Όταν ο Ιησούς επιστρέψει (κατά τη Δευτέρα Παρουσία) όλοι οι ασεβείς θα πεθάνουν και ο Σατανάς θα αλυσοδεθεί στην ερημωμένη γη (βλέπε Τι θα συμβεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία και Πως θα Αλυσοδεθεί ο Σατανάς;).

Οι «δίκαιοι»[1] θα περάσουν 1.000 χρόνια (Χιλιετία) με τον Χριστό στον ουρανό – «Και ανέζησαν και βασίλευσαν μαζί με τον Χριστό 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:4).

Η κρίση

Ο Απόστολος Ιωάννης είδε «θρόνους· και επάνω σ’ αυτούς κάθισαν, και τους δόθηκε κρίση» (εδ. 4). Αυτό το εδάφιο δεν περιγράφει  όλους όσους θα είναι εκεί, αναφέρει όμως «τους αποκεφαλισμένους εξαιτίας της μαρτυρίας του Ιησού», δηλαδή τους μάρτυρες. Εκείνοι «ανέζησαν και βασίλευσαν μαζί με τον Χριστό… αυτή είναι η πρώτη ανάσταση» (Αποκάλυψη 20:4,5).

Από την Α Θεσσαλονικείς 4:16 μαθαίνουμε ότι αυτή η ανάσταση θα συμπεριλάβει όλους όσους «πέθαναν εν Χριστώ», ακόμη οι πιστοί που θα ζουν όταν ο Ιησούς επιστρέψει, οι οποίοι «δεν προσκύνησαν το θηρίο ούτε την εικόνα του· και δεν πήραν το χάραγμα επάνω στο χέρι τους», θα συνεχίσουν να ζουν κατά τη Χιλιετία μαζί Του.

Το εδάφιο 4 λέει ότι «τους δόθηκε κρίση». Μολονότι αυτό το εδάφιο δεν παρέχει λεπτομέρειες, ο απόστολος Παύλος μας πληροφορεί ότι «οι άγιοι θα κρίνουν τον κόσμο… θα κρίνουμε αγγέλους» (Α΄ Κορινθίους 6:2,3). Αυτή είναι η σημασία της φράσης: «θα είναι ιερείς του Θεού και του Χριστού, και θα βασιλεύσουν μαζί του για 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:6).

Η επανεξέταση των αποφάσεων του Θεού

Η κρίση για το ποιοι θα λάβουν αιώνια ζωή θα έχει γίνει μέχρι τότε, (και γι’ αυτό οι πιστοί θα είναι στον ουρανό και οι ασεβείς θα είναι στον τάφο κατά τη Χιλιετία). Κατά την διάρκεια της κρίσης που αναφέρεται εδώ οι άγιοι θα έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις αποφάσεις που έχει πάρει ο Θεός, ώστε να γνωρίσουν για ποιο λόγο δεν χορηγήθηκε σε κάποιους η αιώνια ζωή. Τελικά θα διακηρύξουν την απόλυτη δικαιοσύνη του Θεού.

Η ειρήνη που θα κυριαρχεί κατά τη Χιλιετία θα διακοπεί απότομα. «Και όταν συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια, ο Σατανάς θα λυθεί από τη φυλακή του» (Αποκάλυψη 20:7).

Ο Σατανάς είχε «αλυσοδεθεί», δηλαδή εγκλωβίσθηκε στην ερημωμένη γη χωρίς να έχει κανέναν ζωντανό άνθρωπο για να πειράξει, αλλά στο εδάφιο 5 διαβάζουμε ότι «οι υπόλοιποι των νεκρών» θα αναστηθούν στο τέλος της Χιλιετίας.

Η μάχη Αρμαγεδδών

Οι ασεβείς κοιμούνταν στον τάφο και όταν ξυπνήσουν θα επιστρέψουν με τις ίδιες κακές τάσεις που είχαν πριν πεθάνουν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια και το τι συνέβη κατά την διάρκειά τους.

Η άγνοια και η αμαρτωλή φιλοδοξία τους θα δώσει στον Σατανά μια τελευταία ευκαιρία να τους εξαπατήσει – «Ο Σατανάς… θα βγει για να πλανήσει τα έθνη που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες της γης, τον Γωγ και τον Μαγώγ, για να τους συγκεντρώσει σε πόλεμο» (εδ. 7,8).

Μέχρι τότε οι άγιοι θα έχουν επιστρέψει στη γη, και ο Σατανάς με τους οπαδούς του θα προσπαθήσει να καταλάβει την «αγαπημένη πόλη» (Νέα Ιερουσαλήμ) – «Κι ανέβηκαν επάνω στο πλάτος της γης, και περικύκλωσαν το στρατόπεδο των αγίων, και την αγαπημένη πόλη» (εδ. 9).

Σε αυτό το σημείο η αφήγηση του κεφ. Αποκάλυψη 20 γίνεται λίγο μπερδεμένη. Το εδάφιο 9 προσφέρει μια επισκόπηση του τέλους των ασεβών – «Και κατέβηκε φωτιά από τον Θεό από τον ουρανό, και τους κατέφαγε». Έπειτα  ακολουθεί μια πιο λεπτομερής περιγραφή, η οποία απεικονίζει την σκηνή της τελευταίας κρίσης.

Ένας μεγάλος λευκός θρόνος θα εμφανιστεί και οι νεκροί που έχουν αναστηθεί, «μικροί και μεγάλοι, θα στέκονται μπροστά στον Θεό, και (θα) ανοιχθούν τα βιβλία· Κι (θα) ανοιχθεί ένα άλλο βιβλίο, που είναι της ζωής· και (θα) κριθούν οι νεκροί από τα γραμμένα μέσα στα βιβλία, σύμφωνα με τα έργα τους»(εδ. 12).

Η λίμνη της φωτιάς

Όλοι οι ασεβείς, μαζί με τον διάβολο, θα ριχθούν στη «λίμνη της φωτιάς». Το βιβλίο του Μαλαχία αποκαλύπτει ότι «όλοι οι υπερήφανοι, και όλοι αυτοί που πράττουν ασέβεια, θα είναι άχυρο· και η ημέρα που έρχεται θα τους κατακάψει… κι αυτοί θα είναι στάχτη» (Μαλαχίας 4:1).

Ακόμα και ο Σατανάς, σύμφωνα με τον Ιεζεκιήλ 28:18,19, θα γίνει «στάχτη επάνω στη γη… και δεν θα υπάρξει μέχρι τον αιώνα». Η γη θα μεταμορφωθεί από τη φωτιά—«Οι ουρανοί, καθώς θα φλέγονται, θα διαλυθούν, και τα στοιχεία ενώ θα καίγονται, θα χωνευτούν· Όμως, σύμφωνα με την υπόσχεσή του, καινούργιους ουρανούς και καινούργια γη προσμένουμε, στους οποίους δικαιοσύνη κατοικεί» (Β΄ Πέτρου 3:12,13).

Ακριβώς αυτό είδε ο απόστολος Ιωάννης αμέσως μετά από τη Χιλιετία – «Και είδα έναν καινούργιο ουρανό και μια καινούργια γη· επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε» (Αποκάλυψη 21:1).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Χιλιετία και αποδεικτικά χωρία από την Αγία Γραφή διάβασε το κεφάλαιο 20 του Βιβλίου.

 


 

[1] Οι “δίκαιοι” δεν είναι αναμάρτητοι ή τέλειοι· είναι δίκαιοι μόνο υπό την έννοια ότι ο Θεός τους έχει θεωρήσει δίκαιους, επειδή πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και Του επέτρεψαν να ενεργεί στη ζωή τους μέσω του Αγίου Πνεύματος, ώστε να νικήσουν την αμαρτία.