3. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ;

μετάνοια 1. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ.

«Θέλεις καλέσει το όνομα αυτού Ιησούν. διότι αυτός θέλει σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών.» Ματθαίον [α΄] 1:21.

Ένας Ινδουιστής είπε σε ένα φίλο του Χριστιανό: «Στον Ινδουισμό βρήκα πολλά πράγματα που δε βρήκα στο Χριστιανισμό, αλλά ο Χριστιανισμός έχει κάτι που δεν το έχει ο Ινδουισμός – ένα Σωτήρα. Ο Χριστιανισμός είναι η μόνη θρησκεία στον κόσμο που προσφέρει στους ανθρώπους ένα Σωτήρα.

2. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ.

Μια απεικόνιση που χρησιμοποιεί ο Θεός για να περιγράψει τη σχέση του Χριστιανού μαζί Του είναι ο γάμος. Σε αυτούς που μόλις είχαν γίνει Χριστιανοί στην Κόρινθο, ο απόστολος Παύλος έγραψε:

«Σας ηρραβώνισα με ένα άνδρα, διά να σας παραστήσω παρθένον αγνήν εις τον Χριστόν.» Β΄ Κορινθίους [ια΄] 11:2.

Σε μια άλλη εκκλησία έγραψε:

«Ήσθε εν τω καιρώ εκείνω χωρίς Χριστού, . . ελπίδα μη έχοντες, και όντες εν τω κόσμω χωρίς Θεού. τώρα όμως διά του Ιησού Χριστού, σεις οι ποτέ όντες μακράν, εγείνετε πλησίον διά του αίματος του Χριστού.» Εφεσίους [β΄] 2:12,13.

Ένα πρόσωπο που έρχεται στο Χριστό, έχει την ίδια εμπειρία χαράς που έχει ένα ζευγάρι στην εποχή των αρραβώνων και του γάμου. Όταν το άτομο παραδίνει τη ζωή του στο Χριστό, αρχίζει μια σχέση που γίνεται ισόβιος δεσμός με τον Ιησού.

Ο Ιησούς είναι ο τέλειος σύντροφος στο γάμο. Θέλει να φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό μας. Με το αίμα Του η περασμένη αμαρτωλή ζωή μας συγχωρείται και μέρα με την ημέρα μας παρέχει την αποδοχή Του, τη δύναμή Του κατά της αμαρτίας, την τέλεια ζωή Του. Με τη σειρά της, η αγάπη μας γι’ Αυτόν δημιουργεί την επιθυμία να ζούμε κατά τρόπον που να Τον ευχαριστεί. Ξέρουμε ότι θα μας σηκώσει όταν πέσουμε.

3. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΙΟ ΘΑΝΑΤΟ – ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ.

σταύρωση «Διότι ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος. το δε χάρισμα του Θεού, ζωή αιώνιος διά Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών.» Ρωμαίους [ς΄] 6:23.

Είμαστε πνευματικά καταδικασμένοι σε θάνατο ως παραβάτες του νόμου. Η τιμωρία της αμαρτίας είναι ο αιώνιος θάνατος. Αλλά ο Ιησούς μπορεί να μας σώσει από τον αιώνιο θάνατο και να μας δώσει την αιώνια ζωή. Πώς και γιατί;

«Αλλ’ ο Θεός δεικνύει την εαυτού αγάπην εις ημάς, διότι, ενώ ημείς ήμεθα έτι αμαρτωλοί, ο Χριστός απέθανεν υπέρ ημών.» Ρωμαίους [ε΄] 5:8.

Από αδιάπτωτη αγάπη ο Ιησούς πέθανε για μας. Δεχόμενος να πεθάνει στη θέση μας, μας εξασφάλισε τη συγχώρηση. Γνώρισε τη φρίκη του μαρτυρίου, τον ολοκληρωτικό αποχωρισμό από το Θεό, για να μη τα γνωρίσουμε εμείς. Επειδή Αυτός πέθανε για μας και υπέφερε όλα τα αποτελέσματα της αμαρτίας, ο Θεός μπορεί τώρα να μας συγχωρήσει και δέχεται τους αμαρτωλούς χωρίς να ελαχιστοποιήσει την αμαρτία.

4. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ, ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ.

Ο Θεός όχι μόνο μας συγχωρεί, αλλά μας θεραπεύει και μας αποκαθιστά. Υπόσχεται να μας σώσει από την αμαρτία, όχι μέσα στην αμαρτία.

«Όθεν εάν τις ήναι εν Χριστώ, είναι νέον κτίσμα. τα αρχαία παρήλθον, ιδού τα πάντα έγειναν νέα.» Β΄ Κορινθίους [ε΄] 5:17.

Δεν μπορούμε μόνοι μας να σωθούμε από την αμαρτία ή να αλλάξουμε τη φύση μας, όπως ένα λιοντάρι δεν μπορεί να γίνει αρνάκι (Ρωμαίους [ζ΄] 7:18). Η αμαρτία σαφώς είναι δυνατότερη από τη δύναμη της θέλησής μας. Αλλά ο Χριστός μας ικανώνει να κραταιωθούμε «εν δυνάμει διά του Πνεύματος αυτού εις τον εσωτερικόν άνθρωπον» (Εφεσίους [γ΄] 3:16). Εργάζεται να αντικαταστήσει τις καταστροφικές συνήθειες με εποικοδομητικές ιδιότητες: αγάπη, ειρήνη, χαρά, αγαθοσύνη, εγκράτεια (Γαλάτας [ε΄] 5:22,23). Ο Χριστός ζει τη ζωή Του μέσα από τη δική μας. Χαίρεται να αναλαμβάνει τις πιο απελπιστικές περιπτώσεις.

αλκοόλ Ο Χάρολντ Χιουζ αποτελεί ελπίδα για κάθε αλλαγή. Απελπισμένα προσπάθησε πολλές φορές να σταματήσει το ποτό. Ήξερε πολύ καλά ότι η πάλη του με το ποτό είχε αναγκάσει τη γυναίκα του και τις δυο κόρες του να ζουν για δέκα χρόνια σε μια κόλαση. Έτσι, ένα κρύο πρωινό μπήκε στην μπανιέρα και έστρεψε την κάνη του όπλου στο στόμα του. Πριν πατήσει τη σκανδάλη, αποφάσισε να παρουσιάσει την κατάστασή του στο Θεό. Εκείνη η προσευχή μεταβλήθηκε σε μια έκκληση με αναφιλητά για βοήθεια.

Και ο Θεός έφθασε. Ο Χάρολντ Χιουζ έδωσε μια υπόσχεση στο Χριστό και βρήκε τη δύναμη να την κρατήσει. Εγκατέλειψε το ποτό για πάντα, έγινε ένας αξιαγάπητος σύζυγος και πατέρας, και έφθασε να κερδίσει μια έδρα στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τεξ Γουάτσον είχε παραλύσει τόσο πολύ από τα ναρκωτικά και τη διαφθαρμένη ζωή, που δεν αισθανόταν την ανάγκη να αλλάξει. Αφού ενώθηκε με τη ναρκομανή σπείρα του Τσάρλς Μάνσον, συμμετείχε στην κτηνώδη δολοφονία της Τέιτ Λα Μπιάνκα που συγκλόνισε τον κόσμο. Στη φυλακή η διαγωγή του φαινόταν βίαιη και αλλοπρόσαλλη όπως ήταν και έξω, μέχρι που άρχισε να διαβάζει την Καινή Διαθήκη.

Μια απροσδόκητη συνάντηση με το Χριστό έδωσε στον Tεξ μια αποκάλυψη: «Η φρίκη μου αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης φρίκης. Άρχισα να βλέπω ότι ακόμη και για μια ενοχή μεγάλη σαν τη δική μου, ήδη μια ποινή είχε πληρωθεί. . . Άρχισα να βλέπω ότι η δύναμη της αγάπης του Θεού υπερνικά το θάνατο και την καταστροφή, ότι θεραπεύει, όχι μόνον αφηρημένα αλλά συγκεκριμένα, όπως ήταν η περίπτωσή μου.

Σήμερα οι δημοσιογράφοι ξαφνιάζονται όταν επισκέπτονται τον Tεξ στη φυλακή. Ο παγερός φονιάς με τα άγρια μάτια εξαφανίσθηκε. Στη θέση του είναι ένας θερμός, ευαίσθητος άνθρωπος που οδηγεί άλλους συγκρατούμενους στη μελέτη της Γραφής και τους βοηθάει να βρουν ειρήνη κοντά στο Χριστό. Ο Tεξ Γουάτσον ανακάλυψε τη μεγαλύτερη μεταμορφώνουσα δύναμη στον κόσμο μας.

5. ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΚΟΣΜΟ.

Τα τέσσερα επόμενα Τεύχη μας εξηγούν πώς ο Ιησούς θα μας λυτρώσει από τον αμαρτωλό κόσμο.