του Χριστού εδώ στη γη. Ο Ιησούς είπε, «Καθόσον αυτό το κάνατε σε έναν από τούτους τους ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα» (Ματθαίου 25:40). Η Μάχη του Αρμαγεδδών αποτελεί την τελευταία επίθεση της Βαβυλώνας κατά του λαού του Θεού.
Η τοποθεσία της μάχης Αρμαγεδδών
Οι βασιλιάδες θα συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, τον «Αρμαγεδδών». Η λέξη Αρμαγεδδών δεν παρουσιάζεται αλλού ούτε στην Αγία Γραφή ούτε σε άλλα κείμενα, και μολονότι η έννοια της δεν είναι εντελώς σαφής, πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι αποτελεί τον συνδυασμό των Εβραϊκών λέξεων Χαρ (λόφος ή βουνό) και Μεγγιδώ (μια πόλη στην Παλαιστίνη).
Το γεγονός ότι η Μεγγιδώ τοποθετείται στην κοιλάδα Ιεζραέλ παρά σε ένα βουνό υπονοεί μια συμβολική έννοια του ονόματος Αρμαγεδών. Για αυτό το λόγο θα εξετάσουμε τα εδάφια που αναφέρουν τη Μεγιδδώ, τα βουνά κοντά σε αυτήν και τις μάχες που συσχετίζονται με αυτά για να ανακαλύψουμε την έννοια του ονόματος.
Υπάρχουν τρία βουνά που περιτριγυρίζουν την πόλη Μεγιδδώ: η Θαβώρ, η Μορέχ και ο Κάρμηλος, και κάθε ένα από αυτά τα βουνά συσχετίζεται με μια σημαντική μάχη και μια θαυμαστή νίκη για τον λαό του Θεού.
Το βουνό Θαβώρ, κοντά «στα νερά του Μεγιδδώ», ήταν η τοποθεσία μιας μεγάλης νίκης του Ισραήλ ενάντια στους Χαναναίους κατά την εποχή της προφήτισσας Δεβόρρας.
Το βουνό Μορέχ βρίσκεται περίπου 19 χλμ. από τη Μεγγιδώ, και συσχετίζεται με μια εντυπωσιακή νίκη του λαού Ισραήλ κατά των Μαδιανιτών, οι οποίοι καταδυνάστευαν τον λαό την εποχή του Γεδεών.
Ο Κάρμηλος είναι το βουνό πιο κοντά στη Μεγιδδώ· εκεί ο Ηλίας προκάλεσε την κακή βασίλισσα Ιεζάβελ και τους 850 ιερείς του Βάαλ.
Αυτά τα τρία γεγονότα προεικονίζουν τις εμπειρίες του λαού του Θεού κατά τη Μεγάλη Θλίψη, οι οποίες θα αποκορυφωθούν στη Μάχη του Αρμαγεδδών. Υπάρχουν πολλά σημαντικά μαθήματα σε αυτές τις ιστορίες τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε έτοιμοι για την Μεγάλη Θλίψη. Μπορείς να βρεις μια λεπτομερή περιγραφή τους στο Βιβλίο, στο τμήμα 16:16 Η Μάχη Του Αρμαγεδδών.