3:19-21 ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗ ΘΥΡΑ
Τα καλά νέα είναι ότι παρά την αυστηρή επίπληξη, η κατάστασή μας δεν είναι εντελώς απελπιστική – ο Θεός μας αγαπά ακόμα και δηλώνει ότι “Εγώ, όσους αγαπώ, τους ελέγχω και τους περνάω από παιδεία”. Ο έλεγχος και η εκπαίδευση είναι από τις πιο πολύτιμες ευλογίες του Θεού, επειδή μας αφυπνίζουν από τον καταστροφικό εφησυχασμό μας. “Όποιον ο Κύριος αγαπάει, τον περνάει από παιδεία· και μαστιγώνει κάθε γιο, τον οποίο παραδέχεται. Αν υπομένετε την παιδεία, ο Θεός συμπεριφέρεται απέναντι σας ως προς γιούς· επειδή ποιος γιος υπάρχει, τον οποίο ο πατέρας του δεν τον παιδαγωγεί;... ο Θεός (μας παιδαγωγεί) για το συμφέρον μας, για να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητάς του. Κάθε παιδεία, βέβαια, για μεν το παρόν δεν φαίνεται ότι είναι πρόξενος χαράς, αλλά λύπης· έπειτα, όμως, σ’ αυτούς, που διαμέσου αυτής γυμνάστηκαν, αποδίδει ειρηνικό καρπό δικαιοσύνης” (Εβραίους 12:5-11). Σε κανέναν δεν αρέσει ο σωφρονισμός, για αυτό το λόγο ο Ιησούς μας παροτρύνει να μάθουμε γρήγορα - “Γίνε, λοιπόν, ζηλωτής και μετανόησε”.
Εν τέλει, ο Χριστός ποτέ δεν θα μας εξαναγκάσει. Ουσιαστικά η επέμβαση του Χριστού στη ζωή μας γίνεται με δική μας επιθυμία. “Να, στέκομαι στη θύρα και κρούω· αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου, κι ανοίξει τη θύρα, θα μπω μέσα σ’ αυτόν, και θα δειπνήσω μαζί του κι αυτός μαζί μου” (Αποκάλυψη 3:19,20). Ο Ιησούς είναι Εκείνος που παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε - το χρυσάφι της πίστης, τα λευκά ιμάτια της δικαιοσύνης και το κολλύριο της πνευματικής οξυδέρκειας μέσα από το Λόγο Του. Όμως, σε αντίθεση με τον Σατανά που εισβάλλει στη ζωή μας απρόσκλητος προσφέροντας υποσχέσεις που καταλήγουν να είναι ψέματα, ο Ιησούς μας περιμένει να Του ανοίξουμε τη θύρα της καρδιάς μας. Ο Χριστός επιθυμεί μια στενή, προσωπική σχέση αγάπης - “Θα δειπνήσω μαζί του κι αυτός μαζί μου” - και την προσφέρει σε οποιονδήποτε “ανοίξει τη θύρα” της καρδιάς του. Εκείνος προσφέρει το γεύμα· το σώμα του είναι “ο άρτος της ζωής”· το αίμα του “αληθινά είναι πόση” και άφθονη χάρη, έλεος και αγάπη.[1] Γνωρίζει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα ‘αγοράσουμε’ όλα αυτά και γι’ αυτό μας τα προσφέρει δωρεάν.
“Όποιος νικάει, θα του δώσω να καθίσει μαζί μου στον θρόνο μου, όπως κι εγώ νίκησα, και κάθισα μαζί με τον Πατέρα μου στον θρόνο του” (Αποκάλυψη 3:21). Η Λαοδίκεια είναι η τελευταία από τις επτά εκκλησίες και αυτό το εδάφιο είναι το τελευταίο μήνυμα. Όπως θα δούμε παρακάτω, στην Αποκάλυψη υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί που αποτελούνται από επτά μέρη - επτά εκκλησίες, επτά σφραγίδες, επτά σάλπιγγες, επτά τελευταίες πληγές κτλ. Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο μέρος του έβδομου μηνύματος προλογίζει την επόμενη ενότητα. Σε αυτή την περίπτωση, το τελευταίο μήνυμα προς τις επτά εκκλησίες αναφέρεται στο λαό του Θεού που θα καθίσει στο θρόνο Του. Ο Χριστός επισημαίνει ότι ήδη Εκείνος κάθεται: “με τον Πατέρα μου στον θρόνο Του” - “Ο μεν Κύριος, λοιπόν, αφού τους μίλησε, αναλήφθηκε στον ουρανό, και κάθισε στα δεξιά του Θεού” (Μάρκον 16:19).[2] Ο Χριστός επιθυμεί και εμείς να κάτσουμε μαζί Του στο θρόνο Του και αυτή είναι η πρόκληση. Ακόμα και αν τελικά “νικήσουμε”, καθένας μας έχει ένα μακρόχρονο και αποκρουστικό παρελθόν αμαρτίας. Επιπλέον, υπάρχει ένας εχθρός “ο κατήγορος των αδελφών”[3], που επιθυμούσε το θρόνο για τον εαυτό του και σίγουρα δεν θέλει κανέναν άλλο να βρεθεί εκεί. Η επόμενη ενότητα, οι επτά σφραγίδες, αποκαλύπτει το έργο του Θεού στον ουρανό ώστε να μπορέσουμε να καθίσουμε μαζί με τον Χριστό στο θρόνο Του.
Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 3:22 ΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ