«Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό∙ αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας. Πλησιάστε στον Θεό, και θα πλησιάσει σε σας. Καθαρίστε τα χέρια σας, αμαρτωλοί, και αγνίστε τις καρδιές, δίγνωμοι, Κακοπαθήστε και πενθήστε και κλάψτε∙ το γέλιο σας ας μεταστραφεί σε πένθος, και η χαρά σε κατήφεια. Ταπεινωθείτε μπροστά στον Κύριο και θα σας υψώσει» (Ιάκωβος, 4: 7- 10).

Ενδιαφέρεται ο Θεός για την πολιτική κατάσταση στον τόπο μας; Θα ήταν τραγικό λάθος να θεωρήσουμε το αντίθετο. Όχι μόνο ενδιαφέρεται, αλλά και συμμετέχει στα προβλήματά μας. Θλίβεται με όσα μας ταλαιπωρούν και περιμένει να ακούσουμε τις δικές Του Προτάσεις για τη διέξοδο από την όποια κρίση.

Συχνά, κάνουμε το λάθος να πνευματοποιούμε σε τέτοιο βαθμό τη χριστιανική ζωή μας, ώστε της αφαιρούμε τη δυναμική της στις ουσιαστικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει στα προβλήματα της πολιτικής μας κοινωνίας. Νομίζουμε ότι είμαστε πνευματικοί μόνο με το να προσμένουμε παθητικά τη Βασιλεία των Ουρανών και να κάνουμε αγωνιώδη προσπάθεια να κρατηθούμε σε… πνευματική φόρμα. Θεωρούμε ότι είμαστε πνευματικοί μόνο όταν αναλύουμε εδάφια της Βίβλου∙ αντίθετα, όταν έχουμε βαθύτερες πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες, αποδεικνύουμε, «ασφαλώς», πόσο κοσμικοί είμαστε με τα… αντι – πνευματικά ενδιαφέροντά μας!…

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο Λόγος του Θεού δεν κινείται καθόλου σε αυτό το πλαίσιο κατατάξεων και ερμηνειών. Ο Ίδιος ο Χριστός με τη φράση Του «αποδώστε, λοιπόν, στον Καίσαρα αυτά που ανήκουν στον Καίσαρα και στον Θεό, αυτά που ανήκουν στον Θεό» (Ματθαίος, 22:21), όρισε για πάντα ότι ο χριστιανός δεν είναι ποτέ αποδεσμευμένος από την ιδιότητα του ευσυνείδητου πολίτη. Με αυτή τη λακωνική και τόσο ουσιαστική φράση, δεν μπόρεσαν να του αντιμιλήσουν αυτοί που είχαν έρθει με σκοπό να Τον παγιδεύσουν, παρά μόνο να Τον θαυμάσουν (βλέπε εδάφιο 22).

Με τη φράση αυτή, ο Ιησούς Χριστός έδωσε μια για πάντα την απάντηση σε όλους τους σύγχρονούς του αλλά και τους μεταγενέστερους, που κηρύττουν τις Αρχές της Βασιλείας Του, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος. Ο χριστιανός έχει υψηλό ηθικό και πνευματικό χρέος να υπακούει τους νόμους ενός κράτους, εφόσον αυτοί οι νόμοι δε θίγουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν προσβάλουν το ύψιστο καθήκον ο πιστός να σέβεται πρώτα και κύρια τη Θεϊκή Εξουσία.

Επομένως, σε περίπτωση ανυπακοής σε δίκαιους νόμους, ο χριστιανός δίνει αφορμή για σκάνδαλο στους συμπολίτες του και αξίζει να γνωρίζει ότι η χριστιανική του μαρτυρία δεν έχει καμία δύναμη θετικής επιρροής στους άλλους.  Άλλωστε, η χριστιανική ταυτότητα εξετάζεται καθημερινά και σε κάθε θέμα, γιατί σε καμία περίπτωση η γνησιότητά της δεν αποδεικνύεται απλώς από τις ώρες της εκκλησιαστικής λατρείας ή της συμμετοχής σε πνευματικές συναναστροφές.

Η μελέτη του χωρίου μας, μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις αλλαγές που επιθυμεί ο Θεός από εμάς σε ατομικό, αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο. Είναι όλες αλλαγές που υποκινούνται από τη διεργασία της μετάνοιας, η οποία, όταν είναι ειλικρινής, μπορεί πραγματικά να επιφέρει ανατροπές που ξεπερνούν σε ομορφιά και τα πιο μεταρρυθμιστικά οράματα. Όταν συλλογιζόμαστε πάνω στις λέξεις του εδαφίου, νιώθουμε ότι έχουν διατυπωθεί, για να θέσουν τα χαρακτηριστικά της πραγματικής μετάνοιας για ανθρώπους και λαούς.

Έχουν διατυπωθεί με το σκοπό να υπάρξει ένας διαχρονικός αντίκτυπος (όπως και κάθε Αλήθεια, βέβαια, του Λόγου του Θεού), αλλά και μια προσφορά ουσιαστικής Λύσης στα προβλήματα που βασανίζουν ανθρώπινες ψυχές και κοινωνίες ολόκληρες. Τα νοήματα – κλειδιά (αναγνώριση της Εξουσίας του Θεού και υποταγή σε Αυτόν, αντίσταση στον Εχθρό, Σχέση με τον Θεό που στηρίζεται στη θέληση να καθαρίσουμε την καρδιά μας, ταπείνωση και ύψωση εν Χριστώ), είναι πράγματι αποκαλυπτικά για όλα εκείνα τα βήματα που κάνουν τη μετάνοιά μας να έχει αξία ενώπιον Θεού και να φέρνει αποτελέσματα στις κοινωνίες που ζούμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα τέτοιο γνήσιο βίωμα υπάρχει πένθος, βαθύς πόνος για τα λάθη που έγιναν, ένα πένθος, όμως, που καταλήγει σε πραγματική χαρά και όχι σε αυτολύπηση και σε απελπισία. Το πένθος εν Χριστώ γεννά απελευθέρωση από την αμαρτία και χαρά εν Χριστώ, γεννά ταπείνωση, που ακολουθείται από την ύψιστη ευεργεσία της ύψωσής μας, εξαιτίας του ότι μέσα μας έχει οικοδομηθεί το Ήθος του Ιησού Χριστού. Συνεπώς, αυτό το πένθος δεν έχει καμία σχέση με την παθητικότητα και την παραίτηση από τη ζωή, τη μόνιμη απόγνωση και την κατάθλιψη από τον Εχθρό, βιώματα που γεννούν τον αιώνιο θάνατο.

Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε ότι ο χριστιανός οφείλει να έχει μια καλλιεργημένη πολιτική και κοινωνική συνείδηση, που θα του επιτρέπει να είναι οξυδερκής στα χαρακτηριστικά της εποχής του και να είναι άξιος συνεργάτης/δα Του στην προώθηση των Υποθέσεων της Ουράνιας Βασιλείας. Σε απόλυτη σύμπνοια με τον Ιησού Χριστό, ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει να προσευχόμαστε για τις εξουσίες,  «ώστε να ζούμε βίο ατάραχο και ήσυχο», (Τιμόθεος Α΄, 2:2). Η ερμηνεία της περικοπής είναι ότι ο Θεός ψάχνει στους πιστούς Του ψυχές πρόθυμες να αναλάβουν το έργο της διαμεσολαβητικής προσευχής για τη μετάνοια ανθρώπων και εθνών ολόκληρων. Καθώς, λοιπόν, σε λίγες μέρες θα ζήσουμε υπό την διακυβέρνηση μιας νέας εξουσίας, αξίζει όλοι οι χριστιανοί να αντιληφθούμε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε ιδεολογικά απέναντι στους κυβερνώντες, ο Θεός επιθυμεί να τους εμπιστευόμαστε με την προσευχή μας στη Μεγαλοσύνη και το Έλεος Του.

Ανεξάρτητα από το πόσο πιστεύουν ή δεν πιστεύουν στον Θεό οι έχοντες την εξουσία στην Ελλάδα σήμερα, εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θεωρήσουμε τις ψυχές για τις οποίες έδωσε ο Ιησούς Χριστός το Αίμα Του χαμένη υπόθεση, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι έχουμε να ασχοληθούμε με πιο σοβαρά πνευματικά ζητήματα.

Όσο σπουδαία ή απαιτητικά και αν είναι τα πνευματικά σου καθήκοντα, δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ πως η προσευχή, που ξεφεύγει από το στενό σου κύκλο και αγκαλιάζει τα ενδιαφέροντα του Θεού, είναι η κορωνίδα των πνευματικών ενασχολήσεων! Είναι καθήκον σου ιερό, μα και συνάμα τόσο σπάνια τιμή για σένα, καθώς τους καταθέτεις ενώπιον του Θεού, να νιώθεις την Άπειρη Διάνοια του Λατρεμένου μας, να σου ανοίγεται και να σου εμπιστεύεται τις βαθιές Λαχτάρες Της για την κυβέρνησή μας και για την πατρίδα μας συνολικά.

Πολλοί από αυτούς που υπεραμύνονται μιας αθεϊστικής ή αγνωστικιστικής στάσης απέναντι στη ζωή, έγιναν ένθερμοι πιστοί του Θεού, ακριβώς επειδή οι ψυχές τους διεκδικήθηκαν με αγωνιστική προσευχή από χριστιανούς που έχουν ουσιαστικά συνειδητοποιήσει ότι Χριστιανισμός δε σημαίνει απλώς ωραία τραγουδάκια, γλυκερή ατμόσφαιρα και ευχάριστη πνευματική παρέα. Χριστιανισμός σημαίνει ταύτιση με τα ενδιαφέροντα του Χριστού για τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, τον κόσμο όλο.

Σημαίνει αγώνας, για να γκρεμιστούν τα οχυρώματα του σκότους, σημαίνει κατάθεση ψυχής για την επικράτηση των Αρχών μιας Βασιλείας Αιώνιας, που σύντομα θα υψωθεί πέρα και πάνω από όλες τις ανθρώπινες εξουσίες.

Ας είναι η προσευχή μας να αγγιζόμαστε βαθιά μέσα στην ψυχή μας από το καθημερινό Κάλεσμα του Θεού για προσευχές που δεν επικεντρώνονται μόνο στη διεκδίκηση των προσωπικών μας αιτημάτων. Ανταποκρινόμενοι/ες σε αυτό το Κάλεσμα, ωφελείσαι και ωφελούμαι και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς ακόμα και τα προσωπικά μας ζητήματα τα αντιμετωπίζουμε μέσα από την Οπτική του Θεού μας.

Όταν μάθεις να ταυτίζεσαι με τα ενδιαφέροντα του Θεού για τον κόσμο μας, να είσαι σίγουρος/η ότι η Σοφία Του θα σου αποκαλύψει νέο φως και στα προσωπικά σου ζητήματα. Σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, οι προσευχές, που έχουν μια τόσο διευρυμένη ακτίνα διεκδίκησης, μας βοηθούν να ανακαλύψουμε το νόημα της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρχει μια πραγματικά οξυμμένη χριστιανική συνείδηση.

Η προσευχή που προσφέρεται με το σκοπό να δοξαστεί το Όνομα του Θεού και η ζωή της πίστης που εναρμονίζεται με αυτή την προσευχή, είναι ο συνδυασμός που επιτελεί το μέγιστο έργο ζωής. Γι’ αυτό ακριβώς, όταν τολμάς να διεκδικήσεις κυβερνήσεις, έθνη, ολόκληρους διεθνείς οργανισμούς για τη Δόξα του Θεού, ας είσαι σίγουρος/η ότι κλονίζεις συθέμελα ή ακόμα καλύτερα γκρεμίζεις τα οχυρώματα του σκότους στον κόσμο μας και έτσι η Οικογένεια του Θεού διευρύνεται, εξαιτίας της ασυμβίβαστης στάσης σου να διακηρύξεις το Ευαγγέλιο του Χριστού και να σταθείς αφοσιωμένος/η συνεργάτης/δα Του κατά πάντα.

Συχνά, διαπιστώνουμε το πόσο εγκλωβισμένοι στα δίχτυα του Εχθρού είναι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες λαών και, αφού το διαπιστώνουμε και το αναλύουμε με θεωρίες και ερμηνείες, απλώς το προσπερνούμε και επικεντρωνόμαστε στα δικά μας. Η ουσιαστική ερμηνεία αυτής της στάσης είναι ότι απλώς αποδεχόμαστε παθητικά τις δυνάμεις του σκότους να σπέρνουν τη δική τους διάλυση σε συνειδήσεις και θεσμούς και θεωρούμε ότι αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να σώσουμε τους εαυτούς μας.

Ο Ιησούς Χριστός δε μας δίδαξε να κλειστούμε στον εαυτό μας και να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας στο πώς εμείς μπορούμε να σωθούμε. Μας διδάσκει όραμα ζωής και ευθύνη πράξης, κάθε φορά που διαβάζουμε τα τελευταία Λόγια Του πριν την Ανάληψή Του. Είπε πορευθείτε, μαθητεύσατε, βαπτίστε, διδάξετε όλα τα έθνη (Ματθαίος 28: 19, 20). Δεν είπε κρυφθείτε από τον κόσμο, για να μη μολυνθείτε, αλλά αντίθετα είπε, ζήστε στον κόσμο με τη Δύναμη της Άγιας Ζωής Μου και χτίστε τα Οχυρώματα της Δικής Μου Αγάπης.

Συνεπώς, δεν αξίζει να εξαντλούμε τη χριστιανική μας ταυτότητα απλώς στην ατομική πνευματική πρόοδο και να μη μας νοιάζει που άνθρωποι σε καίριες θέσεις είναι όργανα μίας εντελώς λανθασμένης νοοτροπίας, με αποτέλεσμα να παρασύρουν και άλλους ανθρώπους στο δικό τους τρόπο σκέψης και δράσης. Δεν αξίζει να αποδεχόμαστε παθητικά το έργο του σκότους και να μην αντιτάσσουμε σε αυτό τη δική μας διάθεση να αγωνιστούμε για τη Δόξα του Κυρίου που λατρεύουμε και πιστεύουμε.

Η φυγομαχία, εξαιτίας της πνευματικής δειλίας ή και της διάθεσης να εστιάσουμε τα ενδιαφέροντά μας σε αυτή τη ζωή στη δική μας αποκλειστική αξιομισθία, δεν είναι ο δρόμος που ταυτίζεται με τα Ενδιαφέροντα του Θεού. Άνθρωποι του σκότους είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, για να σπείρουν πλάνη και όλεθρο στον κόσμο μας, και εφόσον αυτό ισχύει και το βλέπουμε καθημερινά, σκέψου πόσο αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να πυροδοτεί με αγωνιστικό πάθος τις συνειδήσεις των πιστών, που έχουν την τιμή να εμπνέονται από τα πιο ιερά και αιώνια Ιδανικά!…

Ο Θεός μπορεί να επιφέρει συγκλονιστικές ανατροπές, ακόμα και μέσα από την προσευχή μιας και μόνο ψυχής που είναι ένθερμα αφιερωμένη σε Αυτόν. Δώδεκα ψυχές Αποστόλων έφτασαν τότε για τη διάδοση του Χριστιανικού Μηνύματος στον κόσμο μας. Ο Θεός δε χρειάζεται απαραίτητα πλήθη, για να κάνει το Έργο Του στη γη μας.

Χρειάζεται απλώς παθιασμένους με την Αγάπη Του ανθρώπους. Λαχταρά για ανθρώπους καθαρούς, οι οποίοι έχουν εξαγνιστεί με το Αίμα Του από νοοτροπίες που αιώνες ολόκληρους σκλαβώνουν τους ανθρώπους στα δεσμά του σκότους. Ας είσαι και ας είμαι μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους που ευφραίνουν την Καρδιά του Λατρεμένου Θεού μας, γιατί Του αξίζει, μοναδικά Του αξίζει, να Τον τιμήσουμε και να εξαγγείλουμε τις Αρχές του αιώνιου Χαρακτήρα Του, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πιο ευλογημένες μεταμορφώσεις σε καρδιές και σε έθνη ολόκληρα.

Ας θυμάσαι και ας θυμάμαι πάντα την τόσο ευλογημένη Υπόσχεση, που ακολούθησε την Προτροπή Του γι’ αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε ως πολίτες αυτού του κόσμου, καθώς προσδοκούμε την αιώνια πολιτογράφησή μας στην Ουράνια Πολιτεία:

«Και να, Εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα» (Ματθαίος 28:20).

(Συνεχίζεται….)

Μ. Μ.