ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17Αποκάλυψη κεφάλαιο 17 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 - το κείμενο17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΟ ΘΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ17:6-8 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ17:9-11 ΕΠΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ17:12-18 ΔΕΚΑ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΝΗ

17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ

“Και ήρθε ένας από τους επτά αγγέλους που είχαν τις επτά φιάλες, και μίλησε μαζί μου, λέγοντας σε μένα: Έλα, θα σου δείξω την κρίση της μεγάλης πόρνης, που κάθεται επάνω στα πολλά νερά· μαζί με την οποία πόρνευσαν οι βασιλιάδες της γης, και μέθυσαν αυτοί που κατοικούν στη γη από το κρασί της πορνείας της. Και σε πνευματική έκσταση, με έφερε στην έρημο· και είδα μια γυναίκα να κάθεται επάνω σε ένα κόκκινο θηρίο, που ήταν γεμάτο από ονόματα βλασφημίας, και το οποίο είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. Και η γυναίκα ήταν ντυμένη με πορφύρα και κόκκινο, και στολισμένη με χρυσάφι και πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, η οποία είχε στο χέρι της ένα χρυσό ποτήρι που ήταν γεμάτο από βδελύγματα και ακαθαρσίες της πορνείας της· κι επάνω στο μέτωπό της ήταν γραμμένο ένα όνομα: Μυστήριο, η μεγάλη Βαβυλώνα, η μητέρα των πόρνων και των βδελυγμάτων της γης” Αποκάλυψη 17:1-5.

Το δέκατο έβδομο κεφάλαιο έχει άμεση σχέση με το κεφαλαίο 16, που αναφέρεται στην κρίση της Βαβυλώνας. Εδώ, ένας από τους αγγέλους που εξαπέλυσαν τις επτά τελευταίες πληγές (αναμφίβολα ο έβδομος άγγελος που ξέχυσε την πληγή του στη Βαβυλώνα), έρχεται στον Ιωάννη για να του φανερώσει τις λεπτομέρειες της κρίσης “της μεγάλης πόρνης, που κάθεται επάνω στα πολλά νερά” . Η συγκεκριμένη φράση συνδέει τη Βαβυλώνα των έσχατων ημερών με τη Βαβυλώνα της αρχαιότητας, το μεγάλο δυνάστη του λαού του Θεού και τον καταστροφέα της Ιερουσαλήμ που ο προφήτης Ιερεμίας αποκαλεί: “εσύ που κατοικείς επάνω σε πολλά νερά, που είσαι γεμάτη από θησαυρούς” (Ιερεμίας 51:13).

Η συμβολική έννοια του νερού εξηγείται από τον άγγελο στο εδάφιο 15: “τα νερά που είδες, όπου κάθεται η πόρνη, είναι λαοί και πλήθη, και έθνη και γλώσσες” (εδ. 15). Επομένως η Βαβυλώνα της Αποκάλυψης 17 έχει ένα πιο διευρυμένο, διεθνή ρόλο, σε σύγκριση με τη Βαβυλώνα της αρχαιότητας στον Ιερεμία 51. Όμως έχουν επίσης και πολλά κοινά σημεία. Η πόρνη “είχε στο χέρι της ένα χρυσό ποτήρι που ήταν γεμάτο από βδελύγματα και ακαθαρσίες της πορνείας της... και μέθυσαν αυτοί που κατοικούν στη γη από το κρασί της πορνείας της” . Παρομοίως, η αρχαία Βαβυλώνα “στάθηκε χρυσό ποτήρι στο χέρι του Κυρίου, που μεθούσε ολόκληρη τη γη· από το κρασί της ήπιαν τα έθνη· γι’ αυτό τα έθνη παραφρόνησαν” (Ιερεμίας 51:7). Η πόρνη, που κάθεται στο κόκκινο θηρίο είναι η τελευταία διεθνή εμφάνιση του μεγάλου εχθρού που επαναστάτησε ενάντια του Θεού και μάχεται συνεχώς ενάντια στο λαό Του. Η τελική εκδήλωση της Βαβυλώνας δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί πλήρως και γι’ αυτό υπάρχουν λεπτομέρειες που θα φανερωθούν μελλοντικά. Ωστόσο, μια ανασκόπηση της ιστορίας της Βαβυλώνας μας προσφέρει μια επισκόπηση του τι να περιμένουμε.

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: Η ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ