ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18Αποκάλυψη κεφάλαιο 18 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 - το κείμενο18:1-3 ΕΠΕΣΕ Η ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣΨΕΥΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ;ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΗ ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ18:4,5 ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ, Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ18:6-8 Η ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ18:9-20 ΕΝΑΣ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ18:21-24 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

18:1-3 ΕΠΕΣΕ Η ΒΑΒΥΛΩΝΑ

“Και ύστερα απ’ αυτά, είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε μεγάλη εξουσία· και η γη φωτίστηκε από τη δόξα του. Και έκραξε δυνατά με ισχυρή φωνή, λέγοντας: «Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα η μεγάλη, και έγινε κατοικητήριο δαιμόνων, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο πνεύμα, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο και μισητό όρνεο· επειδή, από το κρασί του θυμού της πορνείας της ήπιαν όλα τα έθνη και μαζί της πόρνευσαν οι βασιλιάδες της γης, και πλούτισαν οι έμποροι της γης από την υπερβολή της ακολασίας της” Αποκάλυψη 18:1-3.

Στο κεφάλαιο 18 συνεχίζεται η επεξήγηση της πτώσης της πόρνης, της μεγάλης Βαβυλώνας. Προηγουμένως, στο κεφάλαιο 14, αναγγέλθηκαν στον κόσμο τρία ισχυρά προειδοποιητικά μηνύματα από τρεις αγγέλους. Τώρα το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου, “Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα” (Αποκάλυψη 14:8), επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη ένταση από έναν άγγελο “ο οποίος είχε μεγάλη εξουσία” . Αν και θα μπορούσε να αγνοήσει κάποιος το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου της Αποκάλυψης 14, δεν θα είναι δυνατόν να αγνοήσει αυτό το τελευταίο μήνυμα - “Και η γη φωτίστηκε από τη δόξα του. Και έκραξε δυνατά με ισχυρή φωνή” .

Το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου στο κεφάλαιο 14, “Έπεσε η Βαβυλώνα”, ακολούθησε το μήνυμα του πρώτου αγγέλου, το οποίο ξεκινά με τα εξής λόγια: “Φοβηθείτε τον Θεό, και δώστε δόξα σ’ αυτόν, επειδή ήρθε η ώρα της κρίσης του ” (Αποκάλυψη 14:7). Όπως είδαμε στην ενότητα 14: Πότε στην Ιστορία; , η κρίση που αναφέρεται σε αυτό το εδάφιο είναι η διερευνητική κρίση που ξεκίνησε το 1844. Τότε δόθηκαν τα μηνύματα των τριών αγγέλων και προκάλεσαν τεράστιο ενδιαφέρον για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού (Βλ. ενότητα 3: Το κίνημα των ιεραποστόλων και της Δεύτερης Έλευσης ), με το πέρασμα όμως του χρόνου η απήχηση των μηνυμάτων άρχισε να μειώνεται (βλ. 3:15-17 Χλιαρός ).

Ωστόσο, όταν ξεκινήσουν οι πληγές των σαλπίγγων ολόκληρος ο κόσμος θα επιζητεί απεγνωσμένα βοήθεια από τον “Θεό”. Μέχρι τότε η μεγάλη Βαβυλώνα θα έχει εδραιωθεί και το μόνο που θα μένει θα είναι η εμφάνιση του θηρίου (ο αντίχριστος) για να ξεκινήσουν οι επιθέσεις κατά των αγίων (βλ. ενότητα 17:6-8). Σύμφωνα με τον Ιησού, τον Παύλο και τον Ιωάννη,[1] οι πλάνες αυτής της εποχής θα είναι ακατανίκητες και η πίεση προς τους ανθρώπους να υποταχθούν στη Βαβυλώνα θα είναι σχεδόν αφόρητη. Ωστόσο, ο Θεός δεν θα αφήσει τον κόσμο στο σκοτάδι. Θα στείλει έναν ισχυρό άγγελο (ο οποίος, όπως και οι τρεις άγγελοι της Αποκάλυψης 14, αντιπροσωπεύει τους πιστούς μάρτυρές Του) και “η γη (θα) φωτιστεί” με τη δυνατή επανάληψη του μηνύματος “Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα” .

Στο κεφάλαιο 17 η πόρνη, η μεγάλη Βαβυλώνα, που κάθεται στο κόκκινο θηρίο με τα επτά κεφάλια, σχετίζεται ξεκάθαρα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Μεσαίωνα που εμφανίζεται στο κεφάλαιο 13 ως το θηρίο από τη θάλασσα με τα επτά κεφάλια. Τον Μεσαίωνα η Καθολική Εκκλησία τελειοποίησε τα δόγματα που την οδήγησαν στην πτώση της. Στην εποχή μας ο κόσμος θεωρεί ότι τα δογματικά πιστεύω δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θεωρείται επικριτικό να ασκεί κάποιος κριτική στα δογματικά πιστεύω μιας άλλης θρησκείας. Ωστόσο, εξαιτίας της σθεναρής έμφασης που δίνεται και εδώ και στο κεφάλαιο 14 στην ‘έκπτωτη’ κατάσταση της Βαβυλώνας, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε προσεκτικά τις διδασκαλίες της Καθολικής εκκλησίας που έχουν αποκλίνει από τα διδάγματα του Χριστού και των αποστόλων.

Τα μηνύματα σχετικά με την πτώση της Βαβυλώνας είναι ισχυρά και λεπτομερή. “Η Βαβυλώνα... έγινε κατοικητήριο δαιμόνων, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο πνεύμα, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο και μισητό όρνεο· επειδή, από το κρασί του θυμού της πορνείας της ήπιαν όλα τα έθνη και μαζί της πόρνευσαν οι βασιλιάδες της γης και πλούτισαν οι έμποροι της γης από την υπερβολή της ακολασίας της... οι αμαρτίες της έφτασαν μέχρι τον ουρανό” (Αποκάλυψη 18:2-5). Αυτά τα μηνύματα δεν χρυσώνουν το χάπι, δεν ωραιοποιούν την κατάσταση.

Δεδομένου ότι η ταυτότητα και η περιγραφή της Βαβυλώνας είναι από τα πιο επιφανή θέματα στο βιβλίο της Αποκάλυψης, θα ακολουθήσει μια αρκετά εκτενής και λεπτομερής παρουσίαση της Ρωμαιοκαθολικής παράδοσης και των δογματικών πιστεύω της. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια υπεροπτική επίθεση κατά των Καθολικών, στην πραγματικότητα ο τίτλος της, “η μητέρα των πορνών”, δείχνει ότι η μεγάλη πόρνη έχει θυγατέρες, οι οποίες είναι επίσης πόρνες. Συνεπώς, το στοιχείο αυτό καλεί τις Προτεσταντικές εκκλησίες να εξετάσουν πολλά δογματικά πιστεύω και παραδόσεις που έχουν υιοθετήσει από τη “μητρική τους εκκλησία”. Ουσιαστικά, ακόμα και εκείνοι που με αυταρέσκεια θεωρούν ότι είναι μέλη του πιστού υπόλοιπου θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι παρουσιάζονται στο τρίτο κεφάλαιο ως η εκκλησία της Λαοδικείας και είναι τόσο αποτροπιαστικά χλιαροί, ώστε ο Χριστός λέει: θα “σε ξεράσω από το στόμα μου”[2] (Αποκάλυψη 3:16)! Συνεπώς, όσα ακολουθούν παρουσιάζονται με ταπεινό πνεύμα, με σκοπό να μπορέσει ο λαός του Θεού, που βρίσκεται στη Βαβυλώνα, να αναγνωρίσει την έκπτωτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να ακούσει την πρόσκληση, “Βγείτε έξω απ’ αυτή, ο λαός μου” .

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ[1] Βλ. Ματθαίον 24:21-24, Β΄ Θεσσαλονικείς 2:8-12, Αποκάλυψη 13:12-17.

[2] Βλ. ενότητα 3: Λαοδικεία.